YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tbmm Başkanı Cemil Çiçek’in Basın Toplantısı…(4)

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’teki dokunulmazlık 740 tezkeresinin, yolsuzluk dosyası anlamına gelmediğini belirterek, “Bunlardan 193...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’teki dokunulmazlık 740 tezkeresinin, yolsuzluk dosyası anlamına gelmediğini belirterek, “Bunlardan 193 tanesi PKK terör örgütünün propagandasını yapmak, 161’i toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, 118’i suçu ve suçluyu övmek, 39’u örgüt üyesi olmak, 39’u seçimlerin temel hükümlerine ve seçmen kütükleri hakkındaki kanuna muhalefet. Diğerleri de daha çok yayın yoluyla hakaret” dedi.

Çiçek, düzenlediği basın toplantısında, 24. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı'nı değerlendirdi. Çiçek, geçmiş dönemlerden farklı olarak Meclis’in bu döneme yemin krizi ve tutuklu milletvekillerinin durumu gibi iki önemli sorunla başladığını belirterek, “Yemin krizi bir süre sonra çözüldü ancak tutuklu milletvekillerinin durumları bütün yasama sürecini etkiledi” dedi.

TEZKERELER YOLSUZLUK DEĞİL, TERÖRLE İLGİLİ

Çiçek, yasama dokunulmazlığı tezkereleri hakkında da bilgi verdiği konuşmasında, 23. dönemden intikal eden 481 tezkere ile birlikte 24. Dönemde toplam tezkere sayısının 740’a ulaştığını söyledi. Dokunulmazlık dosyası denildiğinde, kamuoyunda yanlış bir anlamayla ‘740 yolsuzluk dosyası var’ şeklinde haksız bir değerlendirme yapıldığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

“Bu 740 dosyadan 193 tanesi PKK terör örgütünün propagandasını yapmak, 161’i toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, 118’i suçu ve suçluyu övmek, 39’u örgüt üyesi olmak, 39’u seçimlerin temel hükümlerine ve seçmen kütükleri hakkındaki kanuna muhalefet. Yani güneş battıktan sonra toplantı yapmak gibi… Diğerleri de daha çok yayın yoluyla hakaret vs. Onun için 740 dokunulmazlık dosyası var, bunlar 101 milletvekiliyle alakalıdır. ‘Demek ki Meclis’te bu kadar yolsuzluk yapan insan var’ tarzında haksız, yersiz bir değerlendirme söz konusu olmaktadır. Basın mensubu arkadaşlarımızın bu konuyu özel bir şekilde kamuoyuna aktarmalarını rica ediyorum. Aksi takdirde Meclis’in itibarı açısından farklı değerlendirmelere konu olmaktadır.”

Meclis’in yasama faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Çiçek, Genel Kurul'da 119 kanunun kabul edildiğini, bunların madde sayısının ise bin 423 olduğunu bildirdi. Bu kanunlardan 2'sinin Cumhurbaşkanı'nca bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderildiğini belirten Çiçek, ayrıca 31 Meclis kararı alındığını kaydetti.

“SÖZLÜ SORU ÖNERGESİNDE ARTIŞ”

Denetim faaliyetlerine de yer veren Çiçek, bugüne kadar Başkanlığa 2 bin 177 sözlü soru önergesi verildiğini, 451 sözlü soru önergesinin Genel Kurul'da cevaplandırıldığını, 8 sözlü soru önergesinin geri alındığını, 174 sözlü soru önergesinin ise İçtüzük hükümlerine uygun bulunmadığından iade edildiğini belirtti. Çiçek, bin 445 sözlü soru önergesinin Genel Kurul gündeminde olduğunu, 99'uun ise soru önergesinin işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

23. döneme 1 yıl içinde 921 sözlü soru önergesi geldiğini, 24. Dönem'de bu sayının 2 bin 177 olduğunu bildiren Çiçek, “Artış yüzde 136. 23. Dönem'de 1 yılda 4 bin 669 yazılı soru önergesi geldi. Bu dönem 1 yılda gelen yazılı önerge sayısı 9 bin 141; artış yüzde 96. Araştırma önergesi 23. Dönemde 1 yılda 262, bu defa 1 yılda 980. Artış 274” dedi.

Yazılı soru önergesi sayısının 9 bin 141 olduğunu bildiren Çiçek, bunlardan 2 bin 341'inin süresi içerisinde, 3 bin 470'sinin de süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığını, 4'ünün geri alındığını kaydetti. Çiçek, 10 genel görüşme önergesi verildiğini, 5'inin işleme alınmayı beklediğini, işleme alınan 5 önergenin 4'ü için genel görüşme açılmasının kabul edildiğini, 1'inin halen Genel Kurul gündeminde olduğunu kaydetti. Çiçek, ayrıca 12 gensoru önergesi verildiğini, bunlardan 4'ünün geri alındığını, 8'inin gündeme alınmasının Genel Kurul'ca reddedildiğini söyledi.

“SGK, EN ÇOK ŞİKAYET EDİLEN KURUM”

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun en önemli araştırma komisyonlarından biri olduğunu ifade eden Çiçek, “Meclisimiz kendi hukukuna sahip çıkmak, ara rejim sıkıntısını bir daha yaşamamak adına gerçekten önemli bir çalışma yapıyor” dedi.

Çiçek, Dilekçe Komisyonu'na ise 8 bin 710 başvuruda bulunulduğunu belirterek, dilekçelerin kurumlara göre dağılımına bakıldığında vatandaşça en çok talep veya şikayette bulunulan kurumlar sıralamasında ilk beşte ‘Sosyal Güvenlik Kurumu, İçişleri Bakanlığı, valilikler, Sağlık ve Adalet bakanlıklarının’ yer aldığını kaydetti. Çiçek, başvuruların illere göre dağılımında ise en fazla dilekçelerin yüzde 27 ile Tunceli, yüzde 18,61 ile İstanbul, yüzde 7,61 ile Ankara, yüzde 6,42 ile Bursa ve yüzde 6,38 ile Elazığ'dan geldiğini söyledi.

“İNSANIMIZIN KESTİRME ÇÖZÜM ARAYIŞI…”

Türkiye'de en rahat eleştirilen kurumun TBMM olduğunu dile getiren Çiçek, “Biz bundan rahatsız değiliz. Ancak ne zamanki bu kurumun daha iyi çalışması yönünde bir çaba söz konusu olduğunda, hemen bardağın boş tarafından bakılır, vur abalıya...Önüne gelen Meclis'e eleştiri getirir. Haklı olanlara hiç itirazımız yok. Ama insafla bir şeyin değerlendirilmesi lazım” dedi.

Çiçek, Meclis’i, bu dönemde 1 yıllık süre içinde 413 bin kişinin ziyaret ettiğini belirterek, “İyi mi kötü mü bunu bilemem, idarenin işleyişinden, insanımızın kestirme çözüm arayışından mı başka nedenlerden mi, bilemem. İş günü olarak ele alındığında ise günlük ortalama 2 bin 350 kişinin Meclis'i ziyaret ettiği görülmektedir. Bazı günlerde ise ziyaretçi sayısının on bin üstüne çıktığı zaman oldu. Özellikle grup toplantıları olduğu gün 7 binden aşağı düşmüyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler