TCDD’nin aylık yayınlanan dergisi ’Raillife’nin Şubat sayısında Mehmet Aycı imzasıyla 48 ve 49’uncu sayfalarda ’Trenden kaçan oğlan’ başlıklı bir makale yayınlandı.
Derginin künyesinde Genel Müdür Süleyman Karaman’dan sonra yer alan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mehmet Aycı, yazının bir bölümünde şöyle dedi: "Mustafa Çetin Baydar anlatmıştı.
"ÇAM DİBİNE YATIRILDIKTAN SONRA"
Tren Erzurum’a geldikten sonra Yeşilçam’da artist olma heveslisi Erzurum kızları, trenle İstanbul’a kaçarlar, türlü maceralar yaşadıktan hatta çam dibine yatırıldıktan sonra, tabii artist olamadan ancak ’kız gittim, kadın geldim’ havasında tekrar memleketlerine dönerler.
"YANDI GÜLÜM KETEN HELVA HİKAYESİ"
Yeşilçam’a varmadan yolda belde İstanbul’da ikna edilenler ayrı, pişman olanlar da ayrı, film çevirmeye başlayanlar yandı gülüm keten helva hikayesidir. Ve bu hikayenin kaçıs kısmı trenlidir.
Gözünü sevdiğim memleketimde kaç kız bavulunu günler önceden hazırlayıp dağlar yakışıklısına kaçar gibi trenle artist olmak için kaçmıştır, bunun istatistiği yoktur,
Allah bilir. Kaçanlardan artist olan var mıdır, bunu da Yeşilçam’ın insan hatiratısını çıkarmakla mesul sinema tarihçilerimize, ne sinema tarihçisi, özenti tarihçilerimize sorulmalıdır. Tren sadece kaçışa tanık olmuştur, vallahi de billahi de bu işte vebali yoktur."
"BAKAN’DAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"
Erzurum kadınının bütün zorluklara karşı aile yapısına önem verdiğini vurgulayan Türk Kadınlar Birliği Derneği Erzurum Şube Başkanı Sevim Çebi de, Erzurum kadınının bu şekilde yazılmasından büyük rahatsızlık duyduklarını söyledi.
Dergide Erzurum aile yapısına ters ifadeler kullanıldığını savunan Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı ise, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan konuyla ilgili açıklama beklediklerini belirttti.
"YAZI ALÇAKÇA"
Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Kadın Komisyonu temsilcisi Yıldız Oluroğulları, yazıyı ’alçakça’ bulduğunu ve esefle kınadığını söyledi.
Dergide yer alan yazıyla, kadına resmen şiddette bulunulduğunu ileri süren Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Name Bayraktutar da, "Doğulu ve Erzurumlu bir kadın olarak çok üzüldüm. Birileri bir yerlere yazı yazıyor.
Yazıda geçen kızların ifadesi, her bir kızın, her bir kadının dava açmasına yeterlidir"
DHA