Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şiddet görüp tedbir kararı almak isteyen kadınların 120 TL ücret ödemek zorunda olmayacaklarını söyledi. Şahin, “Daha az maliyet ödenerek hakkını hukukunu arama sistemi yasal alt yapıda güçlendiriliyor.” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin düzenlediği basın toplantısında, hayırsever vatandaşların üniversite öğrencilerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile burs verebileceğini söyledi. Şahin, “Yüksek öğretimdeki öğrencilerin burs alması ile ilgili Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünden bağımsız olarak illerimiz hayırseverlerden bağış karşılığı mali desteği alabilecekler.” açıklamasını yaptı. Hayırseverlerden bu öğrencilere sosyal yardımlaşma aracılığı ile mali destek sağlama talepleri aldıklarını aktaran Şahin, “Belediyelerimizin bu konuda ciddi manada okuyan öğrencilerimize burs verme hakkı vardı. Fakat CHP’nin Anayasa Mahkemesi'ne itirazı ile bu kanal kapatıldı.” ifadesini kullandı. Asgari ücretle çalışıp yüksek öğretimde çocuğu olan ailelerin ciddi manada desteklenmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Şahin, “Bu mekanizma bunu kuvvetlendirecektir. Genel müdürlük ve valilikler aracılığı ile bunun takibini yapacağız. Eğitimin önünde yoksulluğun engel olmasını istemiyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini önemsiyoruz.” diye konuştu.
Herkesin temel eğitim ve yüksek öğretimden yararlanacağı, bununla alakalı yaşanan sıkıntıları çözecek tüm mekanizmaları güçlendireceklerini belirten Şahin, “Vergisini daha az verip, yüksek öğretimde ihtiyacı olan çocuğa daha çok destek olmak istiyorum diyen tüm hayırseverlerin bu konudaki talepleri karşılandı.” değerlendirmesini yaptı.
Şahin konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Kamuya 40 bin özürlü vatandaşın istihdam edileceği haberleri yer aldı. Bu rakamlar doğru mu?' şeklindeki soru üzerine Şahin, “40 bin rakamı ile ilgili şu anda kamu personel sistemi sonuçlarını almadan söylemem doğru olmaz.” karşılığını verdi.
"HAK ARAMA SİSTEMİ YASAL ALT YAPIDA GÜÇLENDİRİLİYOR"
Bir gazetecinin, kadına şiddet yasası ile ilgili 'Basına cep telefonu ile takip sistemi hakkında haberler yansıdı. Bununla ilgili bir çalışma var mı? Şiddet görüp tedbir kararı almak isteyen kadınların 120 lira ücret ödemek zorunda kaldıkları yönünde de bilgiler var. Bu konu hakkında bilgi alabilir miyiz?' şeklideki sorusu üzerine Şahin, “Bizim yasal alt yapıda teknik takip olarak geçiyor. Teknik takip olan kısmın uygulanmasında her ülkede farklı modeller var.” sözlerini kaydetti. Şahin, Türkiye’ye hangi model daha uygunsa onun seçileceğini aktardı. Mali olarak alınan birçok harcın bu yasal düzenlemede kaldırıldığını kaydeden Şahin, sözlerine şöyle devam etti: “Daha az maliyet ödenerek hakkını hukukunu arama sistemi yasal alt yapıda güçlendiriliyor. Biz bu konuda üç ayrı maddede muafiyetler getirdik. Zaten ekonomik olarak sıkıntı yaşayan, psikolojik olarak sorunlar yaşayan ailelerin bir de hukuki davalarında bu ödedikleri paraların ne kadar büyük bir problem olduğunun farkındayız. Yasal alt yapıda da bunu güçlendirecek, bu işi kolaylaştıracak şekle dönüştürdük.” Şahin, şu andaki yasal alt yapıda tedbir kararı almak isteyen kadınların 120 lira ücret ödemeyeceklerini aktardı.
Şahin başka bir gazetecinin, 'Kadına şiddet ile ilgili internet sitenizde tartışmalı ifadeler yer aldı. Bu konuda değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?' sözleri üzerine, söz konusu ifadelerin 1995 yılında yayınlanan bir kitapçığa ait olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Şimdi 2011 yılındayız. 2011 deki politikalarımız o günün kitapçığından çok daha ileri durumdadır. O kitapçıkta söylenen hiçbir şeyi bugün bakanlık olarak uygun görmüyoruz.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz