HABER

TBMM Genel Kurulu, uyuşturucu ile mücadele araştırma raporu kabul edidi

(İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 19 Temmuz itibariyle bütün kapalı mekanlarda sigara içme konusunda kısıtlama geleceğine işaret ederek, "19 Temmuz'a kadar uygulamaların biraz hafifletilmesi gibi bir yaklaşımımız asla olmayacaktır. Özellikle sigara lobisi şimdi böyle bir çabanın arkasında duruyor. Kesinlikle kararlı bir biçimde uygulamalara 19 Temmuz'da başlayacağız" dedi. TBMM Genel Kurulu, uyuşturucu başta olmak üzere madde bağımlığı ve kaçakçılığı sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunun görüşmelerini tamamladı.

Görüşmelerde hükümet adına bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hem aileyi hem toplumu önemli ölçüde etkileyen bir toplum sağlığı sorunundan bahsettiklerine işaret etti. Türkiye'de 2003 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında bu açıdan çok iyi bir noktada olduğunu belirten Akdağ, ancak bunun Türkiye'yi rehavete sevk etmemesi gerektiğini söyledi. Türk toplumu ve Türk gençleri için de riskin mevcut olduğunu kaydeden Akdağ, bu riskin artma ihtimalinin olduğunu ifade etti.

Bu konuya kapsamlı bir stratejiyle eğilmeleri gerektiğini vurgulayan Akdağ, Türkiye'nin 2003'e göre şimdi hangi noktada olduğunu tespit etmek için yeni bir araştırma yapılacağını belirtti. 2002 yılında yapılan ayrı bir araştırmaya göre Türkiye'de alkol ve sigara dışında bağımlılık yapıcı madde kullanma oranının yüzde 0.3, en az hayatında bir kere böyle bir maddeyi kullananların oranının ise yüzde 1.2 olduğunu kaydeden Akdağ, Batı Avrupa ülkelerinde ise yüzde 12 ila 30 arasında bu yaygınlığın olduğunu gördüklerini söyledi. Madde bağımlılığının özellikle sigara içiciler arasında geliştiğinin bilinen bir husus olduğuna işaret eden Akdağ, sigara içmenin aslında alkole başlamanın ve diğer madde bağımlılığıyla ilgili alışkanlıkların da bir ön adımı olduğuna işaret etti. Sigara ile mücadelenin madde bağımlılığı ile mücadelenin ön adımlarından birisi olduğunu vurgulayan Akdağ, Türkiye'de bu hususta önemli mesafe aldıklarını belirtti. Meclis'te sigara yasağının kapsamını genişleten bir kanun çıkarttıklarını ve 19 Mayıs 2008'de bunun uygulamalarının başladığını kaydeden Akdağ, Türk insanının yüzde 85'e yakın kısmının, sigara içenlerin ise yarıdan fazlasının bu kanunla getirilen tedbirlerin arkasında durduğunu anlattı. Akdağ şunları söyledi: "Artık kapalı mekanlarda sigara büyük ölçüde içilemiyor ve sigara bir anlamda özellikle gençler tarafından yüksek itibar sembolü olmaktan çıktı. Bu konuda TBMM Başkanı'na da teşekkür ediyorum. Bu kısıtlamalara milletvekillerinin uyması, toplumun bu husustaki uyumunu da kolaylaştırıyor. 19 Temmuz itibariyle bütün kapalı mekanlarda sigara içme konusunda kısıtlama gelecek. Şu anda müstakil kahvehaneler, oteller, restoranlar, barlar, kafeler, buralarda henüz kısıtlama gelmedi. 19 Temmuz'a kadar uygulamaların biraz hafifletilmesi gibi bir yaklaşımımız asla olmayacaktır. Özellikle sigara lobisi şimdi böyle bir çabanın arkasında duruyor. Kesinlikle kararlı bir biçimde uygulamalara 19 Temmuz'da başlayacağız. Toplumun bunun arkasında olduğunu da biliyoruz." Madde bağımlılığı ile mücadele konusunda özel bir danışma hattı oluşturulması gerektiğini ifade eden Akdağ, raporun önerileri doğrultusunda 184 numaralı hatta sürekli olarak ulaşılabilecek uzmanların istihdam edileceğini ve madde bağımlılığı ile müracaatların '184' numaralı telefon arandığında bu uzmanlara doğrudan ulaştırılabileceğini söyledi.

Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ise, komisyona 22 uzmanın destek verdiğini ve 34 toplantı yaptıklarını anlattı. Madde bağımlılığı dendiğinde en fazla uyuşturucunun konuşulduğunu ancak bunun sadece uyuşturucudan ibaret olmadığını dile getiren Ünüvar, yasal olarak kullanılan sigara, alkol ve uçucu maddelerin bağımlılığının da sözkonusu olduğunu kaydetti. Madde bağımlılığını işin polisiye ve sosyal boyutları da olan kronik bir sağlık sorunu olarak gördüklerini söyleyen Ünüvar, "Bunu sağlık sorunu değil, toplumsal sorun olarak gördüğümüzde bir etiketleyici etkisi olabiliyor. Bu da tedavi konusunda sorunlara yol açıyor" diye konuştu. Madde bağımlılığının pek çok ekonomik yüke de neden olduğuna işaret eden Ünüvar, bunun terörist faaliyetlerin mali kaynağını oluşturduğunu belirtti. Cezaevlerinde 14 bin kişinin uyuşturucuyla ilgili suçlardan yattığına işaret eden Ünüvar, belediyelerin bu konuya ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı. Birçok Avrupa ülkesi ve ABD'de olduğu gibi bütün kurumlardan temsilcilerin olduğu Başbakanlığa bağlı, en az genel müdürlük seviyesinde bir kurumsal yapının varlığının konuyla ilgili çalışmaları daha güçlü hale getireceğini ifade eden Ünüvar, hem arzı, hem talebi önlemeye yönelik bir kurumsal yapının bu konudaki mücadeleyi çok daha güçlü kılacağını belirtti. Ünüvar, uygulamadaki problemleri ortadan kaldıran yasal düzenlemeler yapılması, özel ihtisas mahkemeleri oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Madde bağımlılarında tedaviyle ilgili problem yaşanmasa da tedavi sonrasında toplumla entegrasyonlarında ciddi problemler yaşandığına dikkat çeken Ünüvar, bu konuda ara kademe mekanizması oluşturulmasının çok yararlı olacağını söyledi. Ünüvar, komisyon üyeleri olarak yerel seçimlerden sonra her ay biraraya gelip değişik birimleri ziyaret etmeyi planladıklarını dile getirdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler