TBMM Genel Kurulu'nda "4+4+4" eğitim sistemi olarak bilinen 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 13 maddeyi içeren birinci bölümü kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda "4+4+4" eğitim sistemi olarak bilinen 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor. Teklifin 10. maddesi üzerine söz alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bugünkü KESK eylemine polis müdahalesini eleştirdi. Kürkçü, "Dayaktan geçirdiğiniz öğretmenlerden biri, sizin çocuklarınızın öğretmeni olabilir. Yazılar olsun size. Veli toplantısında 'sizi biz dövdürttük' diyebilecek misiniz" dedi. Teklifin geri çekilmesini isteyen ve ortaklaşabilecekleri yeni bir eğitim yasası için anlaşabileceklerini belirten Kürkçü, "Ama siz toplumu yeniden şekillendirmeye, toplum mühendisliği, yani eleştirdiğiniz merkezi devlet siyasetinin bir simetriğini kurmak niyetindesiniz. Bunların nelere mal olduğunu göreceksiniz. Çünkü Türkiye halkları itaatkar koyun değildir" diye konuştu.
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak ise, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile ilgili 'intihal' iddialarına atıfta bulunarak, "Hırsızlık sadece camiden halı çalmak değildir. İntihal de büyük bir hırsızlık, düşünce hırsızlığı da suç" dedi. AK Parti sıralarından yükselen "Saygılı ol' sözleri üzerine Uzunırmak, "Önce siz saygılı olacaksınız. Hırsızlık yapacaksın, sonra mağdur olana 'saygılı ol' diyeceksiniz. Hırsızlığı yapan sizsiniz" ifadelerini kullandı.
Yerinden söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in açıklamalarına gönderme yaparak, "Gaflarıyla tanınan bir bakan, 2 gün önce halkımıza hakaret ederek '75 bin insanı tükürüğümüzle boğarız' dedi. Siz 75 bin sayısını nasıl tespit ettiniz? Bir halka hakaret etme hakkını nasıl buluyorsunuz kendinizde? Bu coğrafyada 20 milyona yakın Kürt yaşıyor. Eli vicdanında olan demokrasi güçleri var. Bu insanların kimin yüzüne tükürüğünü salacağını o irade belirler, siz belirlemezsiniz. Onun için bizler ve halkımızdan özür dilemelisiniz" dedi.
Sakık'ın sözlerinin ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Benim anladığım kadarıyla, Sayın Bakan'ın kastettiği orada herhangi bir halk değil" diye konuştu.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, bazı bakanların iki elini kaldırarak oylamaya katıldıklarını iddia etti. Bunun üzerine Başkanvekili Sadık Yakut, Bakanlar Kurulu üyelerinin TBMM'de katılmadıkları oylamalarda bir başka bakan için de oy kullanabileceklerini ve bu yüzden iki ellerini kaldırdıklarını açıkladı.
"KENAN EVREN DE -YÜZDE 92.5'LA GELDİM- DİYORDU"
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, "Bu teklifle özgür insan mı, sorgulayan, demokrasiyi içselleştirmiş insan mı yetiştireceğiz? Bu teklif öğretmenlerin özlük haklarını, örgütlenme sorunun çözüyor mu? Bu teklif, 9 yaşındaki çocuklarını kız-erkek diye ayrı okutmayı, ayrı alanlarda oynamalarını getiriyor. Bu teklif 100 milyara varan bir rant paylaşımı getiriyor. Bundan başka bir şey getirmiyor" dedi.
Ankara'daki eylemde polis müdahalesini eleştiren Toptaş, "Hani demokrattınız. Biz 12 Mart'ların, 12 Eylül'lerin işkencelerinden geldik. O darbelere biz direndik. Şimdi sizin polisinizin copu, biber gazı başarıya ulaşacak mı sanıyorsunuz? Cumhuriyetin değerlerini kimseye kazıtmayacağız. Atatürk'ün aydınlanma döneminin izlerini silemeyeceksiniz. 11 Mart darbenize de direneceğiz. 'Yüzde 50 oy aldık' diyorsunuz. Kenan Evren de 'yüzde 92.5'la geldim' diyordu" ifadelerini kaydetti.
Toptaş'ın konuşmasının ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, TBMM'de hiçbir milletvekilin cumhuriyetin kazanımlarıyla sorunu olmadığını düşündüğünü söyledi.
"GÖTÜRME" TARTIŞMASI
Teklifin 13. maddesi üzerine söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, kürsüden yaptığı konuşmaya, "Özgür iradeli milletvekillerini selamlıyorum" sözleriyle başladı. AK Parti sıralarından gelen tepkiler üzerine Atıcı, "Ben özgür iradeli milletvekillerine selam verdim, siz değilseniz size selamım yoktur" dedi.
Atıcı, hükümeti eleştirerek, "Yiğitçe davranmanız lazım. Çıkın söyleyin, yaptığınız bu manevralarla cemaat okullarını bitirmek mi istiyorsunuz, çıkın söyleyin. 'Biz cemaat okullarını bitirmek için bütün dini manevraları kullanıyoruz' deyin. Eğer varsa yiğitliğiniz söyleyin. Çıkın deyin ki, beşinci sınıfa başlayan ergenliğe yeni adım atan kız çocuklarına başörtüsünü serbest bırakacağız' deyin, yiğitçe söyleyin. Niye söyleyemiyorsunuz? İşin esası şudur; siz bu teklif ile üç şey yapıyorsunuz. Bir, kutsal dinimizi siyasete alet ediyorsunuz; cümle alem bunu gördü. İki, eğitimi de siyasete yem ediyorsunuz. Üç, çocuklarımızın üzerinden malı götürüyorsunuz. Dini siyasete alet etmenizin hesabını Allah sizden soracak, onu biz soramayız. İki ve üçü yaptığınız için bunun hesabını sizden CHP soracak. CHP halkın eliyle soracak, hiç merak etmeyin" diye konuştu.
Atıcı'nın konuşmasına AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Bunun üzerine Atıcı, "Malı götürüyorsunuz deyince dokundu değil mi" diye karşılık verdi. Teklifte, tablet ihalesinin Kamu İhale Kanunu dışına çıkarılması eleştirisini yineleyen Atıcı, "Malı buradan götürüyorsunuz, dedik. Bir Allah'ın kulu bize cevap veremedi" dedi. Yeni teklifle ihtiyaç olarak ortaya çıkan 65 bin yeni derslik için 20 milyar TL gerektiğini belirten Atıcı, "Nasıl, iyi para değil mi? Kışkırtıcı değil mi? Tabii siz götüreceksiniz, helal olsun. Ama hepsinden daha vahim olmak üzere bütün bu islikleri Kur'an-i Kerim'le örtmeye çalıştınız. Bunun hesabını da yine CHP sizden soracak" diye konuştu.
Atıcı'nın hakaret ettiği gerekçesiyle söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Ne söyledi de hakaret etti" diye sordu. CHP'li vekiller Yakut'un sözlerine gülerek alkışladı.
Canikli, kürsüden verdiği cevapta, "Bazı arkadaşların, kusura bakmasınlar, akılları fikirleri her şeye götürme, suistimal olarak bakıyorlar. Sizin hayatınızda sadece suistimal, götürmek mi var? Kafanız sadece buna mı çalışıyor? Hiçbir delil yok, belgesi yok ama buradan saçma sapan konuşuyor. Kusura bakmayın, demek siz devletin her para harcamasına suistimal gözüyle bakıyorsunuz. 'Acaba bunu nasıl götürebiliriz' gözüyle bakıyorsunuz. Öyle olmasa bunların hizmet amacıyla, bir problemi çözmek amacıyla getirildiğini görürsünüz. Lütfen aklınızı, beyninizi temizleyin. Sadece iftira atıyorsunuz, hakaret ediyorsunuz ve sadece müfterisiniz" dedi.
Bunu üzerine ayağa kalkan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Bizim aklımız da vicdanımız da temiz. Bu kanunda haram da ve Kur'an da var. Kamu ihale kanunun niye dışına çıkartıyorsunuz, çıkıp açıklayın" ifadelerini kullandı.
Yeniden söz alan Atıcı ise, "Allah aşkına buraya çıkınca, koskoca grup başkanvekilisiniz, 'çıkıp şu tablet işini açıklayın' dedim. Ya bu götürmek değil de nedir? Niye çıkıp açıklamadın? Bu tablet ihalesi nedir Sayın Canikli? Sen kanun teklif edenlerden birisisin. İhalenin dışına sen çıkardın. Sen kendi imzana sahip çık önce. Bu kanunu sen teklif ettin. Din, iman, Kur'an hapsi bahane; sizin tek derdiniz var, 'malı nasıl götürürüm' " diye konuştu.
Görüşmelerin ardından teklifin 10, 11, 12, 13. maddeleri kabul edildi. Böylece temel kanun olarak görüşülen teklifin 13 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi ve ikinci bölümün görüşmelerine geçildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz