YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tatlıses’e Silahlı Saldırı Davasında Savcı Mütalaasını Açıkladı

Ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses’in 14 Mart 2011 tarihinde uğradığı silahlı saldırıya ilişkin 12 sanığın yargılandığı...

Ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses’in 14 Mart 2011 tarihinde uğradığı silahlı saldırıya ilişkin 12 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı saldırıyı azmettirdiği iddia edilen Abdullah Uçmak’ın 34,5 yıldan 58 yıla kadar hapsini istedi.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Abdullah Uçmak’ında aralarında bulunduğu 6 tutuklu sanık hazır bulunurken bir tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Seyfettin Atıcı 18 sayfadan oluşan mütalaasını yazılı bir şekilde mahkemeye sundu.

Cumhuriyet Savcısı Seyfettin Atıcı, saldırı öncesinde cezaevinden Abdullah Uçmak’ın silah ve para ihtiyacını gidermek için arayışa girdiğini belirtti. Tatlıses’in AK Parti’ye yakınlaşarak 12 Haziran 2011 seçimlerinde aday olması nedeniyle, Kürt kökenli vatandaşların üzerinde PKK hakkında oluşabilecek olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak amacıyla terör örgütünün Tatlıses’i öldürmek istediği şeklinde iddialar olduğu kaydedildi. Bu amaçla PKK üyesi olan Ruhşen Mahmutoğlu’nun PKK adına İbrahim Tatlıses’i öldürmesi konusunda Abdullah Uçmak ile bizzat görüştüğü ve para pazarlığı yaptığının ve bu konuda para transferi yaptığının öne sürüldüğünü ifade eden savcı Atıcı, bunlara ilişkin somut deliller bulunmadığını söyledi.

Mahmutoğlu’nun mail adresinin ve cep telefonunun İbrahim Tatlıses’i öldürmeye teşebbüs eden kişilerle ve azmettiren şahıslar arasında irtibat kurmada rol aldığı anlatılan mütalaada, “Örgütün mail adreslerinin farklı yerlerden aynı şifreyle açılarak da iletişimin şifreli ve gizli çeşitli formatlarla sağlandığı, Abdullah Uçmak’ın veya diğer insan öldürmeye teşebbüs eden faillerin ve Abdullah Uçmak’ın yönettiği çıkar amaçlı suç örgütüne ve bu eyleme yardım edenlerin de silahlı terör örgütü PKK terör örgütü adına bu fiili işlediklerini bildiklerinin ve bu kasıtlarının da kesin olarak belirlenemediğinin” denildi.

Uçmak ve Mahmutoğlu’nun da aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle dava açıldığı hatırlatılan mütalaada, sanıkların bu suçtan cezalandırılmasını gerektirir yeterli delil elde edilemediği ifade edildi. Bu nedenle savcı Atıcı, sanıkların bu suçtan beraatini talep etti.

Mütalaada, Uçmak’ın daha önceden cezaevine girmesine sebep olan İbrahim Tatlıses’ten intikam almayı planladığı ve tekrar suç örgütü kurduğu kaydedildi. Uçmak’ın, örgüt üyeleri olan Yunus Ayık ve Ersin Altun’u azmettirerek İbrahim Tatlıses’i kasten, Buket Çakıcı’yı da olası kast ile öldürmeye teşebbüs ettiği ifade edildi.

Sanıklardan Nihat Şimşek’in PKK/Kongra-Gel terör örgütünün Kuzey Irak’ta bulunan örgüt mensupları ile şifreli görüşmeler yaptığı, örgütün şehir yapılanması içinde olduğu, örgütle eylemi gerçekleştirecek üyeler arasında iletişim sağladığını belirtildi. Sanıklardan Abdulvahap İş’in Kuzey Irak’tan verilen eylem talimatları nedeniyle Türkiye’deki örgüt mensupları arasındaki iletişimi sağladığı vurgulanan mütalaada, sanık Emin Birdal’ın örgütün Silivri ilçesindeki temsilcisi olan Nihat Şimşek ile irtibatlı olduğu kaydedildi.

Mütalaada, Uçmak’ın “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, İbrahim Tatlıses ve Buket Çakıcı’yı tasarlayarak öldürmeye teşebbüse azmettirmek ve vahim nitelikle silah bulundurmak” suçlarından 34,5 yıldan 58 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Sanıklar Ersin Altun ve Yunus Ayık’ın “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, İbrahim Tatlıses ve Buket Çakıcı’yı tasarlayarak öldürmeye teşebbüs ve vahim nitelikle silah bulundurmak” suçlarından 33 yıldan 52,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Sanıklar Murat Alagöz ve Nazife Erdemir’in “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, İbrahim Tatlıses ve Buket Çakıcı’yı tasarlayarak öldürmeye yardım etmek ve vahim nitelikle silah bulundurmak” suçlarından 20,5 yıldan 33,5 yıla kadar hapsi istendi.

Tutuksuz sanık Avukat Ruhşen Mahmutoğlu’nun “terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenen mütalaada, sanıklar Nihat Şimşek, Abdulvahap İş ve Emin Birdal’ın “patlayıcı madde bulundurmak” suçundan 4,5 yıldan 12 yıla kadar hapsi talep edildi. Duruşmada daha sonra söz alan sanık ve sanık avukatları mütalaaya karşın savunmalarını hazırlamak için mahkemeden süre talep ettiler. Verdiği aranın ardından mahkeme tutuklu sanıkları tahliye talebini reddederek duruşmayı erteledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler