HABER

Tatilde göze, kulağa dikkat!

Tatilde göze, kulağa dikkat!

Aylarca beklenilen bu güzel tatil günlerini kabusa çevirebilecek, potansiyel bir tehlike olan dış kulak yolu enfeksiyonları ve gözlerinizi bekleyen mikrop kapma riskine karşı nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Konuyla ilgili görüşlerini belirten KBB Uzmanı Prof. Dr. Erkan Tarhan: “Hastalarda şiddetli kulak ağrısı, kulakta akıntı ve işitme azlığı, kaşıntı ve ileri durumlarda kulakta şişme ve kızarıklık izlenir. Bazen hasta kulak ağrısından yemek bile yiyemez duruma gelir. Böyle bir durumda kulağı sudan ve nemden korumak gerekeceğinden yaz tatiline veda etmek zorunda kalınacağı acı bir gerçektir” diyerek tatile çıkacaklara uyarılarda bulunuyor.

Beklenen an geldi. Bütün kış boyunca iple çekilen yaz tatili için planlar hayata geçmeye başlıyor. Ancak her yıl uzmanların dikkat çektiği konu hiç değişmiyor. Havuz ve denizlerden bulaşan mikroplara karşı önlem alınması için uyarılar devam ediyor.

Dış kulak yolu enfeksiyonlarında etken genellikle havuzdan, denizden ve kirli sulardan geçen Psödamonas aeruginosa ve benzeri bazı bakteriler ve bazen de mantarlar olduğunu belirten KBB Uzmanı Prof.Dr.Erkan Tarhan : “ Hastalarda şiddetli kulak ağrısı, kulakta akıntı ve işitme azlığı, kaşıntı ve ileri durumlarda kulakta şişme ve kızarıklık izlenir. Bazen hasta kulak ağrısından yemek bile yiyemez duruma gelir. Böyle bir durumda kulağı sudan ve nemden korumak gerekeceğinden yaz tatiline veda etmek zorunda kalınacağı acı bir gerçektir. Bu şikayetlerle KBB uzmanına ulaşamazsanız alacağınız tedavi sıradan bir antibiyotiktir ve maalesef dış kulak yolu enfeksiyonlarında ağızdan alınacak antibiyotik hiçbir işe yaramamaktadır. Tedavisinde mutlaka dış kulak yolu özel aspiratörlerle temizlenmeli, çeşitli ilaçlarla pansumanı yapılmalı, gerekirse dış kulak yoluna şişliği giderecek bazı pamuk fitiller yerleştirilerek bu fitile ödemi azaltacak bazı ilaçlar tatbik edilmelidir” dedi.

Mantar Hastalığında Hemen Tedaviye Başlanmazsa Kronik Vakalar Oluşabilir

Dış kulak yolu mantarları da yukarda anlatılan benzeri tabloda olduğu gibi sıcak ve nemli ortamlarda sık görüldüğünü belirten KBB Uzmanı Prof. Dr. Erkan Tarhan : “ En sık görülen mantar Aspergillus niger’dir. Şiddetli kaşıntı, işitme azlığı ve ağrı ön plandadır. Muayenede dış kulak yolunda beyaz renkli mantar hifleri veya siyah kremsi materyal izlenebilir. Tedavisinde kulağın su ve nemden korunması ve KBB Uzmanınca yapılacak temizlik sonrası çeşitli ilaçlarla pansuman ve mantar ilaçlarının kullanılmasıdır. Mantar enfeksiyonunda da sık sık pansumanların tekrarı gerekir. Yoksa uzun süreli ve kronik vakalara yol açılmış olur.

Dış kulak yolunun savunmasının azaldığı durumlarda dış kulak yolu enfeksiyonları çok sık izlenmektedir. Özellikle sıcak, nemli ortama ek olarak bir de hastalarımız ellerinde kulak çubukları, kibrit, tığ gibi yabancı cisimlerle kulaklarını temizleyerek, karıştırarak ve kaşıyarak dış kulak yolu cildine zarar veriyorlarsa bu hastalığa davetiye çıkarıyorlar demektir. Önlem olarak öncelikle temizliğinden emin olduğunuz havuz ve denizlerde suya girmeniz, kulağınızı sadece dışarıdan havluyla kurulamanız, yabancı cisimleri kulağınıza sokmamanız bu son derece rahatsız edici hastalıkla tanışmamanız açısından çok önemlidir. Unutmayınız ki kulağınızı kaşıyarak kulak kaşıntısından kurtulamazsınız” dedi.

Kirli Deniz ve Havuz Gözleri de Tehdit Ediyor

Yaz mevsimi boyunca gözlerin korunması gerektiğinin önemini vurgulayan Dr. Ertan Sunay : “Havuz ve denizden göz enfeksiyonu sık kapılır. Özellikle kontakt lens kullananların, gözlerinde kontakt lens varken ASLA deniz ve havuza girmemeleri gerekir. Akantomöba adı verilen bir mikrobun göze bulaşma riski bu kişilerde yüksektir ve bu enfeksiyonun tedavisi neredeyse olanaksızdır, bu hastalarda körlük kaçınılmazdır” dedi.

En Çok Aranan Haberler