TBMM içtüzüğü çerçevesinde milletvekilleri genel seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanmasının ardından 5 günlük bir süre sonrasında, saat 15.00'te TBMM Genel Kurulu toplanacak. Bu süre içinde milletvekilleri mazbatalarını Yüksek Seçim Kurulu'ndan alacaklar ve Meclis'e gelerek kayıtlarını yaptırıp, Meclis albümü için vesikalık fotoğraf çektirecekler.
Seçim sonuçlarının bu hafta açıklanması halinde TBMM Genel Kurulu'nun hafta sonu veya gelecek hafta salı günü toplanmasına muhtemel gözüyle bakılıyor. TBMM Genel Kurulu geçici Başkanlık Divanı ile toplanacak. Başkanlığı ise en yaşlı üye sıfatına sahip olduğu bildirilen Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ yapacak.
550 milletvekili, Genel Kurul'da Anayasa'nın 81. maddesindeki şu şekilde yemin edecek:
"Devletin varlığı ve bğımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma, toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Genel Kurul'da sayı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ant içme töreni yapılacak. Ant içme il il ad okunarak yapılacak.
Ardından Genel Kurul 10 günlük bir tatil sürecine girecek. Bu süre içinde TBMM Başkanı seçimi için AK Parti ve CHP tarafından milletvekilli adayları belirlenecek. Ardından da 4 turlu olarak içtüzükte belirlenen TBMM Başkanı seçimi yapılacak. Sonrasında ise hükümet çalışmaları başlayacak.
Bu arada, Meclis'teki çalışmalar hızla sürüyor. Çalışmaların şu anki odak naktasını Genel Kurul salonunun AK Parti ve CHP'ye göre yeniden yapılandırılması oluşturuyor. Bu çerçevede TBMM'de 21. dönemde grubu bulunan MHP, DSP, ANAP, DYP, SP ve YTP'nin Genel Kurul'daki amblemleri kaldırılıyor. Genel Kurul'daki oturma şekilleri uzun bir aradan sonra ilk defa iki parti için ayarlanıyor. Dolayısıyla Genel Kurul'da TBMM Başkanı'nın sol kısmına düşen bölüme Bakanlar Kurulu üyeleri ve AK Parti milletvekilleri oturacak. CHP ise Genel Kurul'un sol bölümünde, anamuhalefet için ayrılan bölümdeki yerini alacak.
Öte yandan, yine MHP, DSP, ANAP, DYP, SP ve YTP grupları boşaltılıyor. Henüz AK Parti ve CHP için Grup salonları ve Grup Başkanları'nın makamları belirlenmezken, bu konudaki düzenlemelerin de önümüzdeki günler içinde tamamlanması bekleniyor.
TBMM'de bir başka hareketlilik ise milletvekili çalışma bürolarında yaşanıyor. Meclis'e sadece AK Parti ve CHP'nin girecek olmasından dolayı yüzlerce milletvekili yavaş yavaş odalarını toplamaya başladı. Bu da Meclis'teki hareketliliği artıran bir başka görüntü olarak gözlerden kaçmıyor.
Bu arada, bir başka hareketlilik ise Oran'daki Meclis lojmanlarında yaşanıyor. Yine aynı şekilde yüzlerce milletvekilini taşınma telaşı sardı. Çünkü bu lojmanlarda bundan sonra sadece AK Parti ve CHP'li milletvekilleri oturabilecek.
Kaynak: İHA