1 Temmuz’da tatile girmeye hazırlanan Meclis, tatilden önce 1 Haziran Salı gününden itibaren Genel Kurul hafta sonları dahil her gün çalışacak. Gece çalışması da yapacak Genel Kurul, Hükümetin öncelik verdiği toplam 30 ayrı yasanın acil çıkması için mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulu’nda, 1 Temmuz’a kadar çıkması gereken yasalar şöyle:
-MEB TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ-
Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla; İlköğretim müfettişliği "eğitim müfettişliği" adı altında yeniden yapılandırılmaktadır.
-MİLLETLERARASI PARA FONU-
Milletlerarası Para Fonu ile Milletlerarası İmar ve Kalkınma Bankasına Katılmak İçin Hükümete Yetki verilmesi öngörülürken, Ek Milletlerarası Para Fonu Ana Sözleşmesinde de değişiklik amaçlanıyor.
-ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER-
Türkiye Cumhuriyeti ile İrlanda Arasında Gelir ve Sermaye Değer Artış Kazançları Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşmasının ve Eki Protokolün Onaylanması öngörülüyor.
Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) Sözleşmesinin Onaylanması amaçlanıyor.
İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Tüzüğünün Onaylanması amaçlanmakta.
Milletlerarası İmar ve Kalkınma Bankasının Ana Sözleşmesinde Değişikliğin onaylanması öngörülüyor. Tasarı, kalkınmakta olan ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerini sağlayabilmeleri için faaliyet gösteren çok uluslu bir organizasyon olarak 1944 yılında kurulmuş, orta gelir grubunda yer alan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmayı sağlayarak yoksulluğu azaltmak amacıyla merkezi kamu kuruluşlarına ve federal yapının olduğu ülkelerde yerel hükümetlere doğrudan, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere hükümet garantisi altında kredi veren ve Türkiye Cumhuriyeti'nin de üyesi bulunduğu Milletlerarası İmar ve Kalkınma Bankasının Ana Sözleşmesi'nde yapılan değişikliğin Türkiye Büyük Milleti Meclisi tarafından kanunla uygun bulunmasını öngörmektedir. Önerilen söz konusu değişiklik ile her ülke için 250 olan temel oy sayısı 500'e çıkacak olup, temel oyların toplam oylar içerisindeki payı %5,55 olacak; bu çerçevede, Banka, gelişmekte olan 16 ülkenin oy gücünü korumak amacıyla elinde hazır bulundurduğu 8375 hissenin 7117'sini bu ülkeler arasında ülkelerin oy güçlerini koruyacak şekilde paylaştıracak.
-TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER-
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin Kurulmasına Dair Nahçıvan Anlaşmasının Onaylanması öngörülüyor. Tasarıyla; Türk dili konuşan devletler ve halkları arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi ve en üst düzeyde geliştirmesini amaçlayan "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin Kurulmasına Dair Nahçıvan Anlaşması" nın onaylanmasının kanunla uygun bulunması öngörülmektedir.
-KORE CUMHURİYETİ-
Tasarıyla; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kore Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi Kalkınma İşbirliği Fonu Kredilerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun bulunması öngörülüyor.
-BOSNA HERSEK-
Tasarıyla; Türkiye Cumhuriyeti ile Bosna ve Hersek Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının Değiştirilmesi Hakkında Protokolün Onaylanmasının Uygun bulunması amaçlanıyor.
-YURTDIŞI KADROLARI-
Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerin Dış Ticaret Müsteşarlığına Ait Bölümünde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile; Dış Ticaret Müsteşarlığının yurt dışı teşkilatında kullanılmak üzere kadrolar ihdas edilmesi öngörülmektedir.
-ASKERİ MAHKEMELER-
Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısıyla; Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü kanunu ile Bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması öngörülüyor.
-KARAYOLLARININ YAPISI DEĞİŞİYOR-
Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısıyla; otoyollar ve köprüler ile tesislerin özelleştirilmesinden elde edilecek gelirler Karayolları Genel Müdürlüğüne aktarılacak. Erişme kontrollü karayolları, otoyollar, köprüler ve bu yollarda bulunan bakım ve işletme tesisleri, hizmet tesisleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıkların özelleştirilmesi de tasarıda düzenlendi. Buna göre, söz konusu yollar ile tesislerin özelleştirilme işlemleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek.
-İLLER BANKASI-
İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Tasarısı ile il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üye oldukları mahalli idare birliklerinin finansman ihtiyacını karşılamak, mahalli müşterek hizmetlerine ilişkin projeler geliştirmek ve bu idarelere danışmanlık hizmeti vermek amacıyla, Kanunda düzenlenen bazı hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve merkezi Ankara'da bulunan, Başbakanlıkla ilgili İller Bankası Anonim Şirketi unvanı altında bir kalkınma ve yatırım bankası kurulması öngörülüyor.
-KADASTRO DEĞİŞİYOR-
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarı ile, tapu, kadastro ve haritacılık alanlarında düzenleyici ve denetleyici bir rol üstlenen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün görevleri ve yapısı yeniden düzenlenmekte; bu doğrultuda Genel Müdürlüğün görevlerine, mekansal bilgi sisteminin altyapısını oluşturmak, coğrafi bilgi sistemleri konusunda verilecek görevleri yapmak, harita ve kadastro bürolarına lisans vermek, sivil haritacılık faaliyetlerinin genel ilkelerini belirlemek, görev alanıyla ilgili konularda uluslararası faaliyetlerde bulunmak görevleri eklenmekte; Genel Müdürlüğe intikal eden tapu ve kadastro ile ilgili konular ve bunlara ilişkin uygulama ve görüş farklılıklarını gidermek üzere, doğrudan Genel Müdüre bağlı Tapu ve Kadastro Kurulu kurulması hüküm altına alınmakta; Genel Müdürlük personelinin atanma usulü ile tapu ve kadastro uzmanlığı, tapu ve kadastro denetmenliği ve müfettişliği için aranan şartlar belirlenmekte ve Genel Müdürlüğün merkez veya bölge müdürlükleri bünyesinde döner sermaye işletmeleri kurulabileceği hükme bağlanmakta.
-TEBLİGAT KANUNU DEĞİŞİYOR-
Tebligat Kanunu ile Adlî Sicil Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, il özel idareleri, belediyeler, köy hükmi şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak (elektronik ortam da dahil) tüm tebligatlar, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur aracılığı ile iletilecek.
-BEDELSİZ TAŞINMAZLAR-
Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile; 9 Ekim 1956 ile 4 Kasım 1983 tarihleri arasında bedelsiz el konulan taşınmazlara tazminat ödenmesine ilişkin düzenlemeyle; söz konusu tarihler arasında bedelsiz olarak el konulan taşınmaz ile ilgili malikin tazminat talebinde bulunması durumunda öncelikle uzlaşma yoluna gidilmesi esas olacak.Uzlaşma, nakdi ödeme, idareye ait taşınmazın trampası, idareye ait taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak tanınması veya başka bir yerde imar hakkı kullandırılması şeklinde yapılabilecek.
-DİYANET YAPISI DEĞİŞİYOR-
Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile; Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresi 5 yılla sınırlandırılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, görev alanına giren konularda radyo ve televizyon yayını yapabilecek.Tasarıyla Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresinin sınırlandırılması hedefleniyor. Mevcut kanuna göre süre sınırı bulunmazken, tasarıda Diyanet İşleri Başkanı'nın görev süresi 5 yılla sınırlandırılıyor. Bir kişi en fazla iki kez başkan olarak atanabilecek. Başkan yardımcısı kadrosunun başkan vekiline dönüştürülmesini öngören tasarıda 5 olan başkan yardımcısı sayısı 2 başkan vekili olarak belirleniyor ve başkan vekillerinin görev sürelerinin başkanın görev süresiyle sınırlı tutulması uygulaması getiriliyor.
-MADEN KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK-
Maden Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıyla; Maden üretim faaliyetleri ile ilgili çalışma ruhsatları il özel idareleri tarafından verilecek. Sevk fişi olmadan maden sevkıyatı yapılan araçların mülkiyeti kamuya geçirilecek ve madenin ocak başı satış bedelinin 5 katı tutarında para cezası uygulanacak. Madencilik faaliyetleri ile ilgili ruhsat verilmesi için harç ve teminat yatırılması zorunlu olacak. Ruhsat alımı, ruhsat aşamasına ve ruhsat süresine bağlı olarak hektar başına yıllık, yıllık ruhsat harcının yüzde 1'i olarak belirlenecek. Bu oranı yüzde 50 oranında artırma ve eksiltmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Teminat miktarı 10 bin liradan az olmayacak. Bu miktar, her yıl yeniden değerlendirme oranı nispetinde artırılacak. Arama dönemi üretim izni ve üretim için işletme izni talep edildiğinde, çevre ile uyum teminatı alınacak. Faaliyetlerden sonra, sahanın çevre ile uyumlu hale getirilmesinin ardından bu teminat iade edilecek.
-YENİ POLİS ALINACAK-
Emniyet Teşkilatı Kanunu ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile yeni polis alımı yapılacak.
-ULUSLARARASI SÖZLEŞME-
Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığının COBRA Topçu Tespit Radarı Müşterek Programının Hizmet Safhasına Katılımı İçin 2 Şubat 2004 Tarihli Mutabakat Muhtırasında Yapılan 2 Numaralı Değişikliğin Onaylanmasının Uygun Bulunması öngörülüyor.
-DEVLET YARDIMLARI-
Devlet Yardımlarının İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile devlet yardımları yeniden düzenleniyor.
-YENİ ÜNİVERSİTELER-
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile yeni üniversitelerin kurulması öngörülüyor.
-MALİ KURAL-
Mali Kural Kanunu Tasarısı ile, Maliye politikaları sil baştan değişiyor.
-TORBA KANUN-
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile vergi denetimleri yeniden düzenleniyor.
-TEŞVİKLER GELİYOR-
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik yapılıyor. Yenilenebilir enerjide teşvik unsurları yeniden düzenleniyor.
-DIŞİŞLERİ-
Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri hakkında Kanun Tasarısı ile Mersin Akkuyu Nükleer Sahasında Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşma (Rusya ile Enerji Anlaşması)
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması hakkında Kanun ile Avukatların ücretleri ile ilgili Harçlar Kanunu tasarısı Meclis’e gelecek yasalar arasında yer alıyor.
Öte yandan Hükümetin üzerinde çalıştığı iki ayrı torba yasanın da önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi bekleniyor.
ANKA