HABER

TBMM Başkanı Arınç'ın ABD temasları

NEW YORK (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Bülent Arınç, insanlığın ezeli düşmanı terörizmin, uluslararası boyutta giderek tırmandığını ve demokratik sistemlere yönelik tehdidini artırdığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Bülent Arınç, 2. Dünya Parlamento Başkanları Konferansı'na katılarak burada bir konuşma yaptı.

Bülent Arınç, "Dünyamızın yaşadığı tüm yaşamsal sorunlara çare bulmak kararlılığıyla, insanlık ailesinin el ele güç birliği yaptığı bu kutsal mekanda, tüm dost ve kardeş halklarımızın temsilcileriyle bir arada olabilmekten mutluluk duymaktayım" diyerek konuşmasına başladı.

Ulusal parlamentoların uluslararası ilişkilerdeki rolünü artırmaya ve demokrasinin istikrarlı yükselişine hizmet etmede çaba gösterildiğini belirten Arınç, "Bu süreçte barış, demokrasi insan hakları alanlarında küresel ölçekte harcanan çabalar bizlere umut verdi. Ancak, aynı zamanda halklarımızın çok ciddi, yaşamsal tehlikelere maruz kaldığına da endişe içerisinde tanık olduk" dedi.

"İnsanlığın ezeli düşmanı terörizmin uluslararası boyutta giderek tırmandığını, demokratik sistemlerimize yönelik tehdidini artırdığını, hepimizi derinden etkileyen acı olaylarla anladık" diyen Arınç, bölgesel çatışmaların, açlığın, salgın hastalıkların, yoksulluğun derinden etkilediği milyonlarca insanın acılarının yanı sıra, silahlanmanın arttığını ve kitle imha silahlarının yayılma eğilimine girdiğini söyledi.

Bülent Arınç, insanlığı tehdit eden bu durum karşısında BM ailesinin mevcut işbirliğini daha da artırmasının gerekli olduğunu belirterek "Ulusal parlamentolarımızın temsil ettiğimiz halklarımızı birbirlerine yakınlaştırma çabalarına daha çok ağırlık vermesi gerektiğinde hemfikir olmalıyız" diye konuştu.

UZLAŞI KÜLTÜRÜ VE DİYALOG İNSANLIĞIN ORTAK ANLAYIŞI OLMALI

TBMM Başkanı Bülent Arınç, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları ve çatışmaları sona erdirecek uzlaşma kültürünün gelişmesi çabalarına ağırlık verilmesinin önemine değindi.

Bülent Arınç şunları söyledi: "Uzlaşı kültürünün insanlığın ortak anlayışına dönüştürülebilmesi dünyamızın yarınlarının barış ve refah dolu olabilmesinin tek çözüm yoludur. Biz, insanlığın sahiplendiği ortak değer ve ilkelerin, her türlü dini ve kültürel farklılıklardan daha güçlü bir çekim merkezi olduğuna inanıyoruz. Şiddetin, terörün, fanatizmin hiçbir din veya kültürün özünde yer alamayacağını söylüyoruz. Gelecek nesillere barış, refah ve istikrar dolu bir dünya bırakabilmenin tek yolunun, radikal grupların yaratmaya çalıştığı ön yargılara, düşmanlıklara, kutuplaşmalara karşı etkin, yapıcı, samimi bir uzlaşı diyaloğu ortamının tesisi olduğunu daima savunuyoruz. Geçen yıl Genel Kurul'a İspanya tarafından sunulan "Medeniyetler İttifakı" önerisi, bu beklentimize memnuniyet verici bir yanıt olmuştu. Dünyamızın her zamankinden daha çok hoşgörü, anlayış ve yapıcı diyaloğa ihtiyaç duyduğu günümüzde, bu yaklaşım hepimize umut vermiştir. Türkiye, Sayın Genel Sekreter'in çok değerli desteği ile örgütümüzün çatısı altında yaşama geçirilen bu hayati projede sorumluluk üstlenmekten gurur duymaktadır"

Dünyanın yaşadığı büyük sorunların özünde, haksızlıkların, adaletsizliklerin yanı sıra, özellikle, demokrasinin tüm toplumlara yeterince ulaşamamış olmasının yattığını belirten Arınç, "Parlamentolarımız, dünyamızda halklar arasında yaşanan demokrasi açığının giderilmesi için özel çaba harcamalıdır. Bu hedef doğrultusunda kazanacağımız başarılar, barış ve güvenliğe, uzlaşmaya, hoşgörüye yapıcı katkılarda bulunacaktır. Bu gerçeğin ışığında, Sayın Genel Sekreterin; "Daha geniş özgürlük içinde, herkes için kalkınma, güvenlik ve insan haklarına doğru" başlıklı Raporu'nda sunulan reform gündemine, ulusal parlamentolarımızın güçlü biçimde destek vermeleri gerektiğine inanıyorum" dedi.

Arınç, TBMM'nin uluslararası konulara yaklaşımda her zaman BM'nin yapıcı destekçisi olmaya özen gösterdiğini belirtti.

"BM'ye inanç ve bağlılığımız tamdır. Günümüzde küresel uzlaşmaya, istikrar, güvenlik ve barışa giderek artan ihtiyaca sürekli ve güçlü destek vermekte kararlıyız. Bu tutumumuz ülkemizin 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyelik seçimlerine adaylığıyla vurgulanmaktadır" diyen Bülent Arınç, ulusal parlamentoların temsil ettikleri milletlerin vicdanlarının aynası olduğunu söyledi.

Bülent Arınç konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Birleşmiş milletler ideallerine destekle, dayanışma içerisinde, daha mutlu sevgi ve anlayış dolu bir dünya yaratmak yolunda, azimle, el ele, birlikte çaba harcayacağımıza inancımı teyid ediyorum"

En Çok Aranan Haberler