TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni Anayasa çalışmaları hakkında Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı'nı ben yapacağım. Komisyon çalışma esaslarını kendisi belirleyecek. Bence yeni bir Anayasa çıkar" dedi.
Kahraman, çoğulcu, demokratik bir yapıya kavuşmayı sağlayacak yeni bir anayasa inşa etmeleri gerektiğini belirterek, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde bu ihtiyacı birçok defa dile getirdiğini ve yeni bir anayasa ihtiyacını birçok defa vadettiklerini söyledi.
TBMM'nin 24. Dönem'inde grubu bulunan 4 siyasi partinin katılımıyla her partiden eşit sayıdan katılımla 12 kişilik Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, "Komisyon uzun bir süre çalışarak önemli mesafeler kat etti. 77 toplantı gerçekleştirdi 160 sivil toplum kuruluşunu dinledi. 165 üniversiteden, 78 il barosundan, 60 siyasi partiden ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yüksek yargı organları, sendikalar, 19 bin dernek ve vakıf, ulusal ve yerel televizyon kanalı ve radyolardan görüş istedi. Anayasa hukukçusu akademisyenlerle toplantılar yapıldı ve görüşleri alındı" diye konuştu.
SORU-CEVAP
* Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun başkanlığını ben yapacağım. Çalışma takvimini komisyon ortaya koyacaktır.
* Geçen dönemde 60 maddede mutabakat sağlanmış ve 172 maddeyi ele almışlar. Bir kısmında 3'ünün, bir kısmında 2'sinin anlaştığı gözüküyor. Komisyon görüşülen maddeler üzerindeki görüşlerini çalışma takvimi ile belirleyecek. 60 madde tekrar ele alınır mı, komisyon karar verecek
* 4 parti genel başkanlarına mektubumu yazacağım, davetimi ileteceğim. Katılacaklarını zannediyorum.
* 1982 Anayasası, askeri rejimin kabul ettiği bir anayasa. 17 kere değişiklik yapılmış, 113 maddesi değişmiş, yüzde 63'ü değişmiş yamalı bir bohça.
* Mektupları bugün göndereceğim.
* Komisyon görüşmelerin ne şekilde devam edeceğine karar verecektir. Kendi hür iradelerine karışmak istemem.
* İstikrarlı bir Türkiye istiyoruz. Başkanlık sistemi, parlamenter sistem... Esas olan kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistem olması benim temennimdir. Şahsi görüşümü ne komisyona dikte etme durumum var, ne açıklama durumum var. Bu sistem elden geçirilmelidir.
* Liderlerin mektubuma tez zamanda yanıt vereceklerini umuyorum.