HABER

Tavuk eti hakkındaki doğrular

Tavukla ilgili üretilen efsaneler bitmek bilmiyor. Peki bunlar doğru mu? Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Danışma Kurulu Üyeleri, “Piliç Eti” hakkındaki doğruları açıkladı.

Tavuk eti hakkındaki doğrular

Tavukla ilgili üretilen efsaneler bitmek bilmiyor. Peki bunlar doğru mu? Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Danışma Kurulu Üyeleri,"Piliç Eti”hakkındaki doğruları açıkladı.

Doğru 1: Tavuk Üretiminde Hormon Kullanılmıyor

Avrupa Birliği ülkeleri de dâhil, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kanatlı yetiştiriciliğinde hormon kullanılmamaktadır. Türkiye'de hormon kullanımı, imal edilmesi, satılması, bulundurulması da yasaktır. Hormon kullanımı; yasal değil, ekonomik değil, uygulanabilir değildir.


Doğru 2: Büyütme Faktörü Olarak Antibiyotik Kullanılmıyor

Büyütme ve gelişme faktörü olarak antibiyotik kullanımı Avrupa Birliği (AB)'nde olduğu gibi ülkemizde de Ocak 2006 tarihinden itibaren tamamen yasaklanmıştır. Bu tarihten beri antibiyotikler sadece tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Tavuklar, antibiyotik verildikten sonra antibiyotiğin vücuttan arınma süresi boyunca kesilmez ve dolayısıyla etleri tüketime sunulmaz.


Doğru 3: Tavuklar yetiştirilirken serbest dolaşarak büyürler

Piliçler, kümeslerin içinde serbest dolaşarak/eşinerek büyürler. Kümes büyüklüklerine göre hesaplanan sayıda civciv yerleştirilerek refah bir ortam sağlanır. Piliçlerin gelişimlerinin her evresinde sağlıklı kalması ve gelişimleri için ihtiyaç duydukları taze hava, nem, sıcaklık ve ışık ihtiyaçları sürünün yaşına, gramajına ve adedine göre hesaplanan bilgisayar destekli kontrol sistemleri ile eksiksiz sağlanır.


Doğru 4: Çok piliç eti yemek erken ergenliğe neden olmaz

Piliç etinin erken ergenliğine neden olduğuna dair hiçbir bilimsel yayın bulunmamaktadır. Böyle bir durumun olması hiçbir zaman söz konusu değildir.


Doğru 5: Piliçlerin kesilmediklerinde 45 günde öldükleri söylemi doğru değildir

Etlik piliçler, uygun koşullar ve ortam sağlandığında 70-80 gün süre ile besiye tabi tutulabilir, bu süre sonunda 4500-5000 gram canlı ağırlığa ulaşabilirler.Piliçlerin anne ve babaları da ekonomik ömürleri olan 64. haftaya kadar sağlıklı bir şekilde yetiştirilmektedir. Bunlar istenirse daha uzun süre yaşamlarını sürdürebilirler. Piliçlerin kısa sürede büyümelerinin sebepleri olarak; genetik seleksiyon ve melezleme çalışmaları, beslenmelerinde her ihtiyaçlarının dikkate alınması, uygun ve refah kümes koşulları yaratılması, hastalık riskinin en alt düzeyde tutulması ve aşılama uygulamaları sayılabilir.


Doğru 6: Piliçler ancak aydınlıkta yem tüketebilir, bu nedenle yetiştikleri mekânların ışıkları açık bırakılır

Hayvanlar ancak aydınlıkta yem tüketebilirler. Buradaki amaç hayvanların ışıkla hızlı büyümelerini sağlamak değil, gelişmeleri için ihtiyaç duydukları kadar yem tüketmelerine olanak sağlamaktır. Bugün artık, pek çok yetiştirici 4-6 saat arasında karartma yapmaktadır.


Doğru 7: Tavuklarda tümör yoktur

Halkı yanlış bilgilendiren bu asılsız bilgilerin medyada aşırı derecede yer alması sonucunda maalesef tüketicilerimiz çok değerli bir besin kaynağından mahrum bırakılmaktadır. Bu söylemin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Ambalajlarında satılan markalı piliçler son derece sağlıklıdır ve bu piliçler güvenle tüketilebilir.


Doğru 8: Genetiği değiştirilmiş tavuk yoktur

Genetiği değiştirilmiş tavuk diye bir şey ne Türkiye'de ne de dünyada vardır. Üretimde kullanılan tavuklar tamamen doğal olup, genetik bir değişikliğe sahip değillerdir. Civcivlerin kuluçka süreleri 21 gündür. Civcivlerin yumurtadan 17 günde çıktığına dair bilgiler doğru olmayıp,bu olay tavukların fizyolojik özelliklerine aykırıdır.


Tavuk etini vazgeçilmez yapan şeyler neler? İşte o sebepler:

1. Sağlıklı

Tavuk eti en sağlıklı hayvansal protein kaynağı.


2. Ekonomik

Tavuk eti en ekonomik hayvansal protein kaynağı.


3. Lezzetli

Sofralara sayısız yemek çeşidi armağan eden lezzetli bir seçenek.


4.Besleyici

Vücuttaki hücrelerin sürekli yenilenmesi ve çoğalması gerekli.


5. Kalp dostu

Derisiz tavuk eti, kolesterolü yüksek olanlar ve kalp- damar hastaları için tüketimi tavsiye edilen en ideal et türü.


6. Vitaminli

Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B3(niasin), vitamin B6(pyridoxin) ve vitamin B12(cobalamin) bakımından iyi bir kaynak.


7. Hazmı kolay

Sindirimi en kolay besinlerden biri.


8. Pratik

Kolayca hazırlanan, çabuk pişen, en pratik yemek türü.


9. Yeterli, dengeli

Yeterli ve dengeli beslenmek için zorunlu.


10. Vazgeçilmez

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için vazgeçilmez.

En Çok Aranan Haberler