HABER

TBMM, Kıbrıs'a kilitlendi

ANKARA (İHA) - Kıbrıs'ta 24 Nisan'da yapılacak referandumda iki taraf da "Evet" yönünde oy kullanırsa, gözler bu kez Ankara ve Atina'ya çevrilecek. Birleşik Kıbrıs'ın kurulmasına ilişkin anlaşmasının yürürlüğe girmesi için TBMM ve Atina Parlamentosu'nun en geç 29 Nisan'a kadar da onay vermesi gerekiyor. AK Parti'nin teklifiyle, bugün yapılan oylamada TBMM Genel Kurulu'nun Pazartesi günü olağanüstü toplanması kararı alındı.

Referandumdan "Evet" çıkma ihtimali üzerine AK Parti, Pazartesi günü Meclis'i çalıştırma kararı aldı. Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu toplanarak, Kıbrıs konusunda hükümet tarafından hazırlanan uluslararası anlaşmanın onaylanmasına ilişkin tasarının Meclis İç Tüzüğü'ne göre 48 saat geçmeden Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmesine karar verecek. Anlaşma, Pazartesi günü Dışişleri Komisyonu'nda görüşülecek ve Salı günü Meclis Genel Kurulu'na gelecek.

AK Parti Meclis Grubu, bugün TBMM'nin Pazartesi günü toplanarak çalışmalarına devam etmesi ve Kıbrıs konusunda ki anlaşmanın Meclis Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmesine ilişkin Danışma Kurulu kararını elden imzalatmak istedi. Ancak CHP, elden dolaştırılan Danışma Kurulu kararına imza atmadı. Bunun üzerine AK Parti, Meclis Danışma Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı. Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında, AK Parti Grup Başkanvekili Haluk İpek ile CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'un katılımıyla toplanan Danışma Kurulu'nda, AK Parti'nin, TBMM Genel Kurulu'nun 26 Nisan Pazartesi günü açık olması isteği konusunda uzlaşma sağlanamadı. CHP, AK Parti'nin Pazartesi günü Meclis'in toplantıya çağırılması önerisini kabul etmedi. Bunun üzerine karar, Genel Kurul'a kaldı.

GENEL KURUL'DA TARTIŞMA CHP'nin Danışma Kurulu'nda önerinin kabul edilmemesi üzerine, AK Parti'nin Pazartesi günü Meclis'in çalıştırılmasına ilişkin kararı, grup önerisi olarak Genel Kurul'a indi. Danışma Kurulu kararı üzerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, varsayımlara dayanılarak karar alınamayacağını belirterek, AK Parti'nin Meclis Genel Kurulu'nu Pazartesi günü Kıbrıs konusunda gelecek tasarıyı, Dışişleri Komisyonu'na havale etmek için çalıştırmak istediğini söyledi. Böyle bir uygulamanın mümkün olmadığını öne süren Koç, "Meclis iç tüzüğü açık. Pazartesi günü Danışma Kurulu toplantısında 48 saat geçmeden, tasarının Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmesine onay vermeyeceğiz. Danışma Kurulu'nda iki parti tavsiye kararı almazsa, o zaman Kıbrıs konusundaki tasarıyı Dışişleri Komisyonu'na sevk edilmesine ilişkin öneriyi Genel Kurul'a getiremezsiniz. Bu iç tüzüğe aykırı bir uygulama olur. Bu yüzden Pazartesi günü toplantı yapma kararını reddedin" çağrısında bulundu.

AK Parti Grubu adına kürsüye çıkan Grup Başkanvekili Haluk İpek ise "Kıbrıs konusunda her an çok önemli. Referandumun sonucu Türkiye'yi ilgilendirecek. Çünkü Türkiye, garantör ülke. Tüm dünya bu konu ile ilgilenirken, garantör olan Türkiye, TBMM bununla ilgilenmeyip, kapalı olması söz konusu olmaz. An ve an gelişecek konular hakkında karar almalıdır. Genel Kurul'u çalıştırmak hükümet ve çoğunluğun görevidir. İktidar ve muhalefet Danışma Kurulu'nda anlaşamadığı zaman Genel Kurul'un onayına sunulacak. Pazartesi de bu yapılacak. Danışma Kurulu lehinde oy kullanılmasını istiyorum" dedi.
Yapılan oylama sonucunda Pazartesi günü TBMM'nin olağanüstü toplanması kararı alındı.

En Çok Aranan Haberler