Sağlık Bakanlığının programı dahilinde Tatvan Devlet Hastanesi'nde sigara bıraktırma polikliniği açıldı.
Polikliniğin yaklaşık iki ay önce hizmet vermeye başladığını belirten Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Reha Sermed Aygören, merkezde haftanın beş günü biri kadın, biri erkek iki göğüs hastalıkları uzmanının görev yaptığını belirtti.
Polikliniğe çoğunlukla 20-40 yaş arasıe sigara tiryakilerinin başvurduğunu belirten Başhekim Aygören, çalışmaların Sağlık Bakanlığının Sigara Bıraktırma Programı kapsamında Bitlis Sağlık Müdürlüğün organizasyonuyla yürütüldüğünü kaydetti.
Sigara Bıraktırma Polikliniği'nde görev yapan göğüs hastalıkları uzmanı Gökten Bulut ise, sigarayı bırakmada temel unsurun, kişilerin zihinsel olarak kendilerini sigarayı bırakmaya hazırlamaları olduğunu söyledi.
Bulut, açılan Sigara Bırakma Polikliniği ile yaklaşık 2 aydır sigaradan kurtulmak isteyen herkese yardımcı olmayı ve yaşamlarını daha sağlıklı devam ettirmelerini sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
Polikliniğe genellikle sigarayı bırakmak isteyen ancak bunu başaramayan kişilerin başvurduğunu ifade eden Bulut, 'Sigarayı bırakmak isteyen kişiler, bir süre deneyip bunu başaramayınca bize başvurmaktadır. Öncelikle bize gelen hastayı tanımaya çalışıyoruz. Geçmişte geçirdiği herhangi bir hastalığı olup olmadığını tespit ediyoruz. Bunun ardından verdiğimiz 10 günlük süre içinde bir sigarayı bırakma günü belirliyoruz. İlerleyen dönemlerde tedavimiz devam ediyor. İlk üç hafta yaptığımız değerlendirmelerde,
kişide nikotin bağımlılığına bağlı olarak sinirlilik hali, uykusuzluk, baş dönmesi gibi durumlarda ilaç takviyesi, vücuda yapışan bantlar ve sakız gibi maddelerle tedaviyi uygulamaya devam ediyoruz. Sürekli kontrolümüz altındaki kişilerin çoğunda olumlu sonuçlar alıyoruz. Ancak sigarayı bırakmak için en önemli ilaç, yine bağımlının kendisidir. Tiryaki olan kişi, ilk önce sigarayı kafada bırakmayı başarmalı ve inanmalıdır. Bunun yanı sıra sigara içen vatandaşların reklamlardaki sigara bıraktırma ilaçlarına para vermek yerine bize başvurmaları daha sağlıklı olacaktır. Burada hem kendi tedavilerini düzenli olarak takip edebiliyoruz hem de sorularına cevap verebiliyoruz" diye konuştu.
Göğüs hastalıkları uzmanı Ebru Kabaoğlu da tedavi aşaması boyunca kendilerine gelen sigara tiryakilerine kullanmaları için ücretsiz ilaç verdiklerini söyledi. Kabaoğlu, yapılacak testlerden sonra ortaya çıkacak rapor doğrultusunda, sigara tiryakilerinin hekim kontrolünde bağımlılıktan kurtulabileceğini belirtti.
Kendilerine başvuran bağımlılarda ilk olarak sigara alışkanlığının derecesini belirledikleri ve daha sonrasında "Fagerström Nikotin Testi" uyguladıklarını anlatan Kabaoğlu, "Başvurmak isteyenlerin ilk olarak yeşil kart bürosuna müracaat ederek form doldurmaları gerekiyor. Daha sonra doldurmuş oldukları formlarla birlikte bize başvuruyorlar. Bize geldiklerinde ise, muayeneden sonra sigara içme oranını gösteren nefes havasında CO ölçümü ve ardından solunum fonksiyon testini yapıyoruz. Daha sonra EKG ve bazı
kan ve idrar tetiklerini yapılıyoruz. Çıkan sonuçları değerlendirip hastanın sağlık probleminin olup olmadığını belirledikten sonra ilaç tedavisi sürecini başlatıyoruz. İlaç tedavisi 3 ay devam ediyor. Bu tedavinin ardından tiryakilerin yüzde 70'ine yakını sigarayı bırakıyor" dedi.
Kabaoğlu, sigaranın kendilerine ve çevrelerine verdiği zararlardan bir an önce kurtulmaları için tiryakilerin duyarlı davranması gerektiğine dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz