ANKARA (ANKA)- TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na 22. dönem boyunca yapılan başvuruların büyük çoğunluğu cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerden geldi.
22. dönemde Şemdinli olaylarından Malatya Çocuk yuvasında yaşananlara, Terörle mücadeleden zehirli atıklar konusuna kadar pek çok önemli sorunu mercek altına alan komisyona 5 yıl boyunca toplam 5 bin 465 başvuru yapıldı. Bunların 5 bin 131'i sonuçlandırılırken yapılan başvurular içinde tutuklu ve hükümlülerin gerek nakil gerekse diğer taleplerini içeren başvuruları önemli yer tuttu. Komisyona yapılan diğer başvuruları ise ağırlıklı olarak yargı ile ilgili sorunlar, başörtüsü, kötü muamele ve işkence oluşturdu.
Meclis'in faaliyetleri içinde önemli yer tutan İnsan Hakları Komisyonu'na 22. dönem boyunca toplam 5 bin 465 başvuru yapıldı. Komisyon bunlardan 5 bin 131'ini sonuçlandırırken, 334 başvuru ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Komisyona 22. dönemin 1. yasama yılında 315 başvuru yapılırken bunlardan 289'u sonuçlandırıldı. 2. yasama yılında yapılan başvuru sayısı bin 190 olurken bunlardan da bin 102'si gerekli araştırma ve tespitlerden sonra sonuçlandırıldı. İnsan Hakları Komisyonu 3.yasama yılında yapılan bin 763 başvurudan bin 591'ini, 4. yasama yılında bin 333 başvurudan bin 147'sini, 5. yasama yılında da 864 başvurudan 530'unu sonuca bağladı. 22. dönem boyunca yurtiçi incelemelerde bulunmak için 61 alt komisyon kuran İnsan Hakları Komisyonu yine yurtdışı inceleme ve ziyaretler için de 17 yurtdışı alt komisyon oluşturdu. 5 yıl boyunca 40 kez toplanan komisyon yapılan toplantılarda ise 14 raporu görüşerek kabul etti.
EN ÇOK BAŞVURU CEZAEVLERİNDEN
İnsan Hakları Komisyonu'na yapılan başvurular içinde cezaevlerinden tutuklu ve hükümlülerin yaptığı başvurular ise ilk sırada yer aldı. Cezaevlerindeki sorunlar yapılan başvurularla komisyonun gündemine getirilirken, tutuklu ve hükümlülerin başvuru nedenlerini ise "keyfi tutum ve işlemler, koşulların iyileştirilmesi, kötü muamele, nakil isteği, tedavi isteği" oluşturdu. Komisyona yapılan diğer başvuruları da "gözaltı, işkence, kötü muamele, kayıplar, askeri mevzuattan kaynaklanan sorunlar, yargı ile ilgili sorunlar, emekli sorunları, gayrimenkul sorunları, göçmen sorunları, memur sorunları, işçi sorunları, özürlülerin sorunları, üniversiteler" oluşturdu. Tutuklu ve hükümlülerin başvurularının yanı sıra başörtüsü ve yargı sorunları da komisyona sıkça iletilen konular arasında yer aldı
EN YOĞUN DÖNEM 4. YASAMA YILI OLDU
İnsan Hakları Komisyonu'nun en yoğun çalıştığı dönem ise 1 Ekim 2005-1 Temmuz 2006 arasını kapsayan 4. yasama yılı oldu. Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili incelemelerde bulunan komisyon bu dönemde ayrıca Malatya Çocuk Yuvasında yaşanan olayları, Terörle Mücadele Kanunu'nu ve zehirli atıklar ve çevre sorunlarını da mercek altına aldı.