ANKARA (İHA) - Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, reçetelerin belli bir sıra ve kota dahilinde paylaştırılmasının rekabeti engelleyici nitelikte olduğunu belirterek, Türk Eczacılar Birliği'nin her türlü reçete dağıtımına son verildiğini kaydetti.
Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, 'bazı reçete gruplarının bölge eczacı odaları tarafından eczaneler arasında belli bir sıra ve kota dahilinde paylaştırılması uygulamasının 4054 sayılı kanuna aykırı olduğu' iddiasıyla yapılan başvuruların Rekabet Kurulu'nun 27 Kasım 2008 tarihli toplantısında değerlendirildiğini kaydetti. Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilgili tebliğ ve protokollerinden reçete dağıtımına ilişkin düzenlemeleri çıkarmasıyla rekabet sorununun, uygulamanın ardında kamu iradesinin bulunduğu iddiası yönüyle ortadan kaldırıldığını belirten Kaldırımcı, şikayet başvurularındaki rekabetin tesisine ilişkin taleplerin karşılandığını ve 4054 sayılı kanunun 9. maddesinin 3. fıkrası uyarınca Türk Eczacıları Birliği'nin her türlü reçete dağıtımına son verilmesi, aksi halde 4054 sayılı kanun çerçevesinde işlem başlatılacağı hususunda görüş yazısı gönderildiğini ifade etti.
4054 sayılı kanunun 4(b) maddesinde, 'Mal veya hizmet piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının ve unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü'nün rekabeti sınırlayıcı anlaşma, eylem ve karar örnekleri arasında sayıldığını belirten Kaldırımcı, belirli reçete gruplarının eczaneler arasında paylaştırılması uygulamasının sözü edilen örnek kapsamında olduğunu ve uygulamanın hastaların mağdur olmasına ve tedavilerin aksamasına yol açacağını kaydetti. Kaldırımcı, "2008 SGK Tebliği ve 2008 Maliye Tebliği kapsamındaki kişiler bakımından, belirli reçete gruplarının dönüşümlü karşılanması uygulamasının arkasında kamu iradesinin bulunmadığı ve rekabeti engelleyici nitelikteki bu uygulamadan dolayı 4054 sayılı kanun karşısında eczacı meslek örgütlerinin sorumlu sayılacağı hususlarında hiçbir tereddüt kalmadı. Bu çerçevede rekabeti engelleyici nitelikte olduğu Rekabet Kurulu kararlarıyla tespit edilmiş olan inceleme konusu uygulama bakımından ihlale son verilmesi için her türlü reçete dağıtımının durdurulması ve bunun da kurumumuza 30 gün içinde tevsik edilmesi gerekmektedir. SGK ve Maliye Bakanlığı'nın, ilgili düzenlemeleri anılan tebliğ ve protokollerden çıkarmasının ardından bölge eczacı odalarının reçete dağıtımına devam etmesi durumunda, konuyla ilgili olarak 4054 sayılı kanun çerçevesinde işlem başlatılacaktır" dedi.