AKP Manisa Milletvekili Recai Berber yapılacak değişikliğin AKP’nin ustalık döneminin ilk eseri olarak görülmesini istedi. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, “Usta da hata yapabilir. 6 bin personelden 4 bin çıkartılınca kalan 2 bin kişi özel kişiler midir? Bunları açıklarsanız ‘usta’ diye saygı duyarım” dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu TBMM’nin İdari Teşkilatı Kanun teklifini görüşmek için toplandı. Komisyon Başkanı Lütfü Elvan toplantının açılışında askeri dönemden kalma kanunun değiştirilecek olmasının “Türkiye’nin demokratikleşmesinde önemli bir adım” olduğunu söyledi.
Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam da, Meclis’in 30 yıl önce ara rejim döneminde çıkartılmış bir yasayla yönetildiğini belirterek değişikliğin içeriğiyle ilgili komisyon üyelerine bilgi verdi. Sağlam’ın verdiği bilgiye göre, yeni düzenleme ile hiyerarşik kademeler azalacak, yatay bir örgütlenme modeli getirilecek. Bu kapsamda daire başkanlıkları kalkacak. Müdürlükler yeniden düzenlenecek. Yeni bir denetim müdürlüğü kurulacak. TBMM’nin güvenliği kendi personeli eliyle sağlanacak bunun için Güvenlik Müdürlüğü kurulacak. Bu sayede de polis ve askerin Meclis’teki görevleri sonlandırılacak. Müşavir kadroları ve istisnai memuriyete dayalı atama uygulamaları sınırlandırılacak. Kadrolar sınavla liyakat esasına göre alınacak. 4B-4C istihdamı mevcut kadronun yüzde 20’sini geçemeyecek. Norm kadro uygulaması başlatılacak.”
Sağlam’ın verdiği bu bilgilerden sonra gruplar adına konuşmalara geçildi. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, komisyon salonunun küçük olduğunu ve basının çalışma koşullarının zorluğuna dikkat çekerek salonun genişletilmesini istedi. ASlanoğlu, “Duvar yıkan başkan olun” çağrısı yaptı.
-“MECLİS TOKİ Mİ OLDU?”-
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal getirilen teklifi, “aceleyle getirilmiş bir teklif” olarak nitelendirdi. Daha önce çıkartılan yasalardan örnekler veren Günal, daha hakkaniyetli düzenleme istedi. Getirilen teklifte 62 mühendis, 25 mimar kadrosu bulunduğuna dikkat çeken Günal, “Ben milletvekili olarak şaşırıyorum. Meclis çimenleri dışında neyimiz var. Onun için de ziraat mühendisi ihtiyaç olabilir. Her şeyi TOKİ yapıyor. Şimdi TOKİ mi olduk. Belki doğrudur bilmediğimiz şeyler vardır. Bunların yeniden gözden geçirilmesi gerek. 88 müşavir deniliyor bu kadar Müşavir Başbakanlıkta yok. Genel Sekreter Yardımcıları için 12 yıl şartı var, Saraylardan Sorumlu olana yok. Neden? Onu neden ayırıyorsunuz. Aceleyle çıkartılmasın” dedi. Günal teklifin alt komisyonda ele alınmasını önerdi.
-“SİYASİ KADROLAŞMA DÜŞÜNCESİYLE HAZIRLANMIŞ”-
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın da getirilen teklifi eleştirdi. Teklifin sadece AKP Başkanvekillerinin imzasıyla gelmesinin başkanın iyi niyetli amacına hizmet etmeyeceğini gösterdiğini savunan Ayaydın, siyasi kadrolaşma düşüncesiyle hazırlanmış olduğu anlaşılan bir teklif izlenimi edindiğini söyledi. Meclis’in 9 yıllık sürecinde AKP’lilerin eş ve yakınlarına kadro verildiğini, 4 bin 300 kadronun 6 binleri aştığını iddia etti. Ayaydın Meclis’in konuma görevinden polisin çekilmesine de karşı çıktı. Ayaydın, “Polis TBMM’yi korumayacak da kimi koruyacak. O zaman polis teşkilatını tamamen ortadan kaldıralım” dedi.
-AKP İLE CHP ARASINDA “USTALIK ATIŞMASI”-
AKP Manisa Milletvekili Recai Berber teklifin aceleyle getirildiği eleştirilerine karşı çıktı. 90’lı yıllarda bu çalışmanın başlatıldığını açıklayan Berber, ‘acele’ demek yerine ‘neden gecikti’ diye sorulması gerektiğini söyledi. Berber, getirilen düzenlemenin AKP’nin ustalık döneminin ilk eseri olarak görülmesini istedi.
Berber’in 'ustalık' sözlerine, CHP’li Aslanoğlu, “Usta da hata yapabilir. 6 bin personelden 4 bin çıkartılınca kalan 2 bin kişi özel kişiler midir? Kimler yükselmiştir kadrolarında. Bunları açıklarsanız ‘usta’ diye saygı duyarım. Ancak açıklamazsanız ustalığı hak etmediğiniz ortaya çıkar” yanıtı verdi.
Konuşmaların ardından teklifin alt komisyonda görüşülmesi noktasında üç partiden de önerge verildi. Teklif oybirliği ile alt komisyona gönderildi.
ANKA