HABER

Taze fasulyenin faydaları nelerdir? Ne zaman tüketilmeli? Nasıl pişirilir?

Fasulye baklagiller familyasından bir sebzedir.

Taze fasulyenin faydaları nelerdir? Ne zaman tüketilmeli? Nasıl pişirilir?

Hemen her türlü toprakta yetişebilen bu yararlı sebzenin dünyanın birçok yerinde tarımı yapılır ve 150 farklı çeşidi vardır. Görünümleri birbirinden farklı olsa da bütün çeşitlerinin içeriği ve faydaları hemen hemen aynıdır. Her toprakta yetişebildiği ve çok yönlü olması sayesinde de küresel anlamda popülerdir ve her milletten insanın sofrasında görebileceğimiz bir sebzedir.

Dünyada en çok üretimini yapan ülke, yılda 10 milyon tonla Çin'dir. Ülkemizde de yaygın olarak tüketilir ve geleneksel yemeklerimizden biri sayılır. Bu güzel sebzenin insan sağlığına da katkısı büyüktür. Kan şekerini düzenler, kalp dostudur, kilo vermeye yardımcıdır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, gözlere iyi gelir, kanseri önlemeye yardımcı olur, doğum öncesi bebek gelişimine faydalıdır ve daha birçok faydası bulunur.

Taze Fasulyenin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar : 100 g

Kalori (kcal) : 31

Yağ (g) : 0,2

Karbonhidrat (mg) : 7

Protein (g) : 1,8

Taze Fasulyenin Faydaları

1. Kan şekerini düzenler

iStock-1141160481

Kandaki şeker oranının gereğinden fazla ya da düşük olması diyabet hastalığının bir göstergesidir. Diyabet hastalarının beslenmelerine diğer insanlara göre daha fazla özen göstermesi ve kan şekeri oranlarını düzgün bir seviyede tutmaları gerekir. Bu oldukça yararlı baklagil ise şeker hastaları için faydalı bir besindir. Diyabet semptomlarının hafiflemesi ve düzenlenmesine yardım eder. Ancak nasıl tüketildiği de önemlidir. Bol yağlı ve tuzlu pişirildiği zaman yararlı bir etkisi olmaz, az yağlı veya haşlanarak tüketilmesi önerilir. Kan şekerini düzenlemek ve kötü kolesterolü düşürmek taze fasulye suyunun faydaları arasında yer alır.

2. Kalbe iyi gelir

iStock-1031840682

Yeşil fasulye içerdiği yüksek flavonoid seviyesi sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Flavonoidler genellikle meyve ve sebzelerde bulunan bir çeşit antioksidandır. Damarlarda oluşan kan pıhtılaşması, kalp krizi ve felce karşı koruma sağlar. Ayrıca içerdiği folat miktarı kalp ritminin düzenlenmesine yardım eder. Homosistein (damar tıkanıklığı vb. rahatsızlıklara neden olan bir aminoasit) seviyesini düşürebilir.

3. Lif bakımından zengindir

Fasulyenin zengin lif oranı tok tutar ve bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Diyet yapan kişilerin listesinde mutlaka yer alması gereken bir sebzedir. Ayrıca sindirim problemlerini ve reflü semptomlarını hafifletir. Bağırsakların çalışmasına katkı sağlar. Kabızlık ve hemoroid gibi rahatsızlıkların oluşumunu önler. Aynı zamanda yüksek lif oranı kolesterol seviyesini de dengede tutar. Sindirime ve bağırsak sistemine olan katkısı kurutulmuş taze fasulyenin faydaları arasında da gösterilebilir. Az yağlı ve haşlanarak tüketilmesi önerilir.

4. İmmün sistemi güçlendirir

iStock-1205199983

Yeşil fasulyede bulunan C vitamini, B6 vitamini, manganez ve magnezyum hastalıklara karşı vücudun direncinin artmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliklere de sahip olan manganez serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle de kışın hastalıklara daha açık olduğumuzdan sık sık sebze tüketmemiz de yarar var.

5. Göz sağlığını korur

İçeriğinde bulunan bazı belirli karotenoidler, göz işlevinde bir azalma olan makula dejenerasyonunu (sarı nokta hastalığı) önlemeye yardımcı olur. A vitamini bakımından da zengin olan fasulye, göz sağlığını korurken fasulye suyunun cilde faydaları olduğu da biliniyor. Cildin elastikiyetini korumasını sağlıyor ve yaşlanma etkilerini geciktiriyor.

6. Kolon kanserini önler

Son yıllarda yapılan araştırmalar yeşil fasulye tüketiminin kolon kanserine neden olan poliplerin önlenmesinde faydalı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda yüksek lif oranının da sindirim sürecini kolaylaştırıp bağırsak hareketlerini desteklediği biliniyor ve bunun kolon kanserini önlemesiyle arasında bir ilişki olup olmadığı hakkında çalışmalar hala yapılıyor.

7. Yorgunluğu giderir

iStock-1140559999

Lifli yapısı sayesinde vücuttaki yorgunluğu ve bitkinliği alır. Aynı zamanda içeriğindeki folat sayesinde depresyonu önleyebilir. Yeterli folat tüketimi vücuttaki aşırı homosisteini önler. Homosistein seviyesinin artması kanın beyne ulaşmasını, duygudurum, iştah ve uykuyu düzenleyen serotonin, norepinefrin ve dopamin üretimini etkileyebilir. Bu nedenle sık taze fasulye ve diğer baklagilleri tüketmek, yorgunluk hissi ve ağrılarınızdan kurtulmaya yardımcı olabilir.

8. Hamilelik öncesi ve sırasında faydalıdır

iStock-1213687410

Yaşam biçimi ve beslenme alışkanlığı doğurganlığı büyük ölçüde etkiler ve infertiliteye sebep olabilir. Hamilelik öncesinde ve hamilelikte taze fasulyenin faydaları olduğu biliniyor. Özellikle infertilite riski taşıyan bireyler için önemlidir. Glisemik indeksi düşürür, önemli ölçüde folat ve demir içerir. Folat sadece kısırlık için değil bebek için de oldukça faydalıdır. Hamile bireylerin sık sık folat yönünden zengin beslenmesi bebeğin beyin ve genel sağlığına katkıda bulunur, doğum risklerini azaltır. Diğer baklagiller için de bu durum geçerlidir.

9. Kemik sağlığı için önemlidir

İçinde barındırdığı K vitamini, kalsiyum ve silikon sayesinde kemik erimesi, osteoporoz ve romatoid artrit gibi rahatsızlıkları önlemede yardımcı olur. Silikon kemik-bağ dokusunu, K vitamini ise kırılmalara karşı kemikleri güçlendirir. Özellikle silikon, gıdalarda nadir bulunan bir mineral olduğu için yeşil fasulye, kemik sağlığı açısından önemli olan silikonun mükemmel bir kaynağıdır.

Taze Fasulyenin Zararları

  • Fitat yani fitik asit taze fasulyede bulunan ve aşırı tüketiminde beslenme eksikliğine neden olan bir maddedir. Fitik asit kalsiyum, çinko ve diğer minerallere bağlanır ve bunların vücut tarafından emilmesine engel olur. Yeşil fasulyenin fitat oranı düşüktür ancak bir mineral eksikliğine neden olan başka bir rahatsızlıktan muzdaripseniz, dikkatli tüketmenizde fayda var. Fasulyeyi suda bekletmek ve pişirerek tüketmek fitik asit seviyesini düşürür bu yüzden çiğ tüketilmemelidir.
  • Lektinler de karbonhidrat bağlayıcı özelliği olan ve birçok besinde bulunan bir maddedir. Yeşil fasulyede de az miktarda olsa da bulunduğu biliniyor. Aşırı lektin seviyesi ise proteinlerin bağırsak sitemini bağlamasına ve çeşitli sindirim problemlerine sebep olabilir. Fitik asitte olduğu gibi suda bekletmek ve pişirmek lektin seviyesinin düşmesine yardımcı olacağı için çiğ yenilmemesi ve pişirilmesi önemlidir.
  • Herhangi bir gıdada olduğu gibi yeşil fasulyede de alerjik reaksiyona sebep olma riski vardır. Bu sebeple böyle bir durumla karşılaşıldığında bir doktora danışılması gerekir. Bunun yanı sıra çok fazla tüketilmesi bazı bireylerde gaz oluşumuna ve ağrıya sebep olabilir. Bunu önlemek için de yine suda bekleterek ve haşlanarak tüketilmesi önerilir.
  • Çabuk bozulabilen bir sebze olduğundan dolapta fazla bekletilmeden tüketilmesi önerilir. Satın alırken ise canlı yeşil bir renge sahip olması, üzerinde kahverengi lekeler ve çürükler bulunmamasına dikkat edilmelidir. Kopartılırken esnememesi ve "çıt" diye kırılması da taze olduğunun bir göstergesidir.

En Çok Aranan Haberler