HABER

TCK değişikliği kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, yeni TCK'da değişiklik öngören kanun teklifinin imar affıyla ilgili maddesi, Anayasa değişiklik teklifinin yasalaştırılmasının ardından Genel Kurul'da ele alınarak yasalaştırıldı.

Af niteliği taşıyan yasa üzerindeki oylama açık olarak yapıldı ve 330 yani nitelikli çoğunluk arandı. CHP'lilerin katılmadığı ve yine protesto ettiği oylamaya 342 milletvekili katılırken, 342 "kabul" oyu kullanıldı.

Teklifin geneli üzerinde yapılan oylamaya ise, 346 milletvekili katıldı ve 343 milletvekili "kabul" oyu kullanırken, 3 milletvekili "red" verdi. Teklif nitelikli çoğunlukla kanunlaştı. Bu görüşmelerin ardından TBMM oturumu kapandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, hariç bütün maddeleri kabul edilen, ancak "imar affı" ile ilgili 21. maddesi, yeterli oy çokluğuna ulaşılamayacağı için komisyona geri çekilen ve tümü oylanmayan Türk Ceza Kanu'nda değişiklik öngören teklif ele alındı. Görüşme komisyona geri çekilen ve bugün komisyonda aynen benimsenen 21. madde üzerinde yapıldı. Madde üzerinde hiçbir konuşma ve değişikliğe gidilmedi.

Yapılan oylamaya 342 milletvekili katılırken, 342 "kabul" oyu çıktı. Ardından teklifin tümü oylandı. Tümünün oylamasına ise 346 milletvekili katılırken, 343 "kabul" 3 "red" oyu kullanıldı. Ancak teklifin yasalaşmasında nitelikli çoğunluğa ulaşılmış oldu.

Aynen kabul edilen ve gecekondu affı olarak nitelendirilen madde 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış olan ve "Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılacağını, yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişiye iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verileceğini" öngörüyor.

Ardından 1 Haziran tarihinde yürürlüğe girecek TCK'da değişiklik öngören yasa teklifinin yürürlük ve yürütme maddeleri oylandı. Aynı şekilde, son madde üzerinde, teklif metnindeki 21. maddenin af niteliği taşımasından dolayı, yine nitelikli çoğunluk yani 330 arandı.

1 HAZİRAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK TCK'DA DEĞİŞİKLİK

Teklifte kabul edilen maddelere göre, "kanunun bağlayıcılığı" başlıklı 4. maddesindeki "Ancak sakınamayacağı bir hata nedeniyle kanunu bilmediği için meşru sanarak bir suç işleyen kimse cezaen sorumlu olmaz" fıkrası yeniden düzenlenerek maddeden çıkarılıyor.

Kanunun uygulama alanı bölümünde, "Zaman bakımından uygulama"yı düzenleyen 7. maddesine "Hapis cezasının ertelenmesi, şartlı salıverilme ve tekerrürle ilgili olanlar hariç, infaz rejimine ilişkin hükümler derhal uygulanır" fıkrası getiriliyor.

TCK'nın "hata"yı düzenleyen 30. maddesine eklenen bir fıkrayla işlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, cezalandırılmayacak. "Yaş küçüklüğü"nü düzenleyen 31. maddenin 2 fıkrası değiştiriliyor.

Fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmuş olup da 15 yaşını doldurmamış olanların, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması halinde, ceza sorumluluğu olmayacak. Ancak, bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacak.

Fili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında, suç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde, 18 yıldan 24 yıla, müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 12 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak. Diğer cezaların üçte biri indirilecek ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezası 12 yıldan fazla olmayacak. TCK'nın "zincirleme suç"u düzenleyen 43. maddesindeki "bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda bir cezaya hükmedilir, ancak bu ceza dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. Bir suçun temel şekliyle daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekilleri, aynı suç sayılır" fıkrasına, "mağduru belli bir kişi olmayan suçlarda da bu fıkra hükmü uygulanır" hükmü ekleniyor.

CİNSEL SALDIRI VE İSTİSMAR

Cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarında, suçun birden fazla işlenmesi durumunda, birden fazla cezaya hükmedilebilecek.

TCK'nın "dava zamanaşımı" başlıklı 66. maddesinin 5. fıkrasında yapılan değişiklikle yeniden yargılama durumunda zamanaşımı süresi, mahkemece bu husustaki talebin kabul edildiği tarihten itibaren yeniden işlemeye başlayacak. Yasanın 84. maddesinin "intihar" olan başlığı, "intihara yönlendirme" olarak değiştiriliyor ve intihara teşvikin basın yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezanın artırılmasına yönelik cümle yasadan çıkarılıyor.

Yasanın "çocukların cinsel istismarı" başlıkla 103. maddesinde yapılan değişiklikle istismarın birden fazla kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmesi halinde de verilecek cezalar yarı oranında artırılacak. Yeni TCK'nın "şantaj" başlıklı 107. maddesine yapılan ilaveyle kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde de bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve para cezasına hükmedilecek.

21. maddeyle ilgili görüşmeler başladığında, Komisyon Başkanı Köksal Toptan, komisyon olarak 21. maddeyi komisyona geri çektiklerini açıkladı. Böylece gecekondu affı rafa kalktı.

BASIN SUÇLARI

"Cumhurbaşkanı'na hakaret" başlıklı 299. maddede yapılan değişiklikle suçun basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezanın üçte bir oranında artırılacağına ilişkin hüküm metinden kaldırıldı.

Yasanın, "devlete karşı savaşa tahrik" başlıklı 304. maddesinde yer alan fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezanın üçte bir oranında artırılacağına ilişkin hüküm de metinden çıkarıldı.

"Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" başlıklı 288. maddeden de, "suçun basın yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılması" fıkrası çıkarıldı. Teklifle yasanın 84. maddesinde yer alan intihara teşvikin basın yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezanın artırılmasına yönelik cümle de yasadan çıkarıldı.

Yeni değişikliğe göre, "Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir" hükmü değiştirilerek, "Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır" hükmüne çevrildi. Önergeyle hem bu suçu işleyenlerin cezaları azaltılırken hem de eğiticilerin ceza almayacağı hükme bağlandı.

En Çok Aranan Haberler