ANKARA (İHA) - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin hibe yoluyla yapılmasına ilişkin nota ve görüşme tutanaklarının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı yasalaştırıldı. Tasarı, meclise ilk gönderildiğine, metninde Japonya'nın verdiği hibe üzerinden 'bürokratların yolsuzluk yapmaması' yönünde bir madde bulunduğu gerekçesiyle yankı bulmuş, komisyondan geri çevrilmiş ve düzeltildiği açıklanarak yine komisyonda yeniden kabul edilerek Genel Kurul'a havale edildiği belirtilmişti.
TBMM Genel Kurulu'nda bugün Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti arasında Kırşehir Kaman Kalehöyük'te Japonlar'ın verdiği hibe krediyle yaptırılan Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi'ne harcanan bu parayla ilgili nota ve görüşme tutanaklarının uygunluğuna ilişkin yasa tasarısı kanunlaştı. Tasarının oylamasına 227 milletvekili katılırken, 190 milletvekili 'Kabul' 37 milletvekili 'Red' oyu verdi. Tasarının görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında 'egemenlik' tartışması yaşandı. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, tasarıyla ilgili yaptığı konuşmada, komisyonda bu yıl içinde 301 tasarının kanunlaşarak geçtiğini, 78 tanesi halen Genel Kurul gündeminde olduğunu, komisyon gündeminde ise 27 tasarı olduğunu söyledi. Yine komisyonda ele alınan 379 tasarı arasında 374 tanesini oybirliği ile komisyonda benimsendiğini, 5 tasarıda oybirliği bulunamadığını, oybirliği sağlanamayan yasalardan bir tanesinin de bu olduğunu belirtti.
"Önümüze ilk geldiğimiz haliyle ben itiraz ettim" diyen Dülger, "Komisyonda tam bir mutabakatla geri çektik" ifadelerini kullandı. Japonlar'ın bu işe şaştıklarını söyleyen ve sadece Türkiye ile değil bütün ülkelerle bunu yaptıklarını söylediklerini kaydeden Dülger, "Türkler'e dönük değil, yükleniciye dönük. O yüklenici de Japon, Türk değil. Türkiye için son derece hayırlı ve düzgün bir şey. Bir tanesi Türkiye haysiyet kırıcı hadisesini kabul etmiyoruz. Bize dönük değil hadise" ifadelerini kullandı.
TASARI GÖRÜŞMESİNDEKİ AYRINTILAR
CHP'li Bülent Baratalı ise konuşmasında, bu tasarının ikinci bir çuval vakası olabileceğini belirterek, "Bu da ikinci bir çuval geçirme olayı olmasın. Kapitülasyonları çağrıştırıyor" dedi. CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise, konuşmasında hükümeti sert bir şekilde eleştirdi. CHP'li Şükrü Elekdağ'ın metne düştüğü, "TBMM tarihinde bir hicap belgesi olarak yer alacağı konusunda derin endişeler taşıyorum" diyen sözlerini hatırlatan Koç, "Emsal teşkil eder. İleriki anlaşmalarda koz olarak kullanılır.
AB'nin Türkiye'ye vereceği hibe ve kredileri bu tür şartlara bağla konusunda ihtimal verebiliyor musunuz, vermiyor musunuz? Bundan sonra AB'nin muhatap olduğu bütün anlaşmalarda bu şartı getiriyoruz derlerse biz ne yaparız? Kredi verecek ülkeler veya uluslararası kuruluşlar anlaşmaya bu tür şartları koşmayı isteyeceklerdir. Bu anlaşmanın onaylanması ulusal çıkarlarımıza aykırıdır. 2 milyon 165 bin dolar karşılığında Türk mali mevzuat sistemini deldiriyoruz ve hükümet görevlilerinin bu yardımdan yapılacak işler çerçevesinden nemalanabilecekler evhamını varsayımını yasa haline getiriyoruz. Bizden uyarması tarihe not düşmesi" diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Genel Kurul'da şahsı adına yaptığı konuşmada CHP'li İsmail Cem'in Dışişleri Bakanlığı döneminde böyle bir anlaşmayı imzaladığı belirtti. Kapusuz, "Sayın İsmail Cem CHP mensubu arkadaşımız Dışişleri Bakanlığı yaptı. Aynı mahiyette bir imza var. Anlaşma yapılıyor. Bunun altında da sayın İsmail Cem'in imzası var. Bu yapılan hizmet 19 yıldan beri Kaman'da (Kırşehir) devam ediliyor. Müteaddit defalar harcama yapılmış. Bütün bu yapılan harcamalar Türkiye'nin onayından geçmiş. Bu hibelerin tamamı küçük seviyede olanlar TBMM'ye getirilmemiş. Bürokratik seviyede meclise taşınacak şekilde büyük görülmediği için. Bütün anlaşmalarda Japonlar bunu adet haline getirmişler. Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Çin, Hindistan ve Vietnam gibi ülkelere aynı metni koyarak imza attı. Bir ülke kendi katkı verdiği kültürel vb. bu şartı koymuş. Uluslararası camiada da öncülük yapmış Türkiye olarak biz buna destek vermişiz. Bu metin TBMM önüne ilk defa gelen bu metin ikaz üzerine de düzeltilmiş. Bu çalışmalar da henüz bitmemiş. Bir prosedürün karşılanması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Ardından söz alan CHP'li Koç da sert çıktı ve şahsı adına aldığı sözde AK Parti'lilere, "Her konuda bir laf kıvırtma konusunda bu kadar mahir olmayalım. Eğer kıvırtma sözüyle TCK'nın yeni 125'iyle 1.5 yıl hapse gireceksem kaldır dokunulmazlığımı gireyim hapse" dedi.
Yapılan oylamanın ardından tasarı kanunlaştı.