YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teftiş Kurulu Raporuna Göre ETİ Bakır A.Ş Ile Taşeron Firmaların Ihmali Var

ETİ Bakır A.Ş’nin Samsun Gübre Fabrikası’nda 6 işçinin ölümü, 9 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan amonyak...

Teftiş Kurulu Raporuna Göre ETİ Bakır A.Ş Ile Taşeron Firmaların Ihmali Var

ETİ Bakır A.Ş’nin Samsun Gübre Fabrikası’nda 6 işçinin ölümü, 9 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan amonyak tank kapağının çökmesiyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın yaptığı inceleme tamamlandı. Kazaya ilişkin inceleme raporlaştırıldı. Samsun'da, yerel bir internet sitesinin ulaştığı rapora göre, kazanın yaşanmasında taşeron firmalar ile ETİ Bakır AŞ’nin hatasının bulunduğu kanaatine varıldı.

22 Kasım 2012 günü Tekkeköy ilçesi Sanayi Mahallesi Selyeri mevkiinde kurulu Eti Bakır A.Ş’ye ait gübre fabrikasında yaşanan kazayı, iş sağlığı ve güvenliği açısından inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı uzmanları, olayı, 5510 Sayılı Kanun'un 13. Maddesi'ne göre iş kazası olarak niteledi. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili başlatmış olduğu soruşturmanın olduğunun hatırlatıldığı raporda, tank yapım işinin Eti Bakır A.Ş tarafından Çel-Kon Ltd.Şti'ne ihale edildiği belirtiliyor. Ancak sözleşmenin 20. maddesinde 'Yüklenici hiçbir sebep ve bahane ile bu sözleşme kapsamında taahhüt etmiş olduğu inşaatı, işverenin yazılı muvafakatı olmadan kısmen veya tamamen bir başkasına devredemez.' maddesine rağmen firmanın ETİ Bakır A.Ş'den yazılı izin almadan başka bir firmaya verdiğinin altı çiziliyor.

Sahada birden fazla işveren olmasına rağmen koordinatör atanmaması, fenni mesulün olmamasının kazanın sebepleri arasında bulunduğunun belirtildiği Teftiş Kurulu Raporu’nda, koordinatör atama görevinin Çel-Kon Ltd.Şti'ne ait olduğuna işaret ediliyor. Denetim ve gözetim eksikliğinde sorumluluğun da her iki taşeron firmada olduğu kaydediliyor.

İşi yapan taşeron firmaların, çalışanların güvenlikleri için tedbir almadıklarının vurgulandığı Teftiş Kurulu Raporu’nda şöyle deniliyor: “Olayın asıl sebebi, kubbe altındaki 59 adet değişik ölçülerdeki direklerin, kaynak işi tamamlanmadan çıkarılması, kubbenin donam üzerinden kaymasını önleyen bayrak tabir edilen inşaat demirinden yapılmış 45 adet desteğin, kubbenin fazla gelen saçlarının kesilmesidir. Desteklerin alınması sonucu kubbede göçme, bayrakların kesilmesi sonucu da kayma olmuş, bu durum domino etkisi yaratmıştır. Kubbenin saçlarının kayma yönünün kesilen bayraklar tarafına olması da bunun kanıtıdır.“

İşçilere, işverence verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin işçilerde iş sağlığı ve güvenliği bilinci oluşturarak, uygun davranış kazandırmamış olmasının, olayın sebepleri arasında yer aldığının ifade edildiği raporda, ETİ Bakır A.Ş’nin de hataları sıralanıyor. Raporda, “İşin 25.11.2012 tarihine kadar bitirilecek olması sebebiyle Eti Bakır A.Ş tarafından üretim zorlaması yapılmış olması sebebiyle işçilerin mesai bitiminde fazla ve dikkatsiz çalıştırılmaları da olayın sebeplerindendir.” deniliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler