ANKARA (İHA) - TBMM, yeni yasama yılının ilk yasama çalışmalarına yine AB'ye uyum yasalarıyla başlayacak.
TBMM'nin bu yöndeki en önemli gündem maddeleri arasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha TBMM'de görüşülmesi için veto edilen Kamu Reformu Yasasanın 22 maddesi, İl Özel İdareleri Kanunun 14 maddesi bulunuyor.
TBMM Başkanvekillikleri, Komisyon Başkan ve üyelikleri ile Grup Başkanvekilliklerinin seçiminin ardından TBMM yeni yasama yılı çalışmalarına başlayacak. Genel Kurul'un en önemli gündem maddeleri arasında ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafIndan veto edilen AB düzenlemeleri yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM'den yaz tatiline girilmeden önce çıkarılan Kamu Reformu Yasası'nı veto etmişti. Yasa merkezi hükümetin yetkilerinin yerel yönetimlere devrini düzenliyor. 'Reform' olarak nitelendirilen 5227 Sayılı Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun tasarısı 15 Temmuz 2004 tarihinde yasalaşmış, ancak 3 Ağustos 2004 tarihinde Cumhurbaşkanınca 22 maddesini görüşülmek üzere TBMM'ye iade edildilmişti.
TBMM'nin yeni dönemde ele alacağı öncelikli yasalardan bir tanesi de yine Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen 'Dernekler Kanunu'. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yayımlanması uygun bulunmayan, 5231 sayılı "Dernekler Kanunu", 10 ve 21. maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na geri gönderildi.
Cumhurbaşkanız tarafından veto edilen ve TBMM'nin yeni yasa yılında tekrar ve öncelikle ele alınması beklenen yasalardan bir tanesi de İl Özel İdaresi kanunu. İl Özel İdareler Kanunu, 24 Haziran 2004'te TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa 10 Temmuz 2004'te ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, İl Özel İdaresi Kanunu'nun 3, 6, 7, 10, 11, 13, 15, 18, 25, 35, 45, 47, 52 ve geçici 1. maddelerinde il özel yönetimlerinin yapılanması ve işleyişine yönelik köklü değişiklikler getirdiği, bu düzenlemelerin hukukun genel ilkelerine, anayasal kurallara ve kamu yararına uygun düşüp düşmediğinin değerlendirilmesi ve yeniden görüşülmesi için TBMM'ye iade edildi.
TBMM yeni yasama yılında AB ile ilgili düzenlemeler için odaklanacak. Bunun yanı sıra TBMM'nin Ramazan ayındaki öncelikli gündem maddesi arasında 2005 yılı bütçesi bulunuyor. Bütçe öncelikle TBMM Plan Bütçe Komsiyonu'nda ele alınacak. Bu çerçevede Komisyonun Ramazan ayı boyunca fazla mesai yapması ve gece çalışması yapması bekleniyor. Bütçenin, Ramazan Bayramı'ndan sonra Genel kurul'da yasalaşması da bekleniyor.