TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'i kabul etti.
TBMM Başkanı Çiçek, kabulde yaptığı konuşmada, "Norveç ile 1926 yılından beri yakın ve dosthane ilişkiler içerisinde bulunuyoruz. Dolayısıyla 86 yıllık ilişkimiz bizim için önemli ve anlamlıdır." dedi. Norveç ile ilişkilerimiz kapsamında bir çok demokratik değeri ve sorumluluğu paylaştığımızı belirten TBMM Başkanı Çiçek, "Türkiye'nin 1963 yılından beri devlet politikası olarak sürdürdüğü AB politikası var. AB'ye tam üye olmak istiyoruz. AB ile devam eden müzakere sürecinde bazı sıkıntılar ve tıkanmalar yaşanmaktadır. AB üyesi olamasak da Gümrük Birliği'ne tam üye olan tek ülke Türkiye'dir. Henüz AB üyesi olmamakla birlikte AB ülkeleri ile ilişkilerimizi ve yakın temasımızı koruyoruz.Türkiye-Norveç ilişkisi 86 yıl içerisinde çok mesafe kaydetti. Sizin ziyaretiniz de ilişkilerin ivme kazanmasına katkıda bulunacaktır. Ülkelerarası üst düzey ziyaretler ilişkilerin çeşitlendirilmesinde ve geliştirilmesinde büyük önem arzetmektedir. Türkiye olarak hükümetlerarası il, işkilerin sürdürülmesine paralel parlamentolararası ilişkilerin sürdürülmesini de önemsiyoruz. TBMM'de 100 den fazla dostluk grubu bulunmaktadır. bunlardan birisi de Türkiye-Norveç Parlamentolararası Dostluk Gurubudur. Dostluk Grupları önümüzdeki süreçte de iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaklardır. Parlamentoların görevlerinin başında şüphesiz uluslararası çalışmalara katkıda bulunmak ve hassasiyet göstermek vardır. Norveç'in bu alandaki çabalarını biliyoruz ve takdirle karşılıyoruz." diye konuştu.
"İKİ ÜLKE EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİREREK AVANTAJLARINI BİRLİKTE FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLİR"
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ise "Türkiye ile Norveç arasındaki ilişkiler daha da güçlenerek ve derinleşerek sürdürülmektedir." diyerek, özellikle her iki ülke arasındaki ilişkilerin iki alanda geliştirilmesi gerektiğini bu alanların-ekonomik ilişkiler ve siyasi diyaloglar- olduğunu belirtti. Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu alanlardan birincisi olan ekonomik alanda Türkiye'nin göstermiş olduğu başarı çok etkileyicidir. Özellikle son dönemlerde bir çok ülkenin bu konuda sorun yaşadığı bir ortamda Türkiye'nin güçlü bir ekonomik gelişme yakalamış olması oldukça etkileyici. Yine ekonomik açıdan baktığımızda büyük potansiyel vaadeden ticaret, yatırım alanlarından gelişme kaydedebiliriz. Norveç, Türkiye'de hidroenerji yatırımı yapabilir. Türkiye ve Norveç ekonomik problemler içerisinde başarıyla ayakta kalan iki ülke olarak ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirerek avantajlarını birlikte fırsata dönüştürebilir. Siyasi diyalog alanında, Ortadoğu sözkonusu olduğunda karşılıklı ilişkilerin boyutu her aşamada katkı ve fayda sağlayacaktır. Suriye'de yaşanan gelişmeleri ve Arap Baharı kapsamında insanların daha fazla hak ve demokrasi isteği hareketlerini ilgiyle izliyoruz. Yeni Anayasa çalışmaları sürecinizi, demokrasi ve insan haklarını geliştirme sürecinizi takip ediyoruz. Yine Türkiya'nin son yıllarda insan hakları ve kadın hakları konusundaki gelişimini takdirle karşılıyoruz. Diğer taraftan ifade özgürlüğü konusunda karşılaşılan zorluklar da gündem de. Gazetecilerin özgür ve serbest çalışmaları konusu gündemde. Tüm bu gelişmeler kapsamında Hükümetlerarası ilişkilerin yanı sıra parlamentolararası ilişkilerin çok önemli olduğunu düşünüyorum ve ifade etmek istiyorum.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz