BURSA (İHA) - TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, isimlerini açıkladıklarında herkesin hayrete düşeceği büyük şirketler ve marketler zincirinin kaçak elektrik kullandığını belirterek, "Türkiye'de elektriğin pahalı olması hırsızlığa mazeret olmaz. Kaçak kullanım yapan şirketleri deşifre edeceğiz" dedi. Keklik ayrıca, 6 bin personelin emekli olmasından dolayı arıza, bakım, onarım, kayıp ve kaçaklarla mücadelede yetersiz kaldıklarını, bundan dolayı 4 bin sözleşmeli işçi alınacağını söyledi.
TEDAŞ Genel Müdürlüğü Eğitim ve Performans Dairesi Başkanlığı'nın 9-11 Temmuz tarihlerinde Uludağ'da düzenlediği 'İnsan ilişkileri, iletişim ve performansın geliştirilmesi' konulu eğitim seminerini düzenlediği basın toplantısıyla değerlendiren Keklik, Türkiye'deki kayıp ve kaçak oranının yüzde 19 seviyesine gerilediğini ifade ederek, "2002 yılında yüzde 25 olan kayıp ve kaçak oranı yüzde 19'ler seviyesine inerken, 400 trilyon liralık kazanç sağladık. Ayrıca kayıp ve kaçak kullananlara 300 trilyon liralık ceza tahakkuk ettirildi. Bu yılın ilk 3 ayında ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4 düştü. Bu yılın ilk 3 ayında kaçak elektrik kullananlara 180 trilyon lira ceza kesildi" dedi.
İsimlerinin açıkladıklarında herkesin hayrete düşeceği büyük şirket ve marketler zincirinin kaçak elektrik kullandığını anlatan Keklik, "Kaçak elektrik kullanım oranında sanayi kuruluşlarında daha fazla. Sanayici elektrik maliyetinin yüksek olmasından yakınıyor. Bu hırsızlığın mazereti olamaz. Yeni yapacağımız çalışmayla bundan sonra adı ne olursa olsun, kaçak elektrik kullananları deşifre edeceğiz. Buradan kaçak kullanan büyük şirketleri uyarıyorum; ya kullandığınız elektriğin parasını verirsiniz, ya da hırsızlık yaptığınızı kamuoyuna duyururuz" diye konuştu.
Özelleştirme kapsamına alınmalarından sonra günü dolan 6 bin personelin emekli olduğuna da dikkat çeken Keklik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Emekli olanlardan sonra personel yetersizliğinden arıza, bakım, onarım, kayıp ve kaçaklarla mücadele yetersiz kaldık. Faizlerin düşmesinden sonra bankaların TEDAŞ faturalarını tahsil etmiyorlar. Personel eksikliğinden dolayı da tahsilatta sıkıntı yaşıyoruz. 4 bin sözleşmeli işçi alınması için Özelleştirme İdaresi'ne başvurduk. Alıma onay çıktı. Bu alımlarla eksikliklerimizi gidereceğiz."
Keklik, bir soru üzerine geçen yıl 480 trilyon lira olan yatırım ödeneğinin 430 trilyon liraya düştüğü ifade ederken, kartlı ödeme sistemiyle bölgesel fiyat tarifesine özelleştirmeden sonra geçilebileceğini de sözlerine ekledi.
Keklik, Türkiye'de kaçak oranı en düşük il olan Bursa'nın Müessese Müdür Vekili Durali Ferik'i tebrik etti.