HABER

TBMM tatile girdi

ANKARA (İHA) - TBMM, 3. yasama yılını tamamlayarak tatile girdi. CHP'nin katılmadığı son oturumda kürsüye çıkarak bir veda konuşması yapan AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, CHP'ye de teşekkür ederek, herkese iyi tatiller diledi.

Halkın istediği kanunların TBMM'den çıkarıldığını ifade eden Çelik, 3 yasama yılında toplam 35 bin sayfa tutanak tutulduğunu, 7 bin saat çalışıldığını söyleyerek, 3. yasama yılı sonunda ise 629 kanun tasarısının yasalaştığını belirtti. Çelik, 3. yani son yasama yılında ise 169 kanun tasarısı yasalaştırıldığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise, konuşmasında, son çıkan kanunla ilgili olarak, "Artık bir toprak kanunumuz oldu. Bu yasaya göre topraklarımız artık daha iyi korunacak" dedi. Eker, iyi bir tatil deliğinde de bulundu.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil de, milletvekillerine iyi tatil dileğinde bulundu ve 1 Ekim 2005 Cumartesi günü saat 15.00'da toplanmak üzere oturumu kapattığını duyurdu. Böylece TBMM tatile girdi.

TBMM Genel Kurulu bugün aylarca sürecek bir çalışma yaptı ve şu kanun tasarı ve tekliflerini yasalaştırdı:

- Belediye Kanunu. Anayasa Mahkemesi'nin, şekil yönünden Anayasa'ya aykırı bularak iptal ettiği Belediye Kanunu yerine hazırlanan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Genel Kurul'da temel yasa olarak 4 bölüm halinde görüşülen yasa, belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenliyor.

- İstatistik Yasası: TBMM Genel Kurulu'nda 'resmi istatistiklerin üretimine ve organizasyonuna ilişkin kanunu çerçeveyi oluşturmayı, temel prensip ve standartları belirlemeyi, ihtiyaç duyduğu alanlarda gerekli veri ve bilgilerin derlenmesini, değerlendirilmesini, istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını sağlamayı; resmi istatistik programında istatistik sürecine dahil kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu amaçlayan 'Türkiye İstatistik kanunu Tasarısı' yasalaştı.

- Çocukları Koruma Yasası: Çocukları Koruma Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Temel yasa olarak bölümler halinde görüşülerek kabul edilen yasa, özel korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin esasları düzenliyor. Yasa, daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi 'çocuk' olarak tanımlıyor.

- İletişime Müdahale Yetkisi Yasası: MİT, polis ve jandarmaya, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde tek merkezden telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit, dinleme ve kaydetme konusunda yetki veren yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda değiştirilerek kabul edildi.

- Sendikalara Tesis Kurmada Kolaylık Getiren Yasa: Sendikalar, genel kurul yerine yönetim kurulu kararı ile eğitim, sağlık, rehabilitasyon ve spor tesisi kurabilecek.

- Ergin veya Kısıtlılarda Evlatlık Alınmasıyla İlgili Yasa: Ergin veya kısıtlıların da evlat edinilebilmesini öngören teklif, kabul edilerek yasalaştı.

- Özelleştirme Uygulamalarına Açıklık Getiren Yasa: TBMM Genel Kurulu'nda, özelleştirme uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve farklı yorumları gidermeyi amaçlayan tasarı, kabul edilerek yasalaştı.

- Gelibolulular'ın Alan Klavuzluğu Yapması Yasası: TBMM Genel Kurulu'nda, bu yasama döneminin başından beri gündemin ilk sıralarında bekletilen, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İbrahim Köşdere'nin yasa teklifleri de kabul edildi. CHP'lilerin karşı olduğu bu yasa teklifi ile başta Gelibolu olmak üzere milli parklarda, yakın çevrede yaşayan yöre halkının 'alan kılavuzu' olması düzenleniyor.

- Mahkumiyet Sonrası Rehabilitasyon Yasa Tasarısı: TBMM Genel Kurulu'nda, salıverilen mahkumların hapis sonrası korunma ve topluma uyumlarının sağlanmasını öngören 'Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri Kurulmasına' ilişkin yasa tasarısı kabul edildi. Bu yasaya göre, mahkeme ve hakim, başta tinerciler ve tecavüz suçu işleyen kişilerle ilgili olarak, 'ruhsal ve psikolojik durumu, topluma ve mağdura karşı taşıdığı risk' hakkında ayrıntılı sosyal araştırma raporu isteyebilecek. Cezaları ertelenen, şartlı salıverilen veya haklarında hapis cezası dışında herhangi bir tedbire hükmedilen hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, iyileştirilmesi, salıverme sonrası korunması ve yargılanan kişiler hakkında sosyal araştırma raporlarının düzenlenmesi ve mağdurun korunması gibi görevleri yerine getirmek amacıyla 'denetimli serbestlik ve yardım merkezleri' kurulacak.

- Toprak Kanunu: TBMM Genel Kurulu'nda 'toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak, planlı arazi kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirleyen' yasa tasarısı kanunlaştı"

En Çok Aranan Haberler