HABER

Tatlandırıcı kanser yapar mı?

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Medikal Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, bazı gıda maddeleri ve ilaçlarda kullanılan yapay tatlandırıcı aspartam ile ilgili iddialar konusunda, yapay tatlandırıcıların kanser yapıcı etkisi hakkında yeterli kanıt bulunmadığını söyledi.

Tatlandırıcı kanser yapar mı?

Çelik, yaptığı açıklamada, kanser konusunda dünyadaki saygın kuruluşlardan biri olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün aspartamı, kanser yapıcı etkisiyle ilgili olarak, "henüz yeterli kanıt bulunmadığı" sınıflandırmasına tabi tuttuğunu bildirdi.

TATLANDIRICI KANSER YAPAR MI?

Bunun, yapay tatlandırıcıların kanser yapıcı etkisi hakkında yeterli kanıt bulunmadığı şeklinde yorumlanabileceğini ifade eden Çelik, "Ancak bu, yapay tatlandırıcılar kanser yapmıyor anlamına da gelmez. Sadece yeterli kanıt olmadığına dikkat çekiliyor" dedi.

"TATLANDIRICILARIN BELLİ LİMİTLERDE KULLANILMASI GEREKİYOR"

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanser tehlikeli tatlandırıcılar ile ilgili açıklama yaparak, E-951 Aspartam adlı söz konusu tatlandırıcının belirtilen limitlerde kullanıldığı takdirde insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı bildirildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, dünyada renklendiriciler, tatlandırıcılar ve bunların dışındaki katkı maddeleri ile ilgili çalışmaların BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) birlikte kurdukları ve ülkemizin de üyesi olduğu Kodek Alimentarius Komisyonu (KAK) kapsamında Gıda Katkı Maddeleri ve Buluşanlar Komitesi tarafından yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada, KAK Komisyonunun oluşturduğu Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi her türlü gıda katkı maddesinin tüm etkilerini belirlemek için, söz konusu maddeleri uzun süreli olarak deney hayvanları üzerinde toksikolojik, karsinojenik, teratojenik ve mutajenik etkileri açısından incelemekte ve sağlığı zararlı olmadığına karar verdiği katkı maddeleri için adı değerini ve elde edilen bu sonuçlara göre de gıdalarda kullanılmasında sakınca görülmeyen katkı maddelerini ve kullanım limitlerini belirlediği ifade edildi.

Avrupa Birliği'nde gıdalarda kullanılan tatlandırıcılara ait izin verilen limitler, ürünler, söz konusu komitelerin raporları ve belirlediği limitler göz önünde bulundurularak konsey direktifi ile belirlendiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti:

"Ülkemizde ise 'Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği' konsey direktifine uyumlu olarak hazırlanmıştır. Bu kapsamda AB'ye uyumlu olarak hazırlanan tebliğimizde E 951 Aspartam'ın belirli gıdalarda belirtilen limitlerde kullanılmasını izin verilmektedir. Limitler dahilinde kullanımda insan sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Tebliğde belirtilen koşullar haricinde ise bu tatlandırıcının kullanılması yasaktır. Ayrıca AB Gıda Bilimsel Komitesi'nin Scientific Committee on Food-SC final raporunda yer alan aspartamın günlük tüketim miktarı ile ilgili JecFA, SCF ve COT, aspartam için 40 mg/kilogram vücut ağırlığı/gün şeklinde bir günlük tüketilebilir miktar belirledi. Bununla birlikte ABD'nin Gıda ve İlaç Dairesi ise 50 mg-kg vücut ağırlığı -gün olarak belirledi. Yani bir kişinin günlük olarak vücut ağırlığının her bir kilogramı için 40 miligram aspartam tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler