YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Terör Alt Komisyonu Başkanı Bostancı:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Terör Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Uludere Alt Komisyonu'nca kabul edilen,

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Terör Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Uludere Alt Komisyonu'nca kabul edilen, 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili taslak rapora ilişkin, önemli olanın benzeri kazaların meydana gelmeyeceği çizgide devam etmek olduğunu belirterek, raporun geri çekilmesi gibi bir konunun söz konusu olamayacağını söyledi.

Bostancı, Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu'nca Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen "12 Eylül Penceresinden Darbeler ve Siyaset" konferansı öncesinde gazetecilerin taslak raporla ilgili sorusu üzerine Uludere raporunu tek başına değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi.

"İnsan Hakları Komisyonu"nun çok çeşitli raporlar hazırladığını belirten Bostancı, şöyle konuştu:

"O raporlara ilişkin olarak da BDP'nin olsun, CHP'nin olsun, tavırları farklı değildi. Dolayısıyla şaşırtıcı bir durumla karşı karşıya değiliz. Uludere, çok müessif bir hadise. Herkesin çok üzüldüğünü biliyoruz. O, bir kazadır sonuçta. Oradaki köylülere, sivil halka yönelik bir kasıt asla söz konusu olamaz. Rapor da buna ilişkin bir takım mülahazaları, çalışmaları ortaya koyuyor.

Dolayısıyla raporun ortaya koyduğu verileri esas ve bu ortak çalışmanın perspektifini dikkate almanın uygun olacağı kanaatindeyim."

Bostancı, devletin Uludere'deki yaraları sarmak için elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini ifade ederek, "Hem Türkiye'deki insanlar hem de devlet bu yaralayıcı konuya ilişkin gereken tavrı gösterdi. Bundan sonra acı olarak yaşadığımız, bir derin yara olarak içimizde yer alacaktır. Önemli olan, bundan sonra bu tür kazaların meydana gelmeyeceği bir çizgide devam edebilmektir. Herkes, bu konuda çok dikkatlidir. (Rapor) Geri çekilmesi gibi bir konu söz konusu olmaz" şeklinde konuştu.

-25 Şubat süreci-

Darbelerin maddi ve insani kayıpların yanında moral kaybına da neden olduğunu dile getiren Bostancı, 28 Şubat süreci ve sonrasında Türkiye'nin milyarlarca dolarlık kaybı olduğunu, 100 milyar dolardan 300 milyar dolara kadar çeşitli rakamların telaffuz edildiğini vurguladı.

"Bu, işin bir tarafı, önemli olan ise genç kuşakların yaralanmasıdır" diyen Bostancı, şunları anlattı:

"Kendi genç kuşaklarına saygı göstermeyen yönetimler geleceklerini de kuramaz. Kendi kökünü biçmek gibidir. En kötü demokrasi, en iyi varsayılan, gönüllerde geçen darbelerden daha iyidir. Türkiye, bunu öğrendi. Bundan sonra bu tür yöntemlerin iş yapmayacağını sadece darbeciler değil, herhalde darbecilere destek veren çok çeşitli kesimler, sektörler de görüyor. Her kim Türkiye'de iktidar ilişkileri içerisinde yer almak istiyorsa gözünü dikeceği, bakacağı, ilham alacağı, fikirlerini paylaşacağı yer, halktır."

Bostancı, darbelerden ders çıkarmak gerektiğini, demokrasinin de dersler üzerine olgunlaşacağını kaydederek, Türkiye'deki demokrasinin yaşananlardan sonuç çıkardığını bildirdi.

Bostancı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sağıyla, soluyla. O yüzden siyasi partilerden, çok çeşitli siyasi eğilimlerden bağımsız olarak Türkiye'de halkın büyük bir çoğunluğu, darbelere karşıdır. Bunu da toplumsal birliğin ve dirliğin en önemli unsuru sayarlar, hem darbelere karşı olmayı hem de demokrasiyi. Bir toplumda, dirlik ve birlik güçle sağlanmaz, rızayla sağlanır. Rızayla sağlayacağınız yerde de demokrasi gerekir."

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler