Ankara (AA)- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, menkul kıymet araçlarındaki stopaj uygulamasına yönelik tedbirlerin, gelir hedeflerinde kendilerine bir sıkıntı vermeyeceğini söyledi.
Devlet Bakanı Ali Babacan ile düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Unakıtan, yatırım araçlarındaki stopaj indiriminin, daha önce açıkladıkları politikalarla tezat teşkil edip etmediğinin sorulması üzerine, mali politikaların ekonomik politikalara paralel yürümesi gerektiğini ifade etti.
Maliye Bakanı, şöyle devam etti: "Ekonomi böyle bir şey icap ettirirken biz (yapmayacağız) diye durmanın alemi yok. Ne gerekiyorsa o tedbirleri alıyoruz. Bundan sonra
dışarıda yerleşik gerçek kişiler veya kurumlar vergilendirmelerini dışarıda yapacaklar, herkes kendi memleketinde vergilendirilecek. Bazı büyük çapta ülkelerle bizim, karşılıklı çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmamız olmakla birlikte, olmayanlar da var. Dolayısıyla sermayenin kolay giriş ve çıkışını her memleket sağlarken bizim de bu şekilde bir adım atmamızın yadırganmaması icap ediyor."
Unakıtan, mevduattaki stopajın yüzde 15'de bırakılmasının, mevduatı Hazine kağıtlarına yöneltip yöneltmeyeceği şeklindeki soruyu yanıtlarken de, kendilerinin kamu borcunu azaltmak istediklerini kaydetti. Unakıtan, yerli ve yabancı yatırımcılar arasındaki vergilendirme farklılığına gidilmesinin anayasadaki eşitlik ilkesine aykırılık
teşkil etmediğini de ifade etti.Yerli yatırımcı için de stopajı yüzde 10'a çektiklerini kaydeden Unakıtan, "Bu da bir tedbirdir. Onun dışında yurt dışına gitmelerini
engellemeye yönelik yapılabilecekler vardır, yapılamayacak olanlar vardır. Bu tedbirler, ekonominin, piyasanın ihtiyacı olan tedbirlerdir" dedi.
Unakıtan, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün Cem Uzan'ın uzlaşma başvurusunu değerlendirmek istedikleri, bunun için de Maliyeden yasa değişikliği talep ettikleri yönündeki haberle ilgili olarak da, TMSF'den şu ana kadar kendilerine bu yönde resmi bir şey ulaşmadığını bildirdi.
"BM'nin terörü finanse eden kişiler listesinde yer alan Yasin Elkadı ile Başbakan Danışmanı Cüneyt Zapsu arasındaki para trafiğine ilişkin bir Maliye raporu sizin sümen altı ettiğiniz iddiaları var. bu konuda ne diyorsunuz?" sorusunu Unakıtan, "Gerekli raporlar hazırlanmıştır. Öyle sümenaltı yapılmaz. Bunlar gayet çirkin şeyler"
diye yanıtladı.
Bu arada, MASAK'dan bir üst düzey yetkili, toplantı çıkışında "Savcılığa gönderilen dosyada, suç unsuru bulunup bulunmadığı"nın sorulması üzerine, söz konusu dosyada karapara aklanmasıyla ilgili bir tespitin yeralmadığını, konuyu Savcılığın değerlendireceğini söyledi.Maliye Bakanı, Devlet Denetleme Kurulu'nun TMO raporu ve oğlu Abdullah Unakıtan'ın da mısır ithalatıyla ilgili soru üzerine de, raporda bu konuyla ilgili hiçbir şeyin bulunmadığını ifade etti.