ANKARA (ANKA) -Anayasa Mahkemesi iddianamede adı geçen 8 milletvekilinden Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk olmak üzere 2 milletvekiline 5 yıl süreli siyasi yasak getirirken, Türk ve Tuğluk’un milletvekilliği de gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanması ile düşecek.
[
****](https://www.mynet.com/dtp-parlamentodan-cekildi-110100484674)
[
****](https://www.mynet.com/sine-i-millet-dp-ile-siyasete-girdi-110100484742 )
[
****](https://www.mynet.com/iste-siyasetten-men-edilen-37-milletvekili-110100484608 )
Meclis’te Türk hakkında 23, Tuğluk hakkında 22 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Türk ve Tuğluk’un milletvekilliklerinin düşmesi ile, 1.5 yıllık hapis cezası kesinleşen Aysel Tuğluk’a cezaevi yolu görünecek.
Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararının ardından DTP’lilerin izleyeceği yol merakla beklenirken, Yüksek Mahkeme’nin kararı DTP’li milletvekilleri hakkındaki dokunulmazlık dosyalarını da gündeme getirdi. Anayasa Mahkeme’sinin hakkında 5 yıl süreli siyasi yasak kararı verdiği Ahmet Türk hakkında TBMM’de 23, Aysel Tuğluk hakkında da 22 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının Resmi Gazete’de yayımlanması ile Türk ve Tuğluk’un milletvekilliği düşecek ve dokunulmazlık dosyalarında yer alan suçlamalarla ilgili yargılamalar da gündeme gelecek.
-TUĞLUK’UN KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNUYOR-
Gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte milletvekilliği düşen Aysel Tuğluk hakkında ise kesinleşmiş 1.5 yıllık hapis cezası bulunuyor. Tuğluk hakkında 3 yıl önce partisinin Batman İl Kongresinde yaptığı konuşmayla PKK örgütünün amacı doğrultusunda hareket ettiği gerekçesiyle Diyarbakır 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmış ve mahkeme Tuğluk’a 1.5 yıl hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla, Tuğluk’a cezaevi yolu da açılmış oldu. Tuğluk hakkında ayrıca Van Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava bulunuyor. DTP'nin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ve Van'daki Nevroz konuşması ile 2 Mart 2007'de DTP Genel Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasında, “PKK'nın amacı doğrultusunda suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla yargılanan Tuğluk’un 29 Aralık’ta duruşması bulunuyor.
-İFADE VERME KRİZİ YAŞANMIŞTI-
Anayasa Mahkemesi’nin kararı, bir süre önce yaşanan DTP’lilerin polis zoruyla mahkemeye getirilmesi krizini de gündeme getirdi. Ankara 11’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ifade vermek üzere gitmeyen DTP’liler hakkında mahkeme, Emine Ayna ile Selahattin Demirtaş hakkında mahkemeye zorla getirilme, Ahmet Türk hakkında da yeni tebligat yapılmasına karar vermişti.
Ahmet Türk hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan dava İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Emine Ayna hakkında Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde, Selahattin Demirtaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, Aysel Tuğluk hakkında, İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında da “Suçu ve suçluyu övmek” iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde daha açılmıştı. Farklı kentlerdeki mahkemeler, vekillerin ifadelerinin talimatla alınması için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müzekkere yazmıştı.
ANKA