YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tavuk üreticilerine aşı eğitimi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun lider piliç üreticisi Öznesil, üreticilerine yönelik ‘kanatlılarda sağlıklı yetiştiricilik ve aşı...

Tavuk üreticilerine aşı eğitimi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun lider piliç üreticisi Öznesil, üreticilerine yönelik ‘kanatlılarda sağlıklı yetiştiricilik ve aşı uygulamaları’ konulu eğitim semineri düzenledi.
Ramada Otel’de düzenlenen seminerde Uzman Mikrobiyolog Gülay Özkaynak, aşı uygulamalarında dikkat edilecek noktalarla ilgili bilgi verdi. Sağlıklı bir yetiştiriciliğin en önemli hususlarının yaşam gücü ile verim özellikleri olduğunu belirten Özkaynak, kanatlılarda verimi artırmanın bileşenleri arasında aşı uygulamalarının önemli yer tuttuğunu söyledi. Aşıların canlıları hastalıklardan korumak amacıyla yapıldığını Özkaynak, “Türkiye’de üretilen etlik piliçlerin 42 günde kesime hazır hale geliyor. Bu süre içerisinde yaklaşık 4 kilogram yem tüketiyor. Türkiye’de yılda 1 milyar civarında etlik piliç üretiliyor. Bunlar da yaklaşık 3 -4 milyon ton yem tüketiyor. Piliçlerin sağlıklı olması titiz bir çalışma gerektiriyor. Burada da aşı önem kazanıyor. Tavuk hastalıklarının kontrolünde aşı kullanımı nispeten kolay bir çözüm olup, yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer hayvan türleri ile mukayese yapıldığında tavuklara hem çeşit hem de sayı olarak çok fazla aşı yapıldığı görülecektir. Bunun için sürünün özelliğine göre aşılama programlarının hazırlanması çok önemlidir ve ciddi bir sorundur.” dedi.
Kümeste hastalık olduğunda aşı yapılmaması gerektiğini vurgulayan Özkaynak, “Bir kümeste herhangi bir hastalık varsa burada kesinlikle aşılama yapılmaz. Aşı yapılacak sürünün her yönüyle sağlıklı olması gerekir. Özellikle canlı aşılar uygulandıklarında süreğen veya gizli seyreden hastalıklar uyarılır ve hastalık daha şiddetlenerek ölümler meydana gelir. Hayvanlar sağlıklı ve çevresel faktörlerde normal olduğu durumlarda aşılamalar yapılmalıdır.” uyarılarında bulundu.
Aşılama türlerinin canlı(aktif) ve ölü (inaktif) aşılar olarak ikiye ayrıldığını anlatan Özkaynak, “Canlı aşılar, ya doğal olarak zayıf (virulensi yani etkisi düşük) suşlardan veya attenuasyonla (çeşitli yöntemlerle virulensi yani etkisi azaltılan) zayıflatılmış suşlardan hazırlanırlar. Canlı aşıların üretimi daha kolay ve ucuzdur. Ancak virüsün yani hastalık etkeninin yayılma riski ile birlikte aşı sonrası şiddetli reaksiyonlar görülebilmektedir. Ölü aşılar daha pahalıdır.” diye konuştu.
Öznesil Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Erşan da üretimde kalite, hijyen ve sağlığa çok önem verdiklerini belirtti. Piliçlerin müşteriye varış aşamasına kadar üretiminin her noktasında laboratuvar analizleriyle denetlendiğini söyleyen Erşan, tüketime sundukları ürünlerin üretime sunulmadan önce uzun ve meşakkatli bir süreçten geçtiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler