HABER

TBMM’yi yoğun bir gündem bekliyor

TBMM’nin 23’ncü dönem 4’ncü yasama yılı 1 Ekim Perşembe günü start alıyor.

TBMM’yi yoğun bir gündem bekliyor

ANKARA (ANKA)-TBMM’nin 23’ncü dönem 4’ncü yasama yılı 1 Ekim Perşembe günü start alıyor. Yeni yasama yılı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açış konuşmasıyla başlayacak. Aynı gün akşam saatlerinde ise Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin açılış resepsiyonu verecek. Meclis’in öncelikli gündem maddeleri ise ‘Kürt açılımı’ konusunda Genel Kurul’da açık yapılacak olan genel görüşme, Başbakan Erdoğan’ın 10-11 Ekim olarak tarih verdiği Ermenistan’la paraf edilen protokoller ile TSK’ya sınır ötesi operasyon izni veren yetki tezkeresi olacak.

TBMM üç aylık yaz tatilinin ardından 1 Ekim Perşembe günü açılacak. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin yeni yasama yılının başlaması nedeniyle saat 14.00’te Meclis kampusündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koyacak. Meclis Genel Kurulu ise saat 15.00’te özel gündemle toplanacak. Şahin’in Meclis Başkanlığı sıfatıyla ilk kez yöneteceği Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül milletvekillerine hitap edecek. Gül’ün açış konuşmasında Kürt açılımı ve Ermenistan’la ilişkilerin normalleştirilmesiyle ilgili çalışmalar başta olmak üzere son siyasi gelişmeleri de değerlendirmesi bekleniyor. Gül’ün konuşmasının ardından Genel Kurul’da başka konular görüşülmeyecek. TBMM’nin yeni yasama yılı nedeniyle akşam saatlerinde ise Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin resepsiyon verecek. Konuklara gönderilen resepsiyon davetiyesinde ise Bülent Arınç’ın döneminde olduğu gibi sadece Şahin’in ismi yer aldı.

TBMM’NİN GÜNDEMİ YOĞUN

Meclis’i yeni yasama yılında ise yoğun bir gündem bekliyor. Yaz ayları boyunca tartışılan Kürt açılımı, TBMM’nin açılması ile Genel Kurul’un gündemini oluşturacak. İktidarla muhalefet arasında yaşanan ‘kapalı oturum-açık oturum’ tartışmaları Başbakan Erdoğan’ın New York’ta yaptığı ‘açık oturumda konuşulacak’ açıklaması ile sona ererken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kürt açılımı konusunda muhalefeti Genel Kurul’da yapılacak görüşme ile bilgilendirecek. Muhalefet ise eleştirilerini bu kez Meclis Genel Kurulu’na taşıyacak. Kürt açılımının yanısıra Meclis’in bir başka öncelikli gündem maddesi ise Ermenistan’la paraf edilen protokoller olacak. Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar doğrultusunda protokollerin Ekim ayının ilk haftasında Meclis’e sunulması bekleniyor. İktidar protokollerin Meclis aşamasını, 14 Ekim’de Ermenistan’la yapılacak milli maç öncesinde tamamlamayı planlıyor. TBMM’nin gündeminde bulunan bir başka konu da 17 Ekim’de süresi dolacak olan ve TSK’ya sınır ötesi operasyon izni veren yetki tezkeresi olacak. Başbakan Erdoğan, tezkerenin süresinin uzatılmasının ilk Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüleceğini ve ardından TBMM'ye gönderileceğini açıklamıştı. Tezkere, 17 Ekim’den önce Genel Kurul’da oylanacak. İstanbul’da yaşanan sel felaketiyle ilgili CHP’nin Genel görüşme talebi de Genel Kurul’da ele alınacak.

BEKLEYEN TASARI VE TEKLİFLER

Geçen yasama yılından kalan çok sayıda kanun tasarısı ve teklifi de TBMM'de görüşülmeyi bekliyor. 190 tasarı komisyonlarda, 82 tasarı ise Genel Kurul gündeminde bulunuyor. 190 kanun tasarısının 117'si Dışişleri, 22'si Plan ve Bütçe, 15'i Adalet, 9'u Sanayi, 7'si Milli Eğitim, 6'sı Anayasa, 5'i İçişleri, 5'i Sağlık, 2'si Milli Savunma biri Tarım, biri de Bayındırlık komisyonunda bulunuyor. Kanun tekliflerinden 344'ü komisyon, 16'sı ise genel kurul gündeminde yer alıyor. Geçen yasama yılında kurulan Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin helikopter kazası sonucu ölümüyle ilgili oluşturulan komisyon yeni yasama yılında da çalışmalarını sürdürecek.

En Çok Aranan Haberler