YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tbmm Eski Başkanı Ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin:

AK Parti Karabük Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Mehmet Ali Şahin,...

AK Parti Karabük Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Mehmet Ali Şahin, 27 Mayıs 1960 tarihinin Türk demokrasisi açısından kara bir gün ve Türk demokrasisi açısından tam bir kara leke olduğunu söyledi.

Partisinin İl Başkanlığı tarafından organize edilen İl Danışma Meclisi toplantısına katılan Mehmet Ali Şahin, Türkiye'de 52 yıl sonra darbe döneminin kapandığını ancak darbe yargılama sürecinin devam ettiğini belirterek, "27 Mayıs darbesi, darbe yapmak isteyenlere hep cesaret vermiştir ve siyaset tarihinde bir vesayet kurumu oluşmuştur. Siyaset hep baskı altında tutulmuştur. Demokrasinin kılıcı gibi şöyle hareket ederseniz ne ala, etmezseniz gereğini yaparız tehdidi hep ortada tutulmuştur" dedi.

KARA BİR LEKE

27 Mayıs 1960 darbesinde, yani 52 yıl önce neler olduğunu anımsatan Şahin, şöyle konuştu: "TBMM kapatılmış, iş başında bulunan hükümet, Başbakan ve Bakanlar kurulu üyelerinin tamamı tutuklanmıştır. Hatta 235 general, 3 bin 500 subay emekli edilmiş, bin 402 öğretim üyesinin üniversiteden ilişiği kesilmiş, 520 hakim ve savcı derhal görevden uzaklaştırılmış. İşin bir ilginç yanı da o dönem görevde bulunan Genel Kurmay Başkanı tutuklanmıştır. Darbeye teşebbüs edenlerle işbirliği yapmadığı için tutuklanmıştı. Böylesine Türk siyasi tarihinde kara bir gün ve kara bir lekedir. Adalet tarihine kara bir leke olarak geçen Yassıada duruşmaları ve mahkeme sonucunda 10 yıl süreyle halkın teveccühü ile 3 dönem tek başına üst üste iktidara gelen Başbakan Adnan Menderes ve iki bakan arkadaşı idam edilmiştir."

CUMHURİYET TARİHİNİN İLK DARBESİDİR

Cumhuriyet tarihinin ilk darbesinin sonraki yıllarda darbelerde hep örnek olduğunu anlatan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Daha sonraki müdahaleler hep gücünü ve referansını buradan almıştır. Adeta 27 Mayıs darbesi, darbe yapmak isteyenlere hep cesaret vermiştir ve siyaset tahinde bir vesayet kurumu oluşmuştur. Siyaset hep baskı altında tutulmuştur. Demokrasinin kılıcı gibi, şöyle hareket ederseniz ne ala, etmezseniz gereğini yaparız tehdidi hep ortada tutulmuştur. Milletimizin demokrasiye ve siyaset kurumuna olan güveni sarsılmıştır. En önemlisi de ülkemizin dünyada itibarı sarsılmıştır. Bu ülkede bir düdük çalınca her şey biter anlayışı yaygınlaştığı için Türkiye'ye olan dışarıdaki güven sarsılmıştır. Artık Türkiye'de darbe dönemi kapanmıştır."

YARGILAMA BİR AN ÖNCE BİTMELİ

52 yıl sonra darbe dönemlerinin kapandığını anlatan Mehmet Ali Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Darbe dönemi kapandı ama darbe ile ilgili yargılama süreci devam ediyor. Darbe ve darbelerle ilgili değerlendirmeler, darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla muvazzaf ve emekli olmuş birçok asker yargılanmaya devam etmektedir. Bir hukukçu olarak yargıdan en büyük beklentim bu süreçler de biran önce bitmelidir. Türk yargısından beklediğimiz budur. Önünüzdeki davaları bir an önce bitirin. Elinizdeki delillerle eğer suç görüyorsa sanıklar kararınızı verin cezalarını çeksin. Eğer deliller hüküm kurmaya yeterli değilse bir an önce de beraat kararı verin. Bu dava süreçleri uzun süre gündemde olmamalıdır."

Uzun tutukluluk süreleri ile yargıya güvenin sarsıldığını anlatan Şahin, şöyle konuştu: "O zaman yargı eleştiri oklarına hedef olmaktadır. Hem de Türkiye'de artık normalleşme sancılarının yaşandığı, normalleşmeye biran önce geçmemiz gerektiği için artık bu ülkede şu kişiler darbe sebebiyle yargılanıyor konuşmaları bile yapılmadığı bir döneme Türkiye bir an önce geçmek mecburiyetindedir. Gönlümden geçen arzu ettiğim şey darbe nedir diye sorulduğunda bizim çocuklarımız lügate bakma ihtiyacı hissetsin. Bunlar konuşulmasın bile. Konuşulmasının bile normalleşmeye gölge düşürdüğünü değerlendiriyorum"

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI AĞIR GİDİYOR

Darbe izlerinin de silinmesi gerektiğini anlatan Şahin, bunun için darbe ürünü olan 1982 anayasası yerine mutlaka yeni bir anayasa yürürlüğe konulması gerektiğini belirterek, "Meclis bu konuda ciddi mesafe aldı. Şu an benimde içinde bulunduğum TBMM anayasa uzlaşma komisyonu çalışmalarını yürütüyor. Mayıs başı itibari ile yazım çalışmalarına başladık. Daha önceki 6 ay süre ile kamuoyunun anayasa konusundaki taleplerini, isteklerini ve dileklerini tespit ettik. Bunlar artık elimizdedir ve analizleri yapılmıştır. Şimdi yazım aşamasına geçtik. Yazım aşamasının Mayıs ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde biraz ağır gittiğini komisyon üyesi bir arkadaşınız olarak ifade etmeliyim. Ama bunu bir umutsuzluk olarak ifade etmiyorum, söylemiyorum. İnşallah bu yıl sonuna kadar yeni bir anayasayı uzlaşma komisyonumuz yazar, TBMM Başkanlığına teslim eder ve bir uzlaşma ürünü olduğu için ihtilal ürünü darbe ürünü anayasası yerine milletin beklentilerine uygun sivil bir anlayışla yazılmış daha demokratik daha temel hak ve hürriyetlere önem veren bir anayasayı bu milletin önüne koyar yasalaştırır ve 2013 yılına bu yeni anayasa ile gireriz diye umut ediyorum."

Yenişehir Kültür Merkezinde yapılan İl Danışma Meclisi toplantısına AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, İl Başkanı Ömer Ayar, İlçe ve Belde Belediye başkanları ile parti yönetimi üyeleri katıldı. Toplantı ilk bölüm konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler