EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TDK'nin nasıl yazılır? TDK'nin mi TDK'nın mı, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Dünyadaki en zengin kelime hazinesine sahip olan dillerden biri de Türkçedir. Türkçe farklı dillerden aldığı yeni kelimeler ile değişik kelimelerin bir araya gelerek oluşturduğu birleşik türde kelimeler ile son derece zengin bir dildir. Bazı kelimeler, kurum ya da kuruluş isimleri resmî olarak kısaltılmış ve bu kısaltmaların kullanılması uygun görülmüştür. Resmî kısaltmalardan biri de TDK (Türk Dil Kurumu) kısaltmasıdır.

TDK'nin nasıl yazılır? TDK'nin mi TDK'nın mı, TDK'ye gör doğru yazılışı nedir?

Türkçe zengin kelime hazinesinin yanı sıra birçok yazım kuralına da sahip bir dildir. Bazı kelimeler yazıldığı gibi okunurken bazı kelimelerin telaffuzu belli kurallar dâhilinde belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu resmî internet sayfasında bu kuralların tamamına yer vermiştir. Doğru yazabilmek ve doğru telaffuz edebilmek için bu kurallara uyulması önemlidir. Kısaltmaların okunması ve yazılması da bu kurallar ile belirlenmiştir.

TDK'nin nasıl yazılır?

TDK Türk dilini incelemek ve bu dili geliştirme amacı ile çalışmak için 1932 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuştur. Resmî bir kurum olan Türk Dil Kurumunun kısaltılmış hâli TDK'dir. Kısaltma olarak TDK ifadesi resmen kabul edilmiştir ve böyle yazılır. Türk Dil Kurumuna ait TDK kısaltması da Türkçe yazım ve dil bilgisi kurallarına göre yazılır ve telaffuz edilir. Bu kısaltma bir kelime gibi farklı ekler alarak cümle içinde kullanılabilir. Ancak TDK’nin yazımı kurallara uymadan yapılırsa yazım hatası yapılmış olur. Türkçe yazım kurallarına uyulmadığı takdirde kısaltmaların yazımında hata yapılır. Kısaltmaları için belirlenen ve yazım yanlışlarını engelleyen Türkçe yazım kurallarından bazıları şunlardır:

  • Kısaltmalar daima büyük harfler ile yazılır.
  • Harfler arasında nokta kullanımı olmamalıdır.
  • Büyük harfler ile oluşan kısaltmalar ek aldığı zaman kısaltmadaki son harf baz alınarak ek yapılır. (TDK’nin) Son harf nasıl okunuyorsa kesme işaretinden sonraki ek buna göre yazılmalıdır.

TDK'nin mi TDK'nın mı?

TDK'nin TDK'ye göre yazılımı belli kurallar dâhilinde kabul edilmiştir. Bu kurallara göre TDK kesme ile ayrılarak ek alabilir. Ancak kesmeden sonra gelen ek /k/ sesinin okunuşuna göre olmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK’nin şeklindedir. TDK’nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır. Bunun nedeni /k/ sesinin /ka/ şeklinde okunmasıdır. Türkçede /ka/ sesi yoktur ve /k/ sesi /ke/ şeklinde sesletilmelidir. Bu nedenle TDK'ye gelen ekler incedir. TDK kısaltması sesletilirken TeDeKe şeklinde sesletilmelidir ve bu doğrultuda TDK kısaltmasına gelen ekler ince ünlülerle yapılır. (TDK'nin, TDK'ye, TDK'de, TDK'den vb.)

En Çok Aranan Haberler