ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da 'Selde Hayvan Zayiatının Azaltılması Konusunda Kapasite Geliştirme' projesi kapsamında gerçekleştirilen hayvan kurtarma tatbikatı, İngiltere Hampshire İtfaiyesi Hayvan Kurtarma Uzmanı Jim Green'in Şanlıurfa'da görev yapan itfaiyecilere yaptığı sulu şaka ile son buldu.
Avrupa Birliği Sosyal Destek Hibe Programı (GAPSEL) kapsamında başlatılan projede amaç; GAP Bölgesi'nde sele maruz kalan Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak gibi illerde sel riskinin azaltılmasını sağlamak şeklinde açıklandı. İl Sivil Savunma Müdürlüğü ile GAP Kültür Araştırma ve Kalkınma Derneği (GAPDER) tarafından birlikte yürütülen ve AB tarafından finanse edilen proje kapsamında yapılan hayvan kurtarma tatbikatında itfaiyeciler ve hayvan kurtarma gönüllüleri aldıkları eğitimleri uygulamalı olarak gösterdiler. Tatbikatı izlemeye gelenlerden Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, projeyle ilgili olarak Uzman Green ile İngilizce sohbet etti.
Başarılı geçen tatbikatın ardından İngiltere Hampshire İtfaiyesi Hayvan Kurtarma Uzmanı Jim Green, tatbikata katılan itfaiyecileri eline aldığı itfaiye hortumu ile ıslattı. Bir anda gerçekleşen şaka sebebiyle şaşkınlığını gizleyemeyen itfaiyeciler, tatbikat için açılan çukur etrafında zor anlar yaşadı. Yıkanmışçasına ıslanan itfaiyeciler de elindeki hortum ile çevresindekileri ıslatan Green'i araya alarak hortumla yıkamaya başladı. Neşeli dakikalar geçiren itfaiye ekipleri, serinlemenin keyfini çıkardı.
Projeye daha çok hayvancılıkla uğraşan vatandaşların katıldığını söyleyen Proje Koordinatörü Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, "Projemizin amacı hayvan kapasitesini arttırmak. Bu proje ile zorda kalan hayvanlar için modern kurtarma yöntemleri öğretiliyor. Projeye 60 gönüllü genç katıldı. Projemizde daha çok hayvancılıkla uğraşan gençlere ağırlık verdik. Bunlardan biz ekip oluşturduk. Eğitimlerini aldılar. 6 aydır projeyle ilgili uygulama yapıyoruz" dedi.
Bu işin ekip işi olduğunu dile getiren İngiltere Hampshire İtfaiyesi Hayvan Kurtarma Uzmanı Jim Green, "Biz buraya havyan kurtarma eğitimi vermek için geldik. Hayvan kurtarma itfaiyeciler ve sivil savunma ekipleri için en tehlikeli birimlerden birisidir. İngiltere'de de hayvan kurtarma yeni başlayan bir bölüm. Biz de insanlarımıza bu eğitimi yeni yeni veriyoruz. Bu konuda Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Ortaklaşa bir iş olduğu için ekip çalışması yapılması gereklidir" diye konuştu.
Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ise, "Ben inanıyorum ki itfaiye ekiplerimiz bu konuya gerekli gayretleri gösteriyorlar. Eğitimler sonrasında AB ile yürüttüğümüz proje kapsamında afet koruma merkezi oluşturuldu. Bu da bu bölge için gerekli bir merkezdir" şeklinde konuştu.
Eğitimlerde önemli bilgiler aldıklarını fakat malzeme sıkıntısı çektiklerini vurgulayan Hayvan Kurtarma Gönüllüsü İsmail Kırıktaş, malzeme yetersizliğinden dolayı hayvanların telef olduğunu açıkladı.
Konuşmalar sonrasında uzmanlar, Şanlıurfalı itfaiyeciler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.