YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tbmm Başkanı Cemil Çiçek'in, 24. Dönem 3. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 24. Dönem 3. Yasama Yılında Meclis Başkanlığı’na 225 Yasama Dokunulmazlığı’nın kaldırılması...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 24. Dönem 3. Yasama Yılında Meclis Başkanlığı’na 225 Yasama Dokunulmazlığı’nın kaldırılması hakkında Başbakanlık Tezkeresi geldiğini belirterek, “15 Tezkere Başbakanlığa iade edilmiş olup, halen 965 tezkere Karma Komisyon’da bulunmaktadır” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Tören Salonu’nda 24. Dönem 3. Yasama Yılı faaliyetleri hakkında değerlendirme toplantısı düzenledi. Kanun tasarı ve teklifleri hakkında bilgi veren Cemil Çiçek, “Meclis Başkanlığımıza bu yasama yılında 149 kanun tasarısı ile 947 kanun teklifi sunulmuştur. Bu kanun tasarılarından 142’si, kanun tekliflerinden ise 55’i kanunlaşmıştır. Halen 208 tasarı, 9 teklif Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. 343 tasarı, bin 577 teklif ilgili komisyonlardadır” dedi. Çiçek, 23. Yasama Döneminden intikal edenlerle birlikte 24. Yasama Döneminde gelen 270 Kanun Hükmünde Kararname’nin 2’sinin kanunlaştığını, halen 268 Kanun Hükmünde Kararname’nin ilgili komisyonlarda bulunduğunu kaydetti.

Yasama Dokunulmazlığı Tezkerleri hakkında da bilgi veren Çiçek, “24. Dönem 3. Yasama Yılında Başkanlığımıza 225 Yasama Dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık Tezkeresi gelmiştir. 15 tezkere Başbakanlığa iade edilmiş olup, halen 965 tezkere Karma Komisyonda bulunmaktadır” diye konuştu. Çiçek, Genel Kurul’da 143 kanunun kabul edildiğini, toplam madde sayısının bin 662 olduğunu kaydederek, bu dönemde 22 Meclis kararı alındığını söyledi.

Kabul deline bazı önemli kanunları hatırlatan Cemil Çiçek, kadroya alınan 100 bin sözleşmeliyi ve TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin yeniden düzenlenmesini de hatırlattı. Çiçek şöyle konuştu:

“6495 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile; kamuoyunda Torba Kanun olarak adlandırılan 6495 sayılı Kanunla birçok sosyal kesime önemli bir takım haklar ve mali iyileştirmeler sağlanmıştır. Bu Kanunla, sayıları 100 bini bulan sözleşmeli personel kadroya alınmış; kariyer mesleklerle ilgili düzenlemeler yapılmış; 28 Şubat sürecinde memuriyetle ilişiği kesilenlerin mağduriyetini giderici hükümler getirilmiş; yasa dışı bahislere yönelik yaptırımlar güçlendirilmiş; Türkiye Ulusal Gençlik Konseyi kurulmuş; sürücü belgeleri AB standartlarına kavuşturulmuş; tarımsal desteklemelerden imar planlarına, bir ilçe ve vakıf üniversitesinin adının değiştirilmesi ile muhtarlar, geçici köy korucuları, harp ve vazife malülleri ile ilgili özlük haklarının iyileştirilmesine kadar çeşitli alanlarda düzenlemeler yapılmıştır.

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile; Türk siyasi tarihinde demokrasiyi kesintiye uğratan darbelerin dayanağı olarak gösterilen 04.01.1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 35 inci maddesi yeniden düzenlenerek, Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmak şeklinde belirlenmiştir.”

“SORU, MECLİS ARAŞTIRMASI VE GENSORU ÖNERGESİ SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ OLDU”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’in denetim faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. “Bu yasama yılındaki denetim faaliyetlerine baktığımızda önceki dönemlere nazaran özellikle soru, Meclis araştırması ve gensoru önergesi sayısında çok ciddi bir artış olduğu görülecektir” diyen Çiçek, “Henüz ikinci yılını doldurduğumuz 24. Yasama Döneminde, bir önceki yasama dönemine göre başkanlığımıza gelen yazılı soru önergeleri yüzde 39,2 oranında artmıştır. Sözlü soru önergeleri ise 23. Yasama Dönemine göre yüzde 90 oranında artış göstermiştir. Meclis araştırması önergelerindeki artış bir önceki dönemle karşılaştırıldığında yüzde 81 olmuştur. Gensoru önergesi sayısındaki artış ise bir önceki döneme oranla yüzde 115,4 olmuştur” diye konuştu.

Mevcut yasama yılında 2 bin 306 sözlü soru önergesi verildiğini kaydeden Cemil Çiçek, “Bunlardan 360’ı Genel Kurulda cevaplandırılmış, 5’i geri alınmıştır. 164 önerge Genel Kurul gündemine girecek olup, bin 777’si Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır” dedi. TBMM Başkanlığı’na sunulan yazılı soru önergesi sayısının ise 18 bin 578 olduğunu belirten Çiçek, “Bunlardan 5’i geri alınmıştır. 2 bin 792 yazılı soru önergesi süresi içerisinde ve 6 bin 206’sı süresi geçtikten sonra cevaplandırılmıştır. Süresi geçtikten sonra cevaplandırılanlar hariç olmak üzere 6 bin 128 soru önergesi gelen kâğıtlarda yayınlanmış olup, 3 bin 447 yazılı soru önergesinin işlemleri devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Meclis Başkanlığı tarafından verilen önergeler hakkında bilgi veren Çiçek şöyle konuştu:

“3. Yasama Yılında Başkanlığımız tarafından cevaplandırılmak üzere 141 yazılı, 3 sözlü soru önergesi verilmiştir. Yazılı soru önergelerinin 131’i cevaplandırılmış, 2’si geri alınmış, 8’i bilgileri derlenmek üzere ilgili birimlere gönderilmiş olup işlemde bulunmaktadır. Sözlü sorular ise gündemde cevaplanmayı beklemektedir.”

“DARBE KOMİSYONU’NUN RAPORU TARİHE GEÇTİ”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başkanlığa verilen 16 genel görüşme önergesini gündeme alınmayı beklediğini belirterek, Başkanlığa verilen 16 gensoru önergesinden 5’inin geri alındığını, 11’inin gündeme alınmasının Genel Kurul tarafından reddedildiğini söyledi. “Bu yasama yılında verilen 876 Meclis araştırması önergesinden 868’i gündeme alınmayı beklemektedir. 8 önerge kabul edilmiştir” diyen Çiçek, bu yasama yılında verilen 2 Meclis soruşturması önergesinin de gündeme alınmasının Genel Kurul tarafından reddedildiğini belirtti.

2. Yasama Yılında kurulup, 3. Yasama Yılında çalışmalarına devam eden Meclis Araştırması Komisyonları hakkında da bilgi veren Cemil Çiçek, bunların; “Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu”, “Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu”, “Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu” ve “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu” olduğunu söyledi. “Söz konusu Araştırma Komisyonlarının tümü raporlarını tamamlamışlardır” diyen Çiçek, “Bu noktada, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporun 24. Yasama Dönemi parlamento çalışmaları içindeki en önemli faaliyetlerden biri olarak tarihe geçtiğini ifade etmek isterim. Rapor, önümüzdeki yıllarda hiç şüphesiz daha iyi anlaşılacak ve mağduriyetlerin yaşandığı karanlık dönemlerin aydınlanmasına katkı sağlamayı sürdürecektir” diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kamuoyunda Çözüm Süreci Komisyonu olarak bilinen komisyon hakkında da bilgi verdi. Komisyonun 8 Mayıs 2013 tarihinden 11 Temmuz 2013 tarihine kadar 22 toplantı gerçekleştirdiğini kaydeden Çiçek, “34 kişinin görüşüne başvurmuştur. Çalışmaları çerçevesinde, Ankara, Bolu ve Diyarbakır illerindeki bazı ceza infaz kurumlarını ziyaret etmiştir. Komisyonun çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler