Dünyanın en büyük fotoğraf paylaşım ağı olan Instagram, her geçen gün hayatımıza soktuğu yenilikler ile pek çok sosyal medya çılgınlığına öncülük ediyor. Bu çılgınlıkların neredeyse en büyüğü ise, altında her gün binlerce paylaşım yapılan tbt etiketi. Peki tbt ne demek, tbt nasıl yapılır? Bilmeyenler için detaylarıyla ele alıyoruz...
Instagram'ın en çok kullanılan etiketlerinden biri olan tbt'nin açılımı "Throwback Thursday" şeklindedir. Çevirisi tam olarak karşılığını vermese de kullanım olarak "geçtiğimiz perşembe" şeklinde yapılabilir. Tbt etiketi ile yapılan paylaşımların en önemli özelliği geçmişteki bir anın paylaşımının perşembe günü yapılmasıdır. Yani geçmişe dair bir anının perşembe günü paylaşılması sırasında Tbt etiketini kullanmak, anlamına en uygun kullanım biçimi olacaktır.
Özellikle ünlü isimlerin geçmişe dair anılarını paylaşması ile kısa bir sürede çok popüler bir hale gelen bu etiket elbette ki anlamı dışında da binlerce kullanıcı tarafından kullanılıyor. Yine de takipçileriniz tarafından eleştirilmek istemiyorsanız bu tür etiketleri anlamına uygun şekilde kullanmanızda fayda var.
Sosyal medya kanalları ve özellikle de Instagram'daki etiketler, kullanıcıların benzer içerikteki ya da temadaki paylaşımlarının ulaşılabilirliğini artırmak amacıyla kullanılan araçlardır. Hashtag (#) işaretinin sonrasına yazılan anlamlı veya anlamsız kelimeler ile paylaşımları sınıflandırmak, belirli etiketleri takip eden insanlar tarafından kolayca bulunmanızı sağlayabilir. "Throwback Thursday" ise dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından sıklıkla kullanılan haftalık bir sosyal medya paylaşım trendi ve hashtag (başlık etiketi) oyunu olarak açıklanabilir. Throwback temasının asıl amacı, geçmişe dair bir anının paylaşılıyor olmasıdır. Bu yüzen başka hiçbir tema gözetmeksizin geçmişe dönük herhangi bir paylaşıma tbt etiketi uygulanabilir.
Her ne kadar adında "perşembe" günü geçiyor olsa da bu popüler etiket artık eski fotoğrafları içeren çoğu paylaşımda tercih ediliyor. Yani hangi gün olduğu fark etmeksizin tbt etiketini kullanmanız mümkün. Türkçeye "ne günlerdi" gibi bir kullanımla girmiş olan bu etiket, aynı zamanda daha fazla insana ulaşmak için geçmişe dönük olmayan fotoğraflarda da kullanılabiliyor. Yine de tam anlamıyla doğru bir kullanım için tbt etiketini kullanacağınız paylaşımın, mutlaka eski günlere ait bir fotoğraf olması gerektiğini unutmayın. Ayrıca sosyal medya uzmanları bu etiketi kullandığınız paylaşımların en az beş yıllık ya da daha bundan daha eski bir fotoğraf içermesini tavsiye ediyorlar. Bu fotoğrafları tbt'nin açılımı olan "Throwback Thursday" etiketi ile de paylaşabilirsiniz.
Sosyal medya kullanıcılarının cuma günü için kullandıkları ve son zamanlarda popülerlik kazanan "Flashback Friday" etiketi de yine nostalji temalı fotoğraflarınızı paylaşırken kullanabileceğiniz etiketler arasında yer alıyor. Bu etiketin ortaya çıkışı ise tahmin edebileceğiniz gibi tbt temalı fotoğraflarını paylaşmak isteyen kullanıcıların bu paylaşımlarını bir güne sığdıramamış olması.
Tbt etiketi ile paylaştığınız fotoğraflar için sosyal medya uzmanları tarafından verilmiş birkaç öneri:
Çocukluk anılarınızı içeren fotoğraflar: Bu fotoğraflar sosyal medya kullanıcılarının kolayca elde edebileceği bir içerik türüdür. Özellikle yetişkin kullanıcılar geçmişe dair anılarını ya da nasıl bir değişim gösterdiklerini içeren çocukluk fotoğraflarını, belirli günlerde o günün anısına dair eski fotoğraflarını paylaşarak tbt etiketi altında pek çok beğeniye ulaşabilirler.
Sizi adeta zamanda geriye götüren eski bir şarkı, bir kitap veya film kesiti: tbt trendinin en çok benimsendiği sosyal medya kanalı Instagram. Bu yüzden de bu etiketin en popüler paylaşımları şüphesiz ki fotoğraflar. Yine de eski şarkılar içeren kısa süreli bir video ya da o şarkıyı dinlerken alacağınız bir ekran görüntüsü, yine eskiden okumuş olduğunuz bir kitap veya klasikler arasına girmiş bir filmden paylaşacağınız bir kesit de TBT etiketi altında nostaljik paylaşımları kovalayan sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çekebilir.
Sosyal medya hesaplarınızda daha önce paylaştığınız bir Twitter veya Facebook gönderisinin alıntısı: Artık sosyal medya, eski paylaşımlarımız arasından nostaljik çıkarımlar yapabileceğimiz kadar uzun zamandır hayatımızda. Bu durum göz önüne alındığında Facebook, Twitter gibi popüler sosyal medya kanallarında yaptığımız eski paylaşımları fotoğraflayarak TBT etiketi ile paylaşmanız, eski günleri yad etmek adına güzel, sosyal medya kullanma konusundaki eski acemiliklerimiz yüzünden bir o kadar da komik olabilir. Bol beğenili bir TBT paylaşımı için eski paylaşımlarınıza göz gezdirmenizde fayda var.
Elbette tüm bunların yanı sıra arşivinizde bulunan her türlü eşya da TBT etiketi altında anılarınızı canlandırabilmeniz için kullanılabilir.
TBT ETİKETİ NE ZAMANDIR KULLANILIYOR?
Tbt etiketinin ilk kez 2011 yılında kullanıldığı söylenmekle birlikte Instagram'ın eskiden kullanılan etiketleri temizlediği göz önüne alındığında, tbt etiketinin Instagram'da ilk kez ne zaman kullanıldığını bilmek bir hayli zor. Bir internet rivayetine göre ise tbt etiketi ilk kez reddit kullanıcıları tarafından 2006 yılında kullanılmıştır.
Bununla birlikte Instagram'da ilk olarak Nice Kicks adlı bir sayfanın her perşembe günü ayakkabılarını tbt etiketiyle paylaşmaya başlaması sonrasında bu etiket kısa sürede popüler olmuştur. Google Trends'e bakıldığında ise 2012 yılında "Throwback Thursday" yani tbt'nin daha çok aranmaya ve kullanılmaya başlandığı gözleniyor. O tarihten bu yana Instagram kullanıcıları, eskiden kalan fotoğraflarını geçmişi yad etmek amacıyla perşembe günleri tbt etiketiyle paylaşmakta ve yapılan açıklamalara göre tbt etiketi ile Instagram üzerinden saniyede 5 fotoğraf paylaşıldığı bilinmektedir.