YEMEK

Tavuk suyu çorba: Yemeğin iyileştirici gücü

Uzmanlar havaların soğumaya başladığı bu günlerde sağlık artırıcı beslenmenin kahramanı tavuk suyu çorbasını düzenli tüketmeyi öneriyor. Bağırsakları iyileştirmek ve korumak, bağışıklığı arttırmak, sindirime yardımcı olmak, vücuttaki inflamasyona karşı savaşmak için güçlü bir besin değerine sahip tavuk suyu çorbayı sofralarınızdan eksik etmeyin. İşte tavuk suyu çorbanın faydaları ve yapılışı.

Tavuk suyu çorba: Yemeğin iyileştirici gücü

Atalarımızdan bize kalan miras tavuk suyu çorba; Mısır'da soğuk algınlığı için kullanıldı, hatta ünlü ve saygın bilim adamı İbn-i Sina'nın tedavi protokollerinde yer aldı. Tavuk suyunun faydaları günümüzde de bilim insanlarınca kabul ediliyor ve adeta ‘sihirli iksir’ olarak bazı hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak hastalara sıklıkla tavsiye ediliyor.

Tavuk suyu çorba, proteinlerin yapı taşları olan ve sindirim sağlığı ve bağışıklık sistemi desteği için gerekli olan arginin, glisin ve prolin gibi emilimi kolay 19 esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitlere sahip. Aynı zamanda, vücutta bağ dokusu oluşturmaya yardımcı olan kolajen ve jelatin için de doğal gıda kaynaklarından biri. Son olarak ise beyin sağlığını destekleyen besinlere sahip.

TAVUK SUYU ÇORBANIN FAYDALARI

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

iStock-1006477432 (16)

Tavuk suyu çorba, vücudun enerjisini dengeler ve artırır. Çorba hazırlanırken içine ayrıca ilave edilen sebzelerle tavuk suyunun besin değeri yükselirken, zengin değerli protein ile de vücut direncine katkı sağlar. Araştırmacılar , tavuk suyu yaparken salınan amino asitlerin solunum sistemindeki inflamasyonu azalttığını ve sindirimi iyileştirdiğini bulmuşlar. Bu bileşiklerin ayrıca alerji ve astım gibi rahatsızlıkları olumlu yönde de etkilediğini belirtiyorlar.

SİNDİRİMİ GELİŞTİRİCİ ETKİ

Tavuk suyu çorba, içerdiği glutamin sayesinde kolay sindirilir ve besleyici özelliğinin yanında bağırsak sağlığını destekler.

EKLEMLERİ KORUYAN ETKİ

iStock-867056090 (3)

Tavuk suyunda doğal olarak bulunan kolajen ve jelatin nedeniyle, düzenli olarak yemek veya içmek, yaşlanmaktan kaynaklanan eklem ağrısına iyi gelir. Jelatin eklemlere baskı uygular aynı zamanda kemikler arasında minder görevi görerek diyete mükemmel bir katkı sağlar.

TEMİZ VE GENÇ BİR CİLT

Tavuk suyu kolajen içerir ve kolajen cilt elastikiyeti için en önemli besinlerden biridir. Cildin birincil yapısalı proteinidir ve dolgun, sağlam ve genç görünümünden sorumludur. Kolajen yaşlanma veya çevresel toksine maruz kalma nedeniyle bozulmaya başladığında, ince çizgiler ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Ayrıca tavuk suyundaki çinko, kemiklerde konsantre bulunan bir mineraldir. Sivilce ile savaşmak ve sağlıklı cildi desteklemek için önemli bir bileşendir.

KALİTELİ UYKUYA KATKI

iStock-1032230938 (1)

Tavuk suyu, gevşeme minerali olarak bilinen magnezyum içerir . Vücuttaki protein sentezleme, sinir sinyallerini iletme ve kasları gevşetme dahil olmak üzere 300'den fazla enzimatik işlem için gereklidir. Bu işlevlerin tümü daha iyi ve kaliteli uyku sağlar. Vücut, yiyeceklerden alınan magnezyumu her zaman kullanılacak bir takviyeden daha hızlı emer.

TAVUK SUYU ÇORBASI KALORİ ORANI NEDİR?

Bir porsiyon tavuk suyu çorbası 132 kaloridir.

TAVUK SUYU ÇORBA TARİFİ

1 adet kalçalı but
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
3 adet kereviz sapı
1/2 çay kaşığı arpa şehriye
göz kararı tane karabiber
5 su bardağı su

TAVUK SUYU ÇORBA YAPILIŞI

Kuru soğanı ayıklayıp dörde bölün ve tencereye alın. Patates ve havucunda kabuklarını ayıklayıp küçük parçalara ayırıp tencereye ilave edin.

Kereviz saplarını da tencereye koyduktan sonra suyunu ekleyin.

Tane karabiberi, tuzu ekleyin ve tavuk iyice pişene kadar kaynatın.

Piştikten sonra süzün ve patatesle havucu iyice ezerek süzülen suyun içine ilave edin. Ocağa alıp kaynayınca içine yarım çay bardağı arpa şehriye ilave edin.

Arpa şehriyeler yumuşayınca çorbanız hazır demektir. Servis ederken üzerine karabiber serpmeyi ve limon sıkmayı unutmayın.

Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler