YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tbmm Başkanı Çiçek, Resimlerle İstiklal Marşı Sergisini Açtı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu millete ait olmaktan onur duyduklarını belirterek, “Duymayanlar varsa onlara bir...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu millete ait olmaktan onur duyduklarını belirterek, “Duymayanlar varsa onlara bir şey diyemem. Bu millete mensup olmaktan hepimiz gurur duyuyoruz ve duymalıyız. Çünkü tarihin en şerefli milletiyiz” dedi.

Çiçek, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 92. yıldönümü dolayısıyla TBMM ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Resimlerle İstiklal Marşı” konulu resim sergisinin açılışını yaptı. Çiçek, burada yaptığı konuşmada 92 yıl önce milletvekillerinin milletin bağımsızlık mücadelesini hem yürüttüğünü hem de yönettiğini belirterek, “Dünyada önce devletler var olur, sonra parlamentolar kurulur. Halbuki bizim tarihimizde bir ayrıcalık olarak önce TBMM sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti inşa edildi. Onun içindir ki bu Meclis dünyada Gazi Meclis’tir ve bunu bileğinin hakkıyla alarak tescil etmiştir” dedi.

Milletvekilleri, bir taraftan milli mücadeleyi yürütürken, öbür taraftan da merhum Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı kaleme aldığını belirten Çiçek, “Yüreğinden kalemine kan çekerek, milletimizin ıstırabını, konferanslarında ve geceler boyu hissettiklerini bir dua ve haykırış gibi kaleme dökmüştür. Akif, umudu ve özgürlüğü anlatmış, aydınlık geleceği milletimize müjdelemiştir. Bu yüzden İstiklal Marşımız ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ ile başlamış, ‘Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal’ cümleleriyle tamamlanmıştır” diye konuştu.

“BU MİLLETE AİT OLMAKTAN ONUR DUYMAYANLAR VARSA…”

Mehmet Akif Ersoy’un bir şiirinde, “Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince/ Günler şu heyulayı da er geç silecektir/ Rahmetle anılmak ebediyet budur amma/ Sessiz yaşadım kim beni nerden bilecektir?” dediğini belirten Çiçek, Ersoy’u rahmetle ve saygıyla andıklarını söyledi.

Tarihte, isimsiz kahramanlar, kudretli padişahlar, muhteşem sultanlar gibi nice büyük insanların gelip geçtiğini ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

“Bunun yanında cephelerde, sınır boylarında hayatını veren, milletin varlığını, birliğini, gücünü, kuvvetini tüm dünyaya ispat etmek için gece gündüz çalışan birçok isimsiz kahramanlar... Bunların her birisi Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kaybolmayan ve ebediyete kadar da var olacak olan milletimizin kendisidir. İstiklal Marşı işte bu milletin tarihi hikayesidir, tarihi varlığını geleceği sürdürebilmek, taşıyabilmek için her zaman kulağımızda duymamız gereken bir heyecandır, bir aşktır. Biz milletimizin geçmişiyle, hikayesiyle, yaptıklarıyla, bıraktıklarıyla ve bu millete ait olmaktan onur duyuyoruz; duymayanlar varsa onlara bir şey diyemem. Bu millete mensup olmaktan hepimiz gurur duyuyoruz ve duymalıyız. Çünkü tarihin en şerefli milletiyiz. Bu coğrafyada yapılanlardan, Anadolu’ya ekilen medeniyet tohumlarından ve insanı yüceltmeye çalışmaktan kıvanç duyuyoruz. Milletimizin tarihine, geleceğine katkı sunan Mehmet Akif Ersoy gibi kahramanları unutmadık ve unutmayacağız.”

Bir millet acılarını hatırlayamazsa, unutursa, kahramanlıklarıyla da övünemezse, o milletin yaşama şansı da hakkı da olmadığını belirten Çiçek, “Onun için bugün bizim için çok önemli ve anlamlı bir gün. Şüphesiz bize bugünü kazandıran Mehmet Akif büyük bir vatanseverdi. Milli şuur ve bilinci her şeyin üstünde tutan, kafasını milletin geleceği için yoran, Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşad’da milletimizin geleceğine hizmet etmeye çalışan büyük bir dava adamıydı. O çağ yangınından milletimiz selametle çıkarmaya çalışan büyük bir dava ve aksiyon adamıydı. Milli Marşımızı yazan, milletimizin bir evladıydı. Milli harcımıza söz koyan, yürek koyan, milletimizin, gelişmesi ve yücelmesi için gayret gösteren bir vatanperverdi. Ayrılık yerine birliği savunan bir aydındı.

Akif’in ‘millet’ düşüncesi bugün de bize ışık tutacaktır. Biz marşımız her okundukça Akif’i saygı ve şükranla anıyoruz. Akifle birlikte dönemin kahramanlarını, Anadolu insanının ayağa kalkmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

MECLİS’TE ÜSLUP TARTIŞMASI

Bağımsızlığı elde eden, ülkenin temel unsurlarını kuran bir parlamentoya sahip olmakla, o parlamentonun bir mensubu olmakla daima gurur duyduklarını belirten Çiçek, “Gurur duyduğumuz bu parlamentoda da güzel örnekler vermeliyiz. Hem sözlerimizle hem de davranışlarımızla, bunun altını çiziyorum. Zannediyorum bugün bu konuda biraz sıkıntımız var. Çünkü böylesine yüce bir Meclis’teki konuşmaların, tartışmaların bu heybete, bu saygınlığa layık olması lazım. 12 Mart günü bunu bir kaz daha hatırlatmayı milletimize olan borcumun bir gereği olarak ifade etmek istiyorum” dedi.

Çiçek konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Mustafa Saatcı ile TBMM Tören Salonu’ndaki serginin açılış kurdelesini kesti. Çiçek ve Saatcı günün anısına birbirlerine plaket verdi. Çiçek sergideki tabloları izlemesinin ardından TBMM Türk Sanat Müziği Korosu’nun konserini izledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konserde güftesi Mehmet Akif Ersoy’a ait olan şarkılar da seslendirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler