YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tbmm Başkanı Cemil Çiçek:

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu vekillerle ilgili meclis grup başkanvekilleriyle yapılacak olan bir sonraki toplantının...

Tbmm Başkanı Cemil Çiçek:

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu vekillerle ilgili meclis grup başkanvekilleriyle yapılacak olan bir sonraki toplantının tarihine ilişkin olarak, "Bakacağız kendileriyle temas kuracağım çünkü gününü kararlaştırmamıştık. Bayramdan sonra dedik. Kendileriyle konuşacağım herkesin zamanına uygun olduğu bir gün bunu yapacağız" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sheraton Otel'de düzenlenen 'Anayasanın Dili Sempozyumu'na katıldı. Sempozyuma Çiçek'in yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katıldı. Çiçek, yaptığı konuşmada, bu toplantının konusu itibariyle çok önemli olduğunu vurgulayarak, 'anayasanın dili meselesi ve zamanlama' açısından toplantının tarihinin çok uygun olduğunu söyledi. 'Türkiye'nin birçok sorununun yanında bir dil meselesi vardır" diyen Çiçek, o bütünlük içerisinde ele alınmadığı takdirde anayasada düzgün bir dil kullanmanın mümkün olmadığına işaret etti. Çiçek, "Türkiye'nin bunca derdi arasında belki en başta gelen konu 'dil' konusudur ve bir dil politikasına da ihtiyaç olduğu da ortadadır" dedi.

"TÜRKİYE'NİN BİR DİL PROBLEMİ VAR"

Türkiye'nin bir dil probleminin olduğunu anlatan Çiçek, şunları kaydetti:

"Resmi dil, Türkçe aynı zamanda bir devlet dili. Bir devlet dili olması kolay değil. Dünya'da 6 bin 912 yaşayan dil var ama bunların hepsi resmi dil değil. 200 civarında resmi var. Devlet dili olmakta sıradan bir dil için söylenebilecek bir şey değil. Türkçe aynı zamanda bir medeniyet dilidir. Ama haddimi aşmıyorsam şunu da ifade edeyim ki, bu son dönemdeki kadar Türk dilinin bu kadar perişan, güçsüz ve kötü kullanıldığı dönem tarihinde var mıdır, onu bilmiyorum. Elbette konumuz anayasa buradaki tenkitleri dikkate almamız gerekiyor. Bu konuda hiç tereddüt yok. Anayasanın dili kötü de kanunların dili çok mu iyi, biraz onun dışına bakalım."

Anayasanın dilinin kötü olduğunun herkes tarafından bilindiğine dikkati çeken Çiçek, bu kadar zamandır mecliste yemin metnini düzgün okuyanların sayısının az olduğuna ve kötü yazılmış bir metnin okunmasının kolay olmadığına işaret etti.

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ

TBMM Başkanı Çiçek, sempozyum sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM'de düzenlenen resepsiyonu ve geçmiş yıllardan farklı bir resepsiyon olduğunu' hatırlatması üzerine Çiçek, "Meclis milletin meclisidir, dolayısıyla milletin ayrılmaz parçası olan tüm kesimleri davet ettik. Çok ciddi ve önemli bir katılım oldu. Gelen herkese teşekkür ederim, gelemeyenlere de teşekkür ederim. Mazeretleri vardı. Ülkemizin birlik ve beraberliği için bu günler çok önemli. Dünkü tabloda hepimize gurur veren bir tablodur. Dün, dünde kaldı geçmişle fazla mukayese yapmanın bir manası yok. Dünkü gerçekleşen resepsiyon güzel bir görüntü ortaya koyduysa bunu üzerinden değerlendirme yapmak geçmişle mukayese yaparak bayramların tadını kaçırmamak lazım" diye konuştu.

Başka bir gazetecinin, "Tutuklu vekillerle ilgili meclis Grup Başkanvekilleriyle yapılacak olan bir sonraki toplantının tarihi belli oldu mu" sorusuna Çiçek, "Bakacağız kendileriyle temas kuracağım çünkü gününü kararlaştırmamıştık. Bayramdan sonra dedik. Kendileriyle konuşacağım herkesin zamanına uygun olduğu bir gün bunu yapacağız" cevabını verdi.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Erdem de, "Anayasa metinlerinin hamurunda anayasalar kadar diller de rol oynamaktadır" dedi. Erdem, mevcut anayasanın incelendiğinde aslında anlaşılamamasının asıl nedeninin dili olduğunu belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ise, Cumhuriyet tarihinde ilk defa milli iradeden güç alarak sivil bir anayasa yapma şansının doğduğunu belirterek, "Bu şans, yeni ve demokratik anayasaya muhalefet edenlerin istismarlarına, inatlarına heba edilemeyecek kadar önemlidir. Halkımızın beklentisi ise mümkün olan en geniş taban tarafından kabul görecek bir anayasa hazırlanmasıdır. Milli irade tarafından hazırlanacak anayasa ülkemizin ileri gitmesi ve halkımızın refah ve huzur içerisinde yaşamasının tek teminatı olacaktır" dedi.

Anayasada insan ve devletin dengelenmesinin önemini anlatan Gökçek, bu toplumun ve insanın merkeze alındığı, farklılıkların ayrışma değil zenginliğe dönüştüğü, ortak paydada birliğin sağlandığı ve yolla tarihsel bir fırsatın yakalandığı doğru bir dilin kullanılması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler