Ankara (AA)- TBMM Genel Kurulu 2008 yılında 697 saatlik yoğun mesaisi sonucunda 99 kanun çıkardı.
TBMM Genel Kurulu, 1 Ocak-15 Aralık 2008 döneminde 697 saat 44 dakika mesai yaptı. Görüşmeler, tutanaklara 46 bin 18 sayfa olarak yansıdı.Genel Kurulda en uzun süreyle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun görüşmeleri yapıldı. Bu kanunun görüşmeleri, gündemdışı konuşmalarla birlikte 65 saat 40 dakika sürdü. Tasarının kanunlaşması 10 birleşimde ancak tamamlanabildi.
Görüşmeleri en fazla zaman alan tasarılardan biri de Temel Ceza Kanunlarına uyum amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı oldu. Bu tasarının görüşmeleri 8, TRT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının görüşmeleri ise 6 birleşim sürdü.
-99 KANUN KABUL EDİLDİ-
TBMM Başkanlığına, 171 kanun tasarısı, 246 kanun teklifi sunuldu. Genel Kurulda, 3'ü vetolu kanun olmak üzere toplam 99 kanun kabul edildi. Genel Kurul, 96 kanun tasarı ve teklifi kanunlaştırırken veto edilen 3 kanunu da yeniden görüştü. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 9 maddesinin bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade ettiği Vakıflar Kanunu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği, Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda değişiklik yapılması hakkındaki kanun ile Elektronik Haberleşme Kanunu da TBMM Genel Kurulunda yeniden kabul edildi.
-EN FAZLA ÖNERGE CHP'DEN-
TBMM Başkanlığına, çeşitli konularda Meclis Araştırması açılması için 221 önerge verildi. Önergelerin 102'si CHP, 72'si MHP, 17'si AK Parti, 28'i DTP'li
milletvekilleri tarafından hazırlandı. Önergelerden biri ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ikisi de diğer milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu.Önergelerden 57'si birleştirilerek Genel Kurulda görüşüldü ve bunun sonucunda 7 Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Çalışmalarını tamamlayan 5 komisyonun raporlarından 4'ü görüşüldü. Komisyonlardan 2'si ise çalışmalarına devam ediyor.
CHP ve MHP grupları tarafından bazı bakanlar hakkında gensoru önergesi verildi. Gündeme alınan CHP'nin 3, MHP'nin 2 olmak üzere toplam 5 gensoru önergesinin gündeme alınması, yapılan görüşmelerin ardından kabul edilmedi CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 57 milletvekilinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında Meclis Soruşturması açılmasına ilişkin verdiği önerge de Genel Kurulda reddedildi.
-MECLİSE ZİYARETÇİ AKINI-
Meclisi 2008 yılında yaklaşık 675 bin kişi ziyaret etti. TBMM'yi görmek ve tanımak amacıyla 60 bin 541 öğrenci de Meclise geldi. Meclisteki lokantalarda toplam 860 bin 457 kişiye yemek verildi. Üyeler lokantasında 258 bin 533 kişi, Üyeler Kafeteryasında 185 bin 113, Memurlar Lokantasında 366 bin 810, Sabit Osman Avcı Eğitim Tesislerinde 50 bin 1 kişi yemek yedi.