HABER

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Almanya'da

BERLİN (İHA) - TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Almanya'da yaşayan Türk toplumunun sahipsiz olmadığını söyledi.

Başkent Berlin'de Almanya Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Herta Daeubler Gmelin ve beraberindeki heyetle biraraya gelen inceleme komisyonu, görüşmede Ludwigshafen'daki yangın olayını da ele aldı. Görüşme sonrası basına bir açıklamada bulunan Üskül, TBMM olarak Almanya'da yaşayan Türk toplumu ile ilgili olduklarını belirtti. Üskül, "Temel mesele şudur. Biz TBMM olarak Almanya'da yaşayan Türk toplumu ile ilgiliyiz. İlgilenmeye devam edeceğiz. Buradaki Türk toplumu sahipsiz değil. Bu mesajı vermek çok önemli"dedi.

Görüşmede öncelikle Ludwigshafen yangınını konuştuklarını belirten Üskül, Alman heyetinin bu konuda üzüntülerini bildirdiklerini de sözlerine ekledi. Üskül, "Yangından dolayı biz de üzgünüz. Ancak yangının çıkış nedenini tam olarak ortaya çıkmadıkça, bilimsel bir biçimde kanıtlanmadıkça herhangi bir değerlendirme yapmanın yanlış olduğu kanaatindeyiz. Bütün olasılıkların dikkate alınması ve çalışmaların bu yönde götürülmesi lazım. Bizim beklentimiz gerçeğin ortaya çıkmasıdır. Sonuç ne olursa olsun bu durum, iki toplum arasında yaşanan kaygıları derinleştirici olmamalıdır" dedi.

Üskül, "Almanya'ya esas geliş nedenimiz göç yasası ile ilgili sorunları görüşmekti. Göç yasasının insan hakları açısından ortaya çıkardığı sakıncalar üzerinde durduk. Hem aile birliğinin sağlanmasının önünde engel oluşturması hem de farklı ülkelerin yurttaşlarına farklı uygulama yapma nedeniyle bir ayrımcılık söz konusu. Bu nedenle durumun insan haklarına aykırı olduğunu düşündük. Ve bu konudaki düşüncelerimizi ifade ettik. Bu yasa Anayasa Mahkemesi'nde elbette götürülecektir, götürülmelidir. Orada bir sonuç alınmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülecektir. Ancak bu durum işi daha da uzatır. İnsanları bu nedenle kaygılandırmanın anlamı yok. İnsan hakları açısından yasanın gözden geçirilmesini istedik. Alman yetkililer, bir süre sonra göç yasası konusunda yeniden düzenleme yapılabileceğini ve bu konuda zaman zaman yenilemeye gidilebileceğini ifade ettiler" şeklinde konuştu.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri ile Federal Almanya Parlamentosu'nun insan hakları başkanı ve üyelerinin birbirlerini çok iyi anlamaları gerektiğini kaydetti.
Üskül, "İki komisyonun başkanı da hukuk profesörü. Dolayısıyla bizlerin olaya çok somut olarak yaklaşabilmemiz ve insan hakları açısından sorunları ortaya koyabilmemiz gerekir. Bu konuda Alman İnsan Hakları Komisyonu ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu karşı karşıya gelemez. Gelmemeli. Herkes insan haklarından yana olmak zorunda. Dolayısıyla bizim komisyonumuzla Almanların komisyonunun karşı karşıya değil yan yana durması gerekir" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler