YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tbmm Genel Kurulu'nda "4+4+4" Görüşmeleri

AK Parti'nin "Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed'in Hayatı" derslerinin seçmeli olarak okutulması ve imam hatip...

Tbmm Genel Kurulu'nda "4+4+4" Görüşmeleri

AK Parti'nin "Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed'in Hayatı" derslerinin seçmeli olarak okutulması ve imam hatip liselerinin orta kısımlarının açılmasına yönelik değişiklik önergesi kabul edildi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bu iki dersin örnek olarak konulduğunu belirterek, "Bakanlık talebe göre seçimlik dersleri artırabilir, buna bütün dini gruplar dahildir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda "4+4+4" eğitim sistemi olarak bilinen 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor. Genel Kurul'da teklifin 9. maddesi, AK Parti'nin değişiklik önergesinin de kabul edilmesiyle yasalaştı. Önergeye MHP de kabul oyu verdi.

AK Parti'nin bu önergesiyle ortaokullar ve liselerde "Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed'in Hayatı" dersleri isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam-hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri da Milli eğitim Bakanlığı'nca belirlenecek.

Söz konusu maddenin kabul edilmesi ile 'imam-hatip ortaokulları'nın açılması da mümkün olacak.

"OY İÇİN KURAN-I KERİM KULLANILIYOR"

AK Parti'nin önergesi üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin oy uğruna Kuran-ı Kerim'i kullandığını iddia ederek, "Yönetimler, hükümetler bütün vatandaşları eşit kucaklarlar, bütün inanç ve dinlere karşı eşit mesafede dururlar. Devletin görevi vatandaşlarının inançlarını, dinlerini özgürce yaşamalarının önündeki engelleri kaldırmaktır. Bu sadece laik devlet tanımı değil; özgürlükçü, demokratik devletin tanımıdır" dedi.

Hamzaçebi, AK Parti'nin önergeyle ortaya koyduğu bu tavırla, özgürlükçü ve demokrat bir hükümet olmadığını, vatandaşların inançları arasıda, kutsal kitapları arasında bir ayrım yapacağını ilan ettiğini öne sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önce dershanelerin kaldırılacağını açıkladığını belirten Hamzaçebi, "Şimdi Başbakan yeni bir stratejiye başvuruyor; yüce dinimizin kutsal kitabı üzerinden toplumsal muhalefeti susturmak istemektedir" diye konuştu. Hamzaçebi, Emeviler dönemindeki Sıffin Savaşı'nda Muaeviye ordusunun Hz. Ali'ye karşı, mızraklarının ucuna Kuran-ı Kerim geçirerek savaş kazandığını belirterek, "Sizin yaptığınız da budur" dedi.

BDP'Lİ ÖNDER'DEN LATİNCE ŞİİR

BDP'nin Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasına ilişkin önergesi üzerine söz alan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, konuşmasına Latince bir şiir okuyarak başladı. Milletvekillerinin tepkileri sürerken şiiri tamamlayan Önder, "Bu ülkede yüz binlerce Kürt, Arap çocuğu ilkokula ilk gittikleri zaman karşılaştıkları şey sizin, bundan anladıklarınız kadardır. Hiç bilmediği bir evrenin içine giriyor ve size bu ne kadar tanıdık geliyorsa Türkçe de o çocuğa o kadar tanıdık geliyor" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, kimsenin evinde konuştuğu dille sorunları olmadığını belirterek, "Ama resmi dil Türkçe'dir, anayasada da belirtilmiştir. O bakımdan çocuklarımızı etnik kimliklerine göre ayırmak doğru değildir. Ama Türkiye'de eğitim dili ve resmi dil Türkçe'dir" dedi. Vural'a yerinden karşılık veren Önder ise, "Bu ülkede İngilizce eğitim veren okullar var" dedi.

Ardından BDP'nin önergesi oylandı ve reddedildi. Bunu üzerine BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ayağa kalkarak kararı alkışlayarak protesto etti.

ŞANDIR: AK PARTİ'NİN ÖNERGESİNE EVET OYU VERECEĞİZ"

Daha sonra MHP'nin 9. madde ile ilgili değişiklik önergesi görüşüldü. Öneri üzerine konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkenin çocuklarına kendi inanç değerlerinin kaynaklarının eğitiminin verilmesini bir hukuk haline getiriyoruz. Artık milletimizle cumhuriyetimizi barıştırmanın zamanıdır. Siz bu milletin inanç değerlerinin yok sayarak ne geleceği tanzim edebilirsiniz de de küreselleşen dünyada kendinizi koruyabilirsiniz" dedi.

AK Parti'nin önergesindeki eksikliğin ilmihal dersleri olduğunu söyleyen Şandır, "İlmihal bilgileri öğretilmeli. Ama bunun uygulanmasıyla ilgili mezheplere göre ilmihal farklılıklarının da okutulmasını imkan haline getirmeliyiz.

AK Parti'nin önergesine evet oyu vereceğiz ve korkuların kuşatmasında bu milletin değerleriyle cumhuriyetimizi kucaklaştıracağız. Kimse bu düzenlemenin cumhuriyete karşı, Atatürk'e karşı olduğunu düşünmemeli. Atatürk bile 'dini mekteplerde öğretiniz' diyor. İşte şimdi dini mekteplerde öğreteceğiz" diye konuştu.

Daha sınra MHP'nin önergesi oylandı ve reddedildi.

"TARİHİ BİR GÜN"

AK Parti'nin din dersleri ile ilgili önergesi üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Bu önerge ile milletimizin uzun zamandır beklediği, arzu ettiği bir talebi, Yüce Meclisin takdiriyle gerçekleşmiş olacak. Bugün tarihi bir gündür, gurur günüdür, onur günüdür. Bu aynı zamanda anayasanın 24. maddesinin de emridir. 24. madde açık şekilde 'din ve ahlak eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. İlk ve ortaoğretim okullarında zorunlu okutulur' diyor. Çok açık değil mi? Altından üstünden çekmeye gerek var mı? Anayasanın amir hükmüdür" dedi.

Bu sırada MHP sıralarından gelen itirazlar üzerine Canikli, "Sayın Şandır destek vereceğini söyledi. Vaz mı geçti bilemiyorum. Önemli değil. AK Parti grubunun desteği ile milletimizin bu talimatı yerine getirilecektir; ondan da kuşku duymayın" ifadelerini kullandı.

Canikli, söz konusu din derslerinin seçmeli olacağını ve kimseye en ufak dayatma söz konusu olmadığını belirterek, "Niye bundan çekiniyorsunuz? Herkes bu imkandan faydalanabilir. Zorunlu olmadığı sürece, 8 yıllık kesintisiz eğitim gibi bir dayatma olmadığı sürece bunun neresi yanlış? Okutulmak istenen Kuran-ı Kerim'dir ve peygamberimizin hayatıdır. Bunun neresi yanlış? İsteyen vatandaş çocuklarına okutmak istiyorsa devlet bunu sağlasın, niye rahatsız oluyorsunuz?" dedi.

Canikli, hazırladıkları düzenlemenin, farklı dinlere mensup dinlere ilişkin eğitimin verilmesine de müsait olduğunu belirerek, "Bu iki ders örnek olarak konmuştur. Bakanlık talebe göre seçimlik dersleri artırabilir, buna bütün dini gruplar dahildir. Siz bunu algılayamayabilirsiniz ama bizim demokrat anlayışımız budur. Maddenin orijinal maddesinde de bu açıktır" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, bu derslerin okutulması fikrinin MHP'ye ait olduğunu belirterek, "Bundan önce aklınıza gelmedi. Niye nezaket gösteremiyorsunuz? Yürekli olun, teşekkür edin. İmam hatip ortaokullarını da biz önerdik" dedi.

"HARAMI KUR'AN'LA KAPATMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, oy almak için Kur'an-ı Kerim'in kullanıldığını öne sürerek, "Yapmayın bunu. Kur'an-ı Kerim'le ilgili bir düzenlemede 550 milletvekilinin de birlikte oy vermesini isterim. Ama sizin işiniz, gücünüz o milyar dolarlar var ya, bilgisayarlarla ilgili . Onları Kur'an'la kapatmaya tartışıyorsunuz. Haramı Kur'an'la kapatmaya çalışıyorsunuz. Dinimiz, sıcak siyasetin tartışma alanı değildir. Ben Müslüman değil miyim? Son maddelerde göreceksiniz size o yetimin hakkını

yedirmeyeceğiz" dedi.

Daha sonra AK Parti'nin önergesi görüşüldü. Önerge, MHP'nin de oyları ile kabul edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler