HABER

TAV Tunus'ta iki havalimanı işletecek

İSTANBUL (İHA) - TAV Havalimanları Holding, Kuzey Afrika'nın turizm merkezi Tunus'taki Enfidha Havalimanı'nın temelini attı.
Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Bin Ali, TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ile TAV üst düzey yöneticilerinin katıldığı Tunus'taki temel atma törenine Türk gazeteciler de davet edildi.

TAV işletmesini üstleneceği ve ilk aşamada yaklaşık 400 milyon euro yatırım yapacağı iki havalimanından biri olan Enfidha Havalimanı'nı iki yıl sonra işletmeye açmayı planlıyor.

Tunus'un başkenti Tunus'un 130 km güneyindeki Hammamed bölgesinde inşa edilecek Uluslararası Enfidha Havalimanı'nı yap işlet devret modeli ile ihalesini kazanan TAV, havalimanı'nı 40 yıl süre ile işletecek. TAV aynı zamanda Monastır Havalimanı'nın restorasyonunu ve işletmesini de üstlenecek.

TAV REKABETİN KIZIŞTIĞI BÖLGELER YERİNE BAKİR ALANLARA YATIRIM YAPACAK Törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan TAV Hava Limanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Kolombiya ve Vietnam gibi ülkelerden havalimanı ihalelerine birlikte girmek üzere teklifler aldıklarını; rekabetin kızıştığı ülkeler yerine artık daha bakir Doğu Avrupa, Hindistan gibi bölgelere yöneleceklerini söyledi.
"Üç dört yıl önce TAV için 'Bir dünya markası' denildiğinde, biraz utanıyorduk," şeklinde konuşan Şener, bugün ise TAV'ın dünyada tanınan ve takip edilen bir şirket haline dönüştüğünü belirtti.

"İNŞAAT ŞİRKETLERİ YETERLİLİK ALAMIYOR" Sani Şener, TAV'ın geldiği noktayla ilgili şunları söyledi: "TAV için üç-dört yıl önce 'artık bir dünya şirketi oldu' denildiğinde doğruyu söylemek gerekirse biraz utanıyorduk. Bugün TAV'a Kolombiya'dan ortaklık teklifi geliyor. Vietnam'dan da öyle teklifler alıyoruz. Çünkü dünyada 2 bin havalimanının sadece yüzde 2'si özelleştirildi. Dünyada da havalimanı yapmayı ve işletmeyi bilen sayılı şirket var. TAV da onlardan biri. Bu nedenle ihalelerle ilgilenen inşaat şirketleri yeterlilik alamıyor. Bunu Türkiye'de de görüyoruz, firmalar yeterlilik alabilmek için bizim gibi bu işi bilen şirketlerle ihalelere giriyorlar. Böylece TAV dünyanın birçok ülkesinden böyle teklifler alıyor. Bu gurur verici. Artık bir Türk şirketi olan TAV dünya markası olmuştur."

"HEDEFİMİZ DOĞU AVRUPA" TAV olarak Mısır ve Tunus'u içine alan Kuzey Afrika, Gürcistan'da Batum ve Tiflis'le Kafkasya'dan sonra Doğu Avrupa ve Hindistan'da yoğunlaşacaklarını vurgulayan Şener şöyle devam etti: "Özellikle Doğu Avrupa'da etkin olmaya başlayacağız. O bölgede havalimanlarını devlet işletiyor. Özelleştirmeler daha yeni yeni başlıyor. Hindistan da benzer fırsatlar sunuyor. Öncelikle oralarda olacağız. Yoksa onlarca proje geliyor, hepsini alıp inceliyoruz, belirli aşamalara kadar getirip bıraktığımız da oluyor. Mesela Kolombiya'da böyle oldu."

'ESKİTMEDİĞİM AYAKKABI KALMADI'
Dünyada havalimanı işletme ya da yapmanın o kadar da kolay olmadığını söyleyen Sani Şener, "Tunus'ta Enfidha'yı sıfırdan yapıp işleteceğiz, Monastir Habib Bourguibo havalimanını da yılbaşında devralıp işleteceğiz. İkisini de 40 yıl süreyle işleteceğiz. İnanın bu o kadar da kolay olmadı. Dört yıl boyunca gittik geldik Tunus'a, eskitmediğimiz ayakkabı kalmadı bu iki ihaleyi kazanmak için. Birleşik Arap Emirlikleri'nden Mubadala-Alman Hochtief-Kanadalı SNC Lavalin ve Fransız Aeroport De Nice'den oluşan çok güçlü konsorsiyumuyla yarıştık," diye konuştu.

TAV Havalimanları Holding, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali ve Tiflis ile Batum Uluslararası Havalimanını işletiyor.

"FIRSATLARI İYİ KOLLUYORUZ" Dünyadaki gelişmeleri iyi değerlendirdiklerini belirten Sani Şener şöyle devam etti: "Fırsatları iyi kolluyoruz ve riskleri de iyi hesaplıyoruz. Örneğin, bizim ilgilendiğimiz bir bölgede rekabet kızışınca hemen kendi 'mavi okyanusumuzu oluşturuyoruz' daha bakir bölgelere, gelişmeye açık yerlere yöneliyoruz. Artan rekabetle bozulan dengelerden kaçıyoruz. Türkiye'de de son ihalede bunu gördük, biz TAV olarak bilgi birikimimizi götürebileceğimiz ülkelere gideceğiz. Çok fırsat var."

"MİLLİ TAKIM OLDUK"
Bir Türk markasının küresel pazarlarda olmasının gurur verici olduğunu belirten Sani Şener, "Daha önce küçük rakamlarla övünürdük, şimdi bir Türk firması 400 milyon dolara yurtdışından ihale kazanıyor. Artık yurtdışında iş yapabilirlikte kendimizi 'milli takım' gibi hissediyoruz. Türkiye'nin mühendisini, işçisini, üniversitesini, işadamını temsil ediyoruz. Doğru koltuklara doğru kişileri oturttuk. Dünya markası olmak için farklı milletlerden de çalışanları istihdam ettik. Örneğin, Tunus'ta proje
müdürümüz Türk. Bir yardımcısı Yeni Zelandalı diğeri de Fransız. TAV'da dünyanın birçok ülkesinden çalışan var" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler