HABER

Tedavi yardımına yeni düzen

Tedavi yardımına yeni düzen

Ankara (AA)- Sosyal güvenlik kapsamına dahil hak sahiplerinin sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavilerine ait ücretler ile tedavi yardımına ilişkin işlemlerde kurumlar arası uygulama birliğinin sağlanması amacıyla, geri ödeme kriterleri ve bunlara ilişkin esas ve usuller belirlendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nın, Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlara, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklik, 25 Mayıs tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik uyarınca, sağlık kurumlarınca bu kesime yönelik verilecek reçetelerin niteliği ve düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar, SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nden belirlenecek.

Sosyal güvenlik kapsamındaki tedavi yardımında uygulamada birlik sağlamak amacıyla SGK tarafından hazırlanan "Sağlık Uygulama Tebliği" ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği" de yine 25 Mayıs tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Tebliğler, 15 Haziran 2007'de yürürlüğe girecek.

SGK Sağlık Uygulama Tebliği, sağlık yardımı SGK tarafından karşılanan kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavilerine ait ücretler ile tedavi yardımlarının verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Tebliğ, sağlık yardımlarına ilişkin işlemleri devredilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarafından yürütülen kişiler hakkındaki tedavi ücretleri ve yardımlarında uygulanacak.

Sigortacılık hizmetlerinden kaynaklanan farklılıklar nedeniyle, sağlık yardımlarından yararlanma şartları, yararlanma süresi, sağlanan sağlık yardımları vb. uygulamalar, devredilen kurumların sigortacılık mevzuatı hükümleri çerçevesinde yürütülecek.SGK ve Maliye Bakanlığı'nın tebliğlerinde, sağlık kuruluşları "birinci basamak resmi sağlık kuruluşu, birinci basamak özel sağlık kuruluşu, ikinci basamak resmi sağlık kurumu, ikinci basamak özel sağlık kurumu, üçüncü basamak sağlık kurumu" olarak sınıflandırılırken, iki tebliğ de de aynı tanımlamalara yer verildi.

Tebliğlerde, sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat işlemleri düzenlenirken, SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiler, kurum ile sözleşmesi bulunan birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına, doğrudan veya sevk edilmek suretiyle başvurabilecek. Tebliğe göre, kurum ile sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin başvurularını ayrım yapmadan kabul etmek zorunda. Müracaatlarda, "kişilerin sağlık yardımlarından yararlanma haklarının olup olmadığına" ilişkin "müstahaklık sorgulaması" yapılacak.

Sağlık hizmeti sunucuları tarafından sağlık hizmetlerine ilişkin bilgilerin elektronik ortamda gönderilme sistemi olan "MEDULA" üzerinden müstahaklık sorgulaması yapılıp hasta takip numarası alınması zorunluluğu, tebliğ yürürlük tarihinden itibaren 30 gün sonra başlayacak. Bu sürede, müstahaklık sorgulaması için MEDULA sistemi veya mevcut sistem kullanılabilecek.

Sağlık yardımlarından yararlanmaya müstahak olmayanlara verilen sağlık hizmetlerinin bedelleri, SGK tarafından karşılanmayacak.Sağlık kurum ve kuruluşları, MEDULA sistemine entegrasyonlarını, 15 Temmuz'a kadar tamamlayacak.Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, müracaat eden SGK kapsamındaki kişileri artık, bugünden itibaren 120 gün sonra, sadece tetkik veya tahlil için başka bir sağlık kurum ve kuruluşanı sevk edemeyecekler. SGK ile halen tetkik ve tahlil sözleşmeleri bulunan merkezlerin sözleşmeleri, 120 gün sonra fesih edilecek.Vakıf üniversiteleri de dahil, üniversite hastanelerinin, özel muayene farkı dışında, Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen fiyat tarifesine uyması gerektiği de bildirildi.

En Çok Aranan Haberler