ANKARA (İHA) - TBMM'nin bu haftaki gündeminde tartışmalı AB uyum yasaları bulunuyor. Ramazan ayı olması dolayısıyla tasarıların müzakereleri için yeni bir mesai uygulaması beklenirken, CHP Cuma günü kapanan Meclis Genel Kurulu'nun yeniden açılabilmesi için olağanüstü toplantı talebini yineleyecek.
Geçen hafta olağanüstü toplanan Meclis, bu hafta yoğun bir şekilde çalışacak. Meclis'in bu haftaki mesaisini Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı ile Tohumculuk Tasarısı oluşturacak. TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınan Vakıflar Yasa Tasarısı'nın ise yoğun tartışmalara sahne olması bekleniyor. TBMM Genel Kurulu geçen hafta olağanüstü toplanarak 9. AB Uyum Paketi'nde bulunan tasarıları görüşmeye başladı. Geçen hafta 4 gün çalışan milletvekilleri, İskan Kanunu ve Mesleki Yeterlilik Kanunu'nu yasalaştırdı.
Özel öğretim kurumlarıyla ilgili kanun tasarısında Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un azınlık okullarında, Türk vatandaşı olmayan öğrencilerin de okuyabilmesini ve 'Rum, Ermeni, Musevi azınlıklar' tanımının 'gayrimüslim azınlıklar' şeklinde değiştirilmesini öngören önergesi muhalefet partilerinin yanı sıra AK Parti sıralarından da tepkilere neden olmuştu. Ancak kabul edilen bu önerge sonrasında tasarının görüşmeleri ertelendi. Bu düzenlemelerin de bu hafta gündeme gelmesi bekleniyor.
Olağanüstü toplantı tartışması
Bu arada, geçen hafta Cuma günü CHP ile AK Parti arasında 'olağanüstü toplantı' polemiği yaşandı. CHP, olağanüstü toplantı çağrısının yinelenmesini isterken ve bu konuda TBMM Başkanlığı'na yeniden olağanüstü toplantı çağrısı yapılması yönünde başvuruda bulunurken, AK Parti Grubu da 'Meclis'in gündemine hakim olduğu' açıklaması yaptı. AK Parti Grup Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Başkanlık Divanı'nın yaptığı işlem, içtüzük hükümlerine uygundur. Meclis içtüzüğü ve genel kurulda kabul edilen grup önerisi bu kadar açıkken muhalefetin bu konuyu istismar ederek bu uygulama üzerinden siyaset yapmaya çalışması yadırganmıştır. Meclisimiz gündemine hakim olup aldığı karar doğrultusunda çalışmalarını, önümüzdeki hafta Salı gününden itibaren sürdürecektir" denildi.
CHP ise TBMM Başkanlığı'na müracaatında, "Bu konuda içtüzükte açık hüküm olmaması ileri sürülebilir. Ancak bugüne kadarki uygulama, olağanüstü toplantı koşulları ve hukukun temel ilkelerine göre Genel Kurul'un iktidar partisinin iradesiyle artık çalışmasına gerek görülmediği ve tatile devam edileceği hususu anlaşılmaktadır. Salı günü toplantıya devam edilmesi Salı gününden itibaren çıkacak yasaları sakat kılacaktır" ifadelerine yer verdi.
Dolayısıyla bu hafta Genel Kurul sırasında AK Parti ile CHP'nin bu konuda tartışması bekleniyor. Hatta CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, içtüzük ve yasalardan doğan bütün haklarını kullanarak Genel Kurul'un açılmaması için gayret sarf edeceklerini açıklamıştı.