Bitlis’in Tatvan Devlet Hastanesinde görev yapan Psikiyatri Uzmanı Mehmet Öztürk, poliklinikte çalıştığı esnada bir kişi tarafından darp edildi.
Darp raporu aldığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Mehmet Öztürk, olayın adli boyutunun başlatıldığını ifade ederek, “Bugün saat 10.00 civarında poliklinikte hasta muayene ederken, bir şahıs içeri girdi ve hiçbir şey demeden bana vurmaya başladı. Beni darp ederken gözlüğümün fırladığını hatırlıyorum. Sekreterim geldi ve üzerimden onu aldı. Sonradan öğrendik ki bir gün öncesinden gelmiş ve ben poliklinikte görevli değilken beni sorup gitmiş. Rapor aldım, darp raporu tutuldu ve adli süreç başlatıldı. Ben evliyim ve çocuğum var, hakikaten insan korkup ürktüğü için verimli bir şekilde çalışamıyor. Bu durumun bir de ruhsal boyutu var. Yani bu ortamda sağlıklı bir hizmet vermekte zorluk yaşıyoruz” dedi.
Doktora yapılan saldırıyı kınamak amacıyla hastane önünde toplanan sağlık çalışanları adına açıklama yapan Sağlık-Sen Bitlis Şube Başkanı M. Baki Kaya ise, “Bugün Tatvan Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk görevini icra ederken bir hastanın saldırısına uğramıştır. Sağlık-Sen Bitlis Şubesi olarak, doktor arkadaşımıza geçmiş olsun derken, bu menfur saldırıyı ve saldırının failini kınıyoruz” diye konuştu.
Kaya, bir doktora saldıran ve şiddet uygulayan ruh ve zihniyetin anlaşılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Sağlık çalışanlarına gösterilen şiddet, sağlık hizmetlerinin aksamasına, bazen bir sağlık çalışanının aramızdan ayrılmasına, geride gözü yaşlı insanlar bırakmasına kadar varabilmektedir. Sağlıkta şiddetin önlenmesi toplumsal bir sorumluluktur ve toplumun her birimine bu konuda büyük görevler düşmektedir. Şiddetin önlenmesi konusunda alınan tedbirlerin ve yasal düzenlemelerin kararlılıkla uygulanması ve bu uygulamaları destekleyici düzenlemeler yapılmadığı takdirde bu saldırı ne ilk ne de son olacaktır. Her şart ve zorluk içinde görevlerini yapan sağlık çalışanları gibi saldırıya uğrayan Doktor Mehmet Öztürk arkadaşımız da halkımıza sağlık hizmeti sunmaktan geri kalmayacaktır. Çünkü bu sağlık çalışanları olarak bizlerin yaşam kaynağıdır. Sağlıkta şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması için çıkartılan yasanın öncülüğünü yapan Sağlık-Sen, diğer taraftan da sağlık çalışanlarının güvenliklerinin sağlanması ve şiddetin önlenmesine yönelik öneriler geliştirmiştir. Kurumlarda görev yapan sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve güvenli bir ortam sunulması için bakanlık gerekli uygulamaları da hayata geçirmelidir. Şiddetin önlenmesinde, her ne kadar eğitimin önemi bilinen bir gerçek olsa da, hizmet sunulan ortamların güvenliğinin sağlanması da önemli bir adım olacaktır. Sağlık çalışanları, büyük bir özveriyle halkımıza hizmet vermektedir. Türkiye elbirliğiyle, sağlıkta şiddet ayıbından kurtulmalıdır. Şiddet uygulayan ya da şiddet uygulamaya meyilli kişilere, bireysel veya toplumsal tepkiler de şiddetin önlenmesinde önemli bir adım olacaktır. Sağlık çalışanlarına sahip çıkılması, hizmet kalitesinin artmasına büyük ölçüde katkı sunacaktır. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, sorumluluk sahibi konumundaki her kurum ve kuruluş bu yönde gerekli adımları atmalı, müeyyideleri hayata geçirmeli ve şiddetin kökünü kazıyıcı çalışmaları ciddiyetle sürdürmelidir. Bu menfur saldırıyı bir kez daha kınıyor, yaşanan acıların son bulmasını diliyor, doktor arkadaşımıza geçmiş olsun diyoruz” şeklinde konuştu.
Doktor Öztürk’ü darp eden N.B. isimli kişinin ifadesi alınmak üzere jandarma tarafından gözaltına alındığı belirtildi.