HABER

TBMM'de 'kadın ve sağlık' semineri

ANKARA (İHA) - TBMM'de kadın ve sağlık semineri yapılıyor.

Seminere katılan kadınları kabul eden TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, "Kadınlarımızın eşit fırsatlara ulaşabilmesi için toplumun bütün alanlarına eşit haklarla katılmalarının sağlanması öncelikli amacımızdır" dedi.

TBMM'de Türk Kadınlar Konseyi tarafından düzenlenen "Pekin 4. Dünya Kadın Konferansı'nın 10. Yılına Doğru Kadın ve Sağlık" konulu seminer düzenlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Güldal Akşit, kadın sağlığını koruma ve geliştirmenin, kadının statüsünün iyileştirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile gerçekleşebileceğini bildirdi.

Akşit, konferansta benimsenen deklarasyon ve eylem planının Türkiye tarafından çekincesiz onaylandığını, kadının statüsünün iyileştirilmesine yönelik taahhütlerin gerçekleştirilmesinde de mesafe alındığını söyledi. Bu taahhütleri kadının eğitim seviyesinin artırılması, yasalar karşısında eşitsizliğin giderilmesi ve kadın sağlığının iyileştirilmesi olarak sıralayan Bakan Akşit, bu yöndeki çabaların yoğun şekilde sürdüğünü ifade etti.

Avrupa Kadınlar Konseyi Başkanı Laura Finne Elonen ise kadınlara aile içinde uygulanan şiddetin tüm dünyada kadın sağlığı için en büyük tehdidi oluşturduğunu söyledi. Medya ve reklamlarda yer alan mesajların aşırı bir şekilde cinsellikle yüklü olduğunu da ifade eden Elonen, bunun, özellikle genç kızlar üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu belirtti.

TBMM Başkanvekili Pakdil de seminere katılan delegeleri kabul ederek bir konuşma yaptı. "Kadınlarımızın eşit fırsatlara ulaşabilmesi için toplumun bütün alanlarına eşit haklarla katılmalarının sağlanması öncelikli amacımızdır" diyen Pakdil, kadının katılımı olmadan bir toplumun ilerleyemeyeceğini ifade edek, Türkiye'de kadınların sosyal ve ekonomik hayata eşit haklar ve fırsatlarla katılmaları konusunda atılacak daha çok adım olduğuna dikkat ekti.

Pakdil, şöyle dedi: "Kadınlarımızın eşit fırsatlara ulaşabilmesi için toplumun bütün alanlarına eşit haklarla katılmalarının sağlanması öncelikli amacımızdır. Bu konuda sivil toplum örgütlerimize de büyük sorumluluklar düşmektedir. Sürdürülebilir kalkınmanın temeli olan sosyal kalkınma ve sosyal adaletin sağlanması, yoksulluğun ortadan kaldırılması, ancak kadının ekonomik ve sosyal kalkınmada erkeklerle birlikte aktif olarak katılımlarının sağlanması ile mümkün olacaktır".

TBMM Katip Üyesi Miçooğulları ise TBMM'de kadın milletvekili sayısının az olmasının niteliğinin de az olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Meclis'teki erkek parlamenterlerin de kadın sorunlarına karşı son derece duyarlı olduğunu dile getiren Miçooğulları "Elbirliği ile sorunlarınızı çözeceğiz" dedi. Miçooğulları, dünyanın her yerinde özgürlük ve barış olmasının dilediğini ifade etti. Avrupa Kadınlar Konseyi Başkanı Laura Finne Elonen de konuşmasında, kadınların hem aile hem toplum sağlığı açısından çok büyük bir öneme sahip olduğuna dikkati çekti.

En Çok Aranan Haberler