HABER

TBMM'de, eğitim kurumları gerginliği

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği ve kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işletenlere verilen 6 aydan 3 yıla kadar olan cezanın, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına inmesini öngören önergesi kabul edildi. CHP buna sert tepki gösterdi ve Genel Kurul'u terk etti. CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, bu düzenlemeyle tarikat okulları da dahil teröristlere, bölücülere ve misyonerle de imkan sağlanacağını öne sürerek, bunun anayasaya karşı koyma olduğunu iddia etti.

TBMM Genel Kurulu'nda Türk Ceza Kanununda Değişiklik yapılmasına dair Kilis Milletvekili Hasan Kara ile arkadaşlarının verdiği yasa teklifi ele alındı. Teklifin görüşmelerinde AK Parti'nin kanuna aykırı eğitim kurumlarının açılmasında cezaların indirileceğine ilişkin yeni bir madde ihdasıyla ilgili önerge vereceği söylentisi

üzerine, CHP strateji belirlemek için parti grup yönetimini topladı. Bu sırada sık sık Genel Kurul çalışmalarına ara verildi.

Genel Kurul çalışmalarının başlaması sonrasında AK Parti'li Hasan Kara ve arkadaşları tarafından kanuna yeni bir madde ihdası ile ilgili önerge verildi. Önerge 'Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir' hükmünün 'Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır' hükmüne çevrilmesini öngörüyordu. Önergeyle hem bu suçu işleyenlerin cezaları azaltılırken hem de eğiticilerin ceza almayacağı hükme bağlanıyordu.

Komisyon bu önergeye salt çoğunlukla katıldı. Ardından CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, önergeye sert tepki gösterdi. Bu konuyla ilgili ceza alacak insanların parasını ödeyip cezadan kurtulacağını söyleyen Topuz, "Parasını verir, kaldırır cezayı. 2 yıl deseydiniz. Ama '1 yıl' dediniz, '3 aydan 1 yıla kadar para versinler cezalarını sildirsinler' diyorsunuz. Bu neyi kapsıyor? Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu nedir? Ne şekilde oluşur? Sizin kafanızın gerisindekini ben biliyorum" diye konuştu.

"BU DEĞİŞİKLİĞİ, ANAYASAMIZA KARŞI KOYMA OLARAK GÖRÜRÜZ" "Bu ülkede kanuna aykırı eğitim amacına dönük olarak mesela Hizbullah'ın militan yetiştirmek için, El Kaide'nin militan yetiştirmek için kurumlar yapabileceğini biliyor musunuz?" diyen Topuz, şöyle konuştu:
"PKK'nın böyle bir şey yapabileceğini unutuyorsunuz. Hepsinden önemlisi, misyonerlik eğitimi verilecek kurumların kurulmasını unutuyorsunuz. Ne pahasına, kanuna aykırı kuran kursunu himaye etme adına. Kur'an kurslarının açılmasıyla ilgili Türkiye'de hiçbir yasak yoktur. Açılıyor. Gece kursları, yaz kursları. Tarikat okullarının öğretmenlerine verilecek. Teröristlere bölücülere ve misyonerle de imkan sağlamış oluyorsunuz. Ne hakkınız var? Türk Ceza Kanunu anayasaya uygunluk sağlamak amacıyla çıkarılmıştır. Ana muhalefet partisiyle iktidar partisi arasındaki uyumu dinamitliyorsunuz. Bunu çekmezseniz, buna tepkimizin çok ağır olacağını söylüyorum. Bunu biz bize karşı yapılmış bir haksızlık olarak da düşünüyoruz. CHP'yi kandırmaya dönük bir teşebbüs olarak da görüyoruz. Gece yarısına kadar uzlaşma içerisinde ilgili bütün kanunları çıkardık, şimdi bu kanun, son noktasına geldi. Bizim iyi niyetimizi kötüye kullandığınız kanaatindeyiz. Biz bu değişikliği kabul edemeyiz. Bu değişikliği anayasamıza karşı koyma olarak görürüz. Bu değişikliği rejimimizi sarsmaya veya sulandırmaya dönük olarak görürüz. O nedenle eğer bu teklifi geri almayacak olursanız, TCK müzakereleri sona ereceği zamana kadar genel kurulu terk edeceğiz. Bundan sonra CHP ile AK Parti arasında işbirliği yapma olanağı zemininin de hemen hemen ortadan kakmış olduğunu düşünüyoruz".

Ardından AK Parti Grubu adına söz alan Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, bu düzenlemenin yerinde ve doğru bir düzenleme olduğunu savundu. Bozdağ, "Örneğin bir misyoner okulu açıldı, kanuna aykırı açıldı. Bunun cezası yok mu, var. 3 aydın 1 yıla kadar hapis" dedi.

"ANAYASAMIZA BAĞLILIĞA CAN VERMEYE YEMİN ETTİK" CHP Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu ise konuşmasında, böyle bir düzenlemenin getirilemeyeceğini savundu. "Siyaseti adam gibi yapacağız" diyen Çorbacıoğlu, şunları kaydetti:
"CHP, insanlara, insanca inançlarını yaşama hakkı veren bir partidir. Bu masum, inanan insanlarımızın, hiçbir ayrım gözetmeden, herkesin inançlarını yaşamasını, düşüncelerini açıklamasını, CHP'nin getirdiği düzen sağlamıştır. Kanun diyor ki; kanun dışı eğitime ceza veriliyor. Kanun dışı eğitim, kanun dışı din eğitimi yapılan yerler nerelerdir? Devletin de kontrolü dışındaki yerler. Cumhuriyeti yıkmak isteyenlerin Atatürk'e 'Deccal' diyenlerin torunlarıdır. Yemin ettiğiniz anayasanın maddelerini iyi okuyun. AK Parti Hükümeti, Anayasa'nın ikinci maddesinde bu ülkenin demokratik laik sosyal bir hukuk devleti olduğu söylenen değerlerin hükümetidir. Gericilerin yobazların değil. Siyaset; doğruluk ve dürüstlüktür. CHP olarak biz ne Atatürk'ten ne inançlardan ne halkımızın zafiyetlerinden siyaset yapmak, oradan kar etmek istemiyoruz. Biz yeminimizle bağlandığımız anayasamıza bağlı demokratik laik cumhuriyeti korumaya, o konuda gerekirse can vermeye yemin ettik. Onun gereğini yapıyoruz."

Konuşmaların ardından değişiklik önergesi kabul edildi. Böylece "Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır' hükmü kabul edilmiş oldu. CHP'liler, bu önergenin kabulünün ardından, sert tepkilerle Genel Kurul'u terk etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler