TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa yapmanın tam vakti olduğunu söyledi. Ortadoğu ve Afrika ülkelerine de Türkiye’nin Anayasa yapma konusunda örnek olması gerektiğini söyleyen Çiçek, yeni Anayasa yapacak olan Mısır’a da Türkiye’nin 1982 anayasasını tercüme edip almamalarını önerdi.
Memur-Sen’in TOBB İkiz Kuleler’de düzenlediği ‘Uluslar arası Anayasa Kongresi’nde kürsüye çıkan Meclis Başkanı Çiçek, konuşmasına “Milletin bekası için mücadele veren Mehmetçiğe minnettarız. En fazla duaya ihtiyaçları olduğu dönem.” sözleriyle başladı. Sorunların ötelenerek çözülemeyeceğini aktaran Çiçek, 1982 Anayasası’nın da Türkiye’nin bir problemi olduğunu ifade etti. Yeni Anayasa yapma ihtiyacının yıllardır konuşulduğunu belirten Çiçek, ancak sonra yeniden başa dönüldüğünü ifade etti Son bir defa bu sorunun konuşulup artık Anayasa yapılması gerektiğini söyleyen Çiçek, “Çok partili hayata geçtiğimiz yıldan bu tarafa 61 yılın 30 yılında bu anayasayı konuştuk. Her parti burada söylenen söylenmeyen iddialarda bulundu. Herkes şikayet ediyor herkes yeni bir anayasa diyor ama buna rağnen yeni anayasa yapamıyoruz.” diye konuştu.
"ANAYASA YAPMANIN TAM ZAMANI"
Siyasi partilere de çağrıda bulunan Çiçek, "Amacımız gelinen noktada yeni bir anayasa yazmak değilse yapmak ise, iste zaman tam bu zamandır. Herkesi söylemin ökesinde çok ulumlu pozitif aktif katık vermeye davet ediyorum. Bu anayasayla, kullanım tarihi çoktan geçmiş, ne felsefesi, ne içeriği, ne dili itibariyle bu anayasayla 30 yıl daha Türkiye çağdaşlaşma yolunda devam edemez." dedi.
SİYASAL İSTİKRARA RAĞMEN AK PARTİYE KAPATMA DAVASI
Mevcut Anayasa’nın yürürlükte olduğu dönemin 15 yılında 1 parti 15 yılında koalisyonların iktidarda bulunduğunu belirten Çiçek, bu anayasa döneminde sayısal istikrar oldu ama siyasal istikrar olmadığını AK Parti’ye açılan kapatma davasıyla örneklendirdi. Sayısal istikrar döneminde Türkiye’nin iyi gitmesinde Başbakanların dirayetinden kaynaklandığını söyleyen Çiçek, "Bu anayasa tek başına iktidar olduğu döneminde dahi siyasal istikrar sağlamadı. Bakın 14 Kasım 2008 yılında açılan iktidardaki partiye kapatma davası. Partinin milletvekilleri bile partinin önde gelenlerine soruyordu ‘Bizim durumumuz ne olacak.’ Yabancı konuklarda nezaketen ‘ne var ne yoktan’ sonra ‘Partinin durumu ne olacak.’ diye soruyordu. Demek ki partide 340 milletvekili var ama bir gün sonrasını 1 ay sonrasını göremiyorlar. Anayasadan kaynaklanan siyasal istikrarsızlık olduğunu gösteriyor. 25 yıl devlet tecrübesi olan bir kişi olarak ne kadar sıkıntılı olduğunu görüyorum. Türkiye iyi yönetilecekse, bu anayasa sorununu mutlaka çözmelidir." değerlendirmesi yaptı.
BEŞAR ESED ÜZERİNDEN MESAJ
Anayasa’nın sadece hukuki metin olmadığını belirten Çiçek, Anayasa’nın toplumun devletten beklediklerini ifade ettiğini kaydetti. Türkiye’nin halkın katılımıyla yapacağı yeni Anayasa’nın bölgesindeki ülkelere de örnek olacağına işaret eden Çiçek, "Mısır yeni anayasa yapacak. 82 anayasasını tercüme edip almasınlar da halkın katılımıyla halkının büyük kısmı Müslüman olan Türkiye’nin anayasa yapabildiğini göstermeliyiz. Anayasa hukuku tarihinde yer alacak anayasa yapmalıyız. Bakın yanı başımızda kan dökülüyor. Bir sürü insanın kanı akıtılıyor. Şu reformları yapmanız lazım şu değişiklikleri yapmanız lazım. diyoruz. Bize “Sizin 30 senede yapamadığınızı ben 3 günde nasıl yapayım” deniyor. Bölge için bu anayasayı yeniden ele alıp sonlandırmamız gerekiyor." dedi.
"İNŞAALLAH ÇİÇEK GİBİ BİR ANAYASA OLUR"
Konuşmasının ardından Çiçek’e Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, temsili anayasa kitabı ve çiçek takdim etti. Anayasa ve çiçeği alan Meclis Başkanı, “İnşallah çiçek gibi ir anayasa olur.” Sözleri salondakileri güldürürken, Çiçek, “Armağan edilen çiçeği kastediyorum.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz