Birinci ve ikinci turda hiçbir aday, başkan seçilebilmek için yeterli çoğunluğa ulaşamadı. 276 oyun yeterli olacağı 3. turda AK Parti adayı İsmail Kahraman 316 oyla Meclis Başkanı seçildi. Oylama öncesi HDP grubunun Nusaybin ve Yüksekova’da süren sokağa çıkma yasağı ile Geçici Seçim Hükümeti’nin göreve devamına ilişkin Cumhurbaşkanı tezkeresini gündeme getirmek istemesi tartışmalara neden oldu.
Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, oylama sonucuna göre Meclis'in yeni başkanını İsmail Kahraman olduğunu açıkladı.İsmail Kahraman, üçüncü turda 316 oy aldı. İsmail Kahraman, Meclis’in 27. başkanı oldu.
Geçici Başkan Baykal, bir sonraki oturumun 24 Kasım salı günü yapılacağını açıklayarak oturumu sonlandırdı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14.59'da Genel Kurul Salonu'na geldi.
Kılıçdaroğlu'nun ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi.
Genel Kurul Salonu'na en son Başbakan Ahmet Davutoğlu geldi. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ise oturuma katılmadı.
KATLİAM TARTIŞMASI
Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'ın oturumu başlatmasının ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin'in Nusaybin ilçesindeki sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçede bulunan HDP'li Ali Atalan ve Gülser Yıldırım'ın Meclis'e gelemediğini ve yemin edemediğini belirterek, Meclis'in bu konuya eğilmesini istedi.
Yaşananların darbe uygulaması olduğunu söyleyen Baluken'in önerisi iç tüzüğü uygulayacağını söyleyen Deniz baykal tarafından reddedildi. Baykal, konuyla ilgili tartışmaların başkanlık divanı oluşturulduktan sonra yapılması gerektiğini söyledi.
Baluken'in yaşananları "katliam" olarak nitelendirmesine AK Partili milletvekillerinden tepki geldi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken'in bir parlamenter olarak, güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını dile getirdi.
AND İÇMEYEN VEKİLLER KÜRSÜYE DAVET EDİLDİ
TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Genel Kurul'un başında ant içememiş olan milletvekillerini ant içmek üzere kürsüye davet etti.
Meclis'in açılışına yemin krizi damgasını vurmuş ve HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın yemini geçersiz sayılmıştı.
Leyla Zana yemin etmek için kürsüye gelmedi.
CHP'Lİ ALTAY'DAN 'ATATÜRK' TEPKİSİ
Meclis Başkanı seçilen İsmail Kahraman'ın teşekkür konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahraman'ın konuşmasında TBMM'nin kurucusu Atatürk'ü anmamasına üzüldüğünü belirterek "Sayın başkanı kutluyorum, tebrik ediyorum. Ancak TBMM Başkanının yaptığı teşekkür konuşmasında bu Meclis'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmamasına üzüldüm" dedi.
Kahraman ise Altay'ın sözlerine "Bütün hizmet verenleri rahmetle andım. Salı günkü kurulda geniş şekilde konuşacağım" diyerek karşılık verdi. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, 24 Kasım Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Kahraman, meclis mührünü Baykal’dan devraldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni başkanı İsmail Kahraman, Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal’dan Meclis Başkanlığı görevini yapılan törenle teslim aldı.
TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamanın ardından TBMM Başkanı Seçilen AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman, TBMM Başkanlık makamına geçerek burada Meclis Başkanlığı görevini Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal’dan devraldı. Törende Kahraman ve Baykal’ın esprili konuşmaları dikkati çekti. Kahraman, TBMM mührünü devralırken Baykal’a bir buket çiçek hediye etti. Baykal, TBMM’nin 27’nci Başkanı İsmail Kahraman’a mührü teslim ettikten sonra lokum ikram etti.
İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?
TBMM Başkanlık seçimlerinin 3. turunda AKP'nin adayı İsmail Kahraman, yeni Meclis Başkanı oldu. AKP'den çıkan 6. meclis başkanı olan 'AK Parti' adının yaratıcısı olarak biliniyor. 28 Şubat sürecinde istifaya zorlanan REFAHYOL koalisyonunda Kültür Bakanlığı yapan Kahraman, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu ile Mütevelli Heyeti Başkanı.
Kahraman’ın kurucuları arasında yer aldığı Birlik Vakfı’nın hazırladığı Anayasa önerisinde “Yürütme yetkisi halk tarafından seçilen Devlet Başkanına aittir. Devlet Başkanı yürütme organını tek başına temsil eder” ve “Devlet Başkanı yetkilerini kullanırken sorumsuzdur” maddeleri yer alıyordu.
AK Parti'nin isim babası
İsmail Kahraman, AKP'nin kuruluşunu anlatırken, partinin ismini kendisinin önerdiğini belirterek şunları söylemişti:
"Tayyip Bey'e 'Bak, Adalet ve Kalkınma güzel bir isim. Bir kuş iki kanatla uçar. Bunu koyalım' dedim. Tayyip Bey'in aklında bir başka isim vardı, teklif edilmişti: YAP, Yeniden Atılım Partisi. Bana 'YAP diye aksiyon var, yeniden atılım çıkışı var' demişti. Bakın, ak, beyazlık, aklık var diye yanıt vermiştim. Neticede AK Parti ismi bana aittir..."
Eski MTTB Başkanı
İsmail Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Türkiye'de muhafazakâr/milliyetçi geleneğin önde gelen kurumlarından Milli Türk Talebe Birliği'nin Genel Başkanlığı, Birlik Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Kuruculuğu ve Mütevelli Heyeti başkanlıkları, özel sektörde idare meclisi başkanlıkları, Çalışma Bakanlığı Müşavirliği, XX. ve XXI. Dönem İstanbul Milletvekilliği ile REFAHYOL Hükümeti'nde Kültür Bakanlığı yaptı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkanı olan Kahraman 1 Kasım Kasım seçimlerinde AKP'nin İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı oldu ve parlamentoya girdi.
Evli olan Kahraman dört çocuk babası.